BUZETSKO KULTURNO LJETO

PETRAPILOSA POD ZVJEZDANIM NEBOM: Tridesetak kulturno-zabavnih programa kroz tri mjeseca na šest lokacija

Otvorenje manifestacije pod nazivom "Beer, ti & ja" zakazano je za 20. lipnja u 21 sat na Petrapilosi uz gostovanje glazbenog sastava Belfast Food iz Rijeke

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Belfast Food (Snimio Marko Gracin / Novi list)

Belfast Food (Snimio Marko Gracin / Novi list)


Tridesetak kulturno-zabavnih programa na šest različitih lokacija kroz tri ljetna mjeseca, lipanj, srpanj, kolovoz - sažetak je bogatog programa Buzetskoga kulturnog ljeta kojega su, u nazočnosti gradonačelnika Buzeta Damira Kajina, na konferenciji za novinare održanoj u tisućljetnom kaštelu Petrapilosa u ime organizatora predstavili Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet, Matija Nežić, kulturno-umjetnički koordinator u Učilištu te Jasmina Černeka, viša stručna suradnica iz Turističke zajednice Buzeta.

Za ljubitelje povijesne glazbe

Otvorenje manifestacije pod nazivom "Beer, ti & ja" zakazano je za 20. lipnja u 21 sat na Petrapilosi uz gostovanje glazbenog sastava Belfast Food iz Rijeke. Na toj će se izuzetno inspirativnoj lokaciji tijekom ljeta održati još tri programa, izvijestio je Matija Nežić.

U subotu 26. lipnja publici će se u kaštelu, u programu "Petrapilosa pod zvjezdanim nebom", predstaviti glazbena umjetnica Mary May s pratećim bendom, dok će u petak 9. srpnja na Petrapilosi uživati ljubitelji jazz glazbe. Naime, u programu "Džez & džin" gostuje Borko Rupena Quartet "Free Spirits" iz Zagreba. Ljubitelji povijesti i povijesne glazbe doći će na svoje 29. srpnja kada će se u Kaštelu organizirati dva zanimljiva multimedijska predavanja dr. sc. Josipa Višnjića i dr. sc. Josipa Banića, uz poseban ugođaj i doživljaj gostujuće skupine glazbenika iz Kopra "Cappella Iustinopolitana" koji njeguju srednjovjekovnu i renesansnu glazbu.

Brojni će se sadržaji održati i u buzetskoj starogradskoj jezgri, najavila je Jasmina Černeka iz TZ Buzeta. Tako će na lokaciji Baštion 1. srpnja gostovati Anđela i Davor Rostuhar s najnovijim projektom "Ljubav oko svijeta" što uključuje izložbu fotografija, istoimeni dokumentarni film, predstavljanje knjige te razgovor s autorom. Program počinje u 20.30 sati. Već sljedećeg dana u 21 sat, na istoj će lokaciji publika nazočiti koncertu Nele Đinđić koja će u programu "Glazbene note na Baštionu" predstaviti svoj prvi album "Melodrama". Tjedan dana kasnije, na Baštionu će, veli Černeka, gostovati poznati stand up komičar Vlatko Štampar i nasmijati publiku stand up komedijom "Bolja polovica".

Kazalište i dokumentarci

Organizatori su se pobrinuli i za ljubitelje kazališta, napomenula je ravnateljica Pučkog učilišta Mirjana Pavletić, pa će se tako 28. srpnja u dvorištu Narodnog doma u Buzetu, s početkom u 20.30 sati, održati kazališna predstava za djecu "Ljepotica i zvijer", a već 30. srpnja u 21 sat, na ljetnoj pozornici u Roču, kazališna predstava, komedija "Moje istrijansko korona vjenčanje", obje u produkciji Teatra Naranča iz Pule.

Presica je održana u kaštelu Petrapilosa (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Presica je održana u kaštelu Petrapilosa (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Za ljubitelje dokumentaraca, na terasi Gradske knjižnice Buzet 26. kolovoza u 20.30 sati, prikazat će se odličan dokumentarni film "Usidjelice".

Pored toga, rekla je također Pavletić, Buzetsko kulturno ljeto ima i dva popratna programa, Književno ljeto i Malo filmsko ljeto. Tako će već ovoga tjedna, 17. lipnja u 20 sati, u buzetskom Narodnom domu startati nova manifestacija "Gost našeg gosta" koja će u svom prvom izdanju ugostiti domaću pjesnikinju i poduzetnicu Mariju Ribarić i njenu gošću spisateljicu Marilenu Dužman. U petak, 26. lipnja održat će se 15. književni susret "Na Baštionu" koji ove godine ugošćuje poznatu hrvatsku književnicu, kolumnisticu i urednicu Marinu Vujčić. Književno će se ljeto zaključiti 14. srpnja, promocijom nove zbirke kratkih priča domaćeg autora Boška Kedže "Samo sam ružno sanjao".

Uz organizatore, POU "Augustin Vivoda" Buzet i Turističku zajednicu Buzeta, programi Buzetskog kulturnog ljeta održavaju se uz podršku Hrvatske glazbene unije, Ministarstva kulture i medija, Istarske županije i Grada Buzeta.

- Buzet je mali grad, proračunske mogućnosti su male, ali ni najbogatiji istarski gradovi nemaju toliko kulturnih, sportskih i turističkih sadržaja koliko ima Buzet, rekao je gradonačelnik Damir Kajin. - Novaca je malo, ali ljubavi do ovoga grada puno. Sve što se radi, radi se s dušom. Naš proračun je onoliki koliko Poreč uprihoduje od parkiranja. Mi imamo silnih problema, ali uvjeren sam da ćemo pokazati da možemo. Buzet se otvara turistički, gospodarski, prometno, a kada je riječ o kulturi, uvijek je bio velik. Imamo najbolje klape, sjajne sportaše, vrhunske automobiliste, a sve se to u Gradu Buzetu radi volonterski, gotovo bez novaca. Ljudi koji su u stanju organizirati najbolje maškare u Buzetu dobri su ljudi, oni koji su u stanju kroz Subotinu prezentirati izvornu Istru, vole Istru, oni koji rade ovakve sadržaje tijekom Buzetskog kulturnog ljeta, Grad Buzet čine ponosnim, poručio je Kajin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater