KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Nastupili Marija Kuhar Šoša i Mario Šoša: HOMMAGE SMAREGLI, ALI I MOZARTU

Od Smareglinih skladbi ovaj je umjetnički duo izveo "Salve Regina", "Pater noster", "Ave Maria", "Due canzoni gradesi: Per le strae", "Co sare' morto", "Nell'onde chiare", "Ruba ai fior", "Deh! Spegni o Dio!" i "Una mesta sospirarando"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Mario Šoša i Marija Kuhar Šoša (Snimila Vanesa Begić)

Mario Šoša i Marija Kuhar Šoša (Snimila Vanesa Begić)


Premda nije bio prisutan veliki broj posjetitelja, a što je i tijekom ljetnih večeri prepunih događanja na svakom koraku teško postići, koncert sopranistice Marije Kuhar Šoša i klavirista Marija Šoše u crkvi sv. Franje u utorak navečer bio je pravi glazbeni dragulj.

Ovaj je umjetnički i životni par predstavio repertoar satkan od Smareglinih skladbi - lirike za glas i klavir, te Mozartove "Exultate, jubilate".

Bio je to svojevrstan hommage Smaregli - skladatelju rodom Puljaninu koji je došao do slave na svjetskim pozornicama, ali je imao vrlo trnovit i težak životni i stvaralački put te tek zadnjih godina zahvaljujući nizu entuzijasta uslijedila je njegova revalorizacija. Smareglia je po očevoj želji sa 17 godina upisao studij politehnike, a upravo je u Grazu, gdje je studirao i živio tijekom tih mladenačkih godina, "otkrio" glazbu Mozarta, Beethovena i Wagnera, tako da se u njemu rodila glazbena vokacija.

O tome piše i Paolo Petronio, inače po struci inženjer željezničkog prometa, no veliki poznavatelj i proučavatelj Smareglina opusa u knjizi objavljenoj prije desetak godina "Antonio Smareglia. Život i skladateljski opus".

Od Smareglinih skladbi ovaj je umjetnički duo izveo "Salve Regina", "Pater noster", "Ave Maria", "Due canzoni gradesi: Per le strae", "Co sare' morto", "Nell'onde chiare", "Ruba ai fior", "Deh! Spegni o Dio!" i "Una mesta sospirarando".

Iznimno čisti sopran Kuhar Šoša uz Marija Šošu koji je bio više od samog korepetitora bili su pravi melem za posjetitelje. Kuhar Šošu karakterizira vrlo upečatljiv sopran.

Jedan i drugi glazbenik imaju impresivne životopise, brojne nagrade i priznanja, nastupe u prestižnim dvoranama, a zapaženo se bave pedagoškim radom, za što su također nagrađeni.

Organizatori koncerta su Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli uz potporu Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom