NOĆ TVRĐAVA - NIGHT OF FORTRESSES

KAŠTEL PETRAPILOSA: Tisućljetna utvrda upregnuta u kulturni turizam

Noć tvrđava na Petrapilosi proći će uz koncert klape Pinquentum i vokalne skupine Vetta i izložbu slika Nele i Dijane Zrnić

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Kaštel Petrapilosa (Foto: POU Buzet)

Kaštel Petrapilosa (Foto: POU Buzet)


Prvo izdanje prekogranične kulturne manifestacije "Noć tvrđava - Night of Fortresses", održat će se 29. travnja i u Kaštelu Petrapilosa i to u sklopu europskog projekta FORTITUDE. Noć tvrđava je kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine, u tvrđavama, utvrdama, dvorcima…, na području Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

Poboljšanje turističke ponude

Prvo izdanje ove jedinstvene manifestacije koja će se odvijati na četrdesetak lokacija, zajednički organiziraju projektni partneri: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Opština Herceg Novi, Grad Karlovac i Opština Bar, a buzetsko Pučko otvorno učilište "Augustin Vivoda" odazvalo se pozivu organizatora da se uključi i kaštel Petrapilosa, tisućljetna utvrda ucrtana na kartu kulturnog turizma, koja je nakon 20-godišnje obnove, predlani otvorena za posjetitelje.

Projekt FORTITUDE ima za cilj poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima s utvrđenom baštinom u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, kao i podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma. Upravo je stoga strateški važan cilj projekta jačanje umrežavanja i suradnje među upraviteljima utvrđene baštine na prekograničnom području kroz pokretanje nove zajedničke inicijative - prekogranične kulturne manifestacije pod nazivom "Noć tvrđava". Projektni partneri okupili su se oko zajedničkog izazova u prekograničnom području - nedostatka kulturnih turističkih manifestacija koje bi obogatile turističku ponudu i povećale njezinu atraktivnost izvan sezone. Štoviše, turistički sadržaj spomenika nerazvijen je, nedostaje suradnja između nositelja nasljeđa i turističkih dionika, a nedostaje i znanje o upravljanju baštinom i razmjena najboljih praksi među nositeljima baštine.

Glavni zajednički cilj je jači turizam, odnosno jačanje i diversifikacija turističke ponude u programskom području korištenjem prekograničnog pristupa u održivom razvoju utvrđenog baštinskog turizma kako bi se intenziviralo i potaknulo brži rast turizma u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Primjere dobre prakse

- Spremno smo se odazvali pozivu Javne ustanove u kulturi - Tvrđava kulture Šibenik da se uključimo u Noć tvrđava. Projekt je to koji se tematski uklapa u naše programske smjernice. Slični smo, iako imamo različite oblike upravljanja kaštelima, oni imaju ustanovu, kod nas se kaštelom upravlja u sklopu Pučkog otvorenog učilišta. Ovakvom suradnjom stječemo nova iskustva, umrežavamo se, kaže kulturno umjetničkog koordinator Pučkog otvorenog učilišta Matija Nežić.

Dodaje da su u Buzetu sa Šibenikom surađivali još kroz EU projekt KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda, kada su predstavnici JU Tvrđava kulture Šibenik predstavili primjere dobre prakse u revitalizaciji tvrđava, kao i u prezentaciji, obnovi i interpretaciji kulturno povijesne baštine.

U okviru manifestacije Noć tvrđava koja se održava u kaštelu Petrapilosa u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" planira se večer uz glazbu lokalnih vokalnih skupina. Program započinje u 18.30 sati prigodnom izložbom slika Nele i Dijane Zrnić s motivima kaštela.

Nela Zrnić djevojačkog prezimena Stipančić, rođena je u selu Opatija kod Petrapilose, umirovljenica koja se amaterski bavi slikarstvom. Do sada je imala tri samostalne izložbe, od kojih dvije u Puli i jednu u Klagenfurtu. Njena kćerka Diana završila je preddiplomski sveučilišni studij Slikarstvo pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2021. godine i diplomski studij Master of Fine Art na londonskom sveučilištu. Dobitnica je rektorove nagrade 2018. godine, 3. mjesta na natjecateljskoj izložbi Grisia u Rovinju, a do sada je izlagala na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

U 19 sati u prostoru palasa kaštela započinje koncert Klapsko milozvučje. Nastupit će Ženska vokalna skupina "Vetta" iz Vrha, koja ponosno predstavlja rodni kraj na svim nastupima diljem Istre, Hrvatske i Slovenije, a u Vrh je donijela i tri međunarodne nagrade. Sudjeluje i Muška klapa "Pinguentum" iz Glazbenog društva "Sokol" iz Buzeta, najtrofejnija istarska klapa s četrdesetak nagrada i priznanja osvojenih na brojnim festivalima i natjecanjima, među ostalim i na kultnom Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter