BALE

OTVOREN 16. LAST MINUTE OPEN JAZZ: Dvodijelna fuzija Szilarda Banaija i prijatelja

Šesnaesti put zaredom uspijeva nam organizirati Last Minute Open Jazz Festival što je zasluga Tomislava Pavleke i suradnika. Mi gradimo čaroliju iz godine u godinu. Opustite se i čeka vas zanimljiva vožnja, najavila je s pozornice Melita Lovričević, a potom su festival koncertno otvorili Szilard Banai & Friends iz Mađarske

| Autor: Mladen RADIĆ
Szilard Banai & Friends iz Mađarske na Trgu Tomaso Bembo (Snimio Tomislav Pavleka)

Szilard Banai & Friends iz Mađarske na Trgu Tomaso Bembo (Snimio Tomislav Pavleka)


Last Minute Open Jazz Festival vratio se preksinoć na glavni baljanski trg u organizaciji Akademije svega.

- Šesnaesti put zaredom uspijeva nam organizirati Last Minute Open Jazz Festival što je zasluga Tomislava Pavleke i suradnika. Mi gradimo čaroliju iz godine u godinu. Opustite se i čeka vas zanimljiva vožnja, najavila je s pozornice Melita Lovričević dok su sa strane čekali Szilard Banai & Friends iz Mađarske. Bilo je ovo njihovo prvo predstavljanje iako je Banai ovdje stari gost te mu je ovo bio četvrti nastup u Balama.

Ambijentalno

Koncert je zapravo imao dva dijela, dva čina. U prvom je bend izvodio autorske instrumentale držeći se klasične jazz rock fuzije koja je vrlo ambijentalna i prikladna za ovakav prostor, a u jednoj pjesmi, nazvanoj "Lie" i baš nekako old school rockerski i nostalgično nabrijana.

Obraćajući se publici Banai je objasnio da se radi o mješavini žanrova. Banai je na glasu kao jedan od najboljih i najaktivnijih bubnjara u Mađarskoj poznat po jazz, rock, pop i fusion ritmovima. Ne čudi zato da je najveći i najdugotrajniji pljesak izmamila njegova fantastična solo točka koja zapravo može funkcionirati i kao kompletna kompozicija. Ukratko - Banai je pokazao zašto je na čelu jedne ovakve grupe kvalitetnih glazbenika.

Foto

Uz autorske skladbe, na programu su bile i obrade te standardi (Snimio Tomislav Pavleka)

Drugi dio, iako je i dalje na repertoaru imao autorske skladbe bio je u znaku izvođenja nekih obrada i standarda uz sjajnu pjevačicu Kristinu koja je pokazala kako u jazz aranžmanima zvuče skladbe Stevieja Wondera ili Sade, da bi u jednoj pjesmi mikrofon preuzela Melita Lovričević pokazavši svoj neosporni senzibilitet za jazz. Uz Kristinu i Melitu koncert mijenja smjer, premda ne radikalno a Banaijeva fuzija počinje zahvaćati područje popa iako je i dalje čvrsto usidrena u jazzu.

Nastavak u kolovozu

Nakon Banaija i prijatelja, sinoć je na programu bio nastup Bosque Sound Communityja, a festival se nastavlja za dva tjedna pa će u petak 5. kolovoza nastupiti Leon Brenko Quartet s pulskim snagama i Joinmakers Group iz Poljske. Zadnje festivalske večeri, u subotu 6. kolovoza, nastupit će austrijski Michaela Rabitsch & Robert Pawlik Quartet. Koncerti počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater