PULSKI GLAZBENICI PULI

Nastupili Diego Goldin i Sandro Vešligaj: NJEŽAN I NADAHNUT DIJALOG FRANCUSKOG ROGA I KLAVIRA

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Ovogodišnji, 21. festival komorne glazbe Pulski glazbenici Puli priveden je kraju koncertom mladog pulskog svirača roga Diega Goldina i klavirista Sandra Vešligaja u crkvi sv. Franje.

Počelo je "Sonatom za rog i klavir" Ive Petrića, sa stavcima Preludij, Variationi i Postludij. Simbioza klavira i francuskog roga zvučala je vrlo moćno, nježno, a istodobno strastveno, jako, uz puni zvuk koji je bio lajtmotiv cjelokupnog predstavljenog programa.

Oscar Franz autor je djela "Koncertna etida br. 5", što je u biti dio iz njegovih "Deset velikih koncertnih etida", što je Goldin izveo za rog solo, gdje je predstavio osebujan raspon mogućnosti ovoga instrumenta.

Vešligaj je svoje umijeće, precizno tehničko muziciranje, odnjegovanu muzikalnost pokazao kroz pedantnu izvedbu Bachovog "Preludija, fuge i Allegra u Es-duru", BWV 998 za klavir solo.

I za kraj, tu je bio Mozartov koncert u Es-duru za rog i orkestar i tri zahtjevna stavka Allegro Maestoso, Andante i Rondo, u vrlo nadahnutoj izvedbi.

Diego Goldin (Pula, 1997.) preddiplomski studij roga završava na konzervatoriju "Giuseppe Tartini", u klasi profesora Imeria Tagliaferrija Prine, a trenutno je diplomant. Aktivno nastupa u simfonijskom orkestru konzervatorija. Dobitnik je nagrada i priznanja.

Sandro Vešligaj trenutno obnaša ulogu voditelja pulskog ogranka Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a zaposlen je kao viši asistent na Muzičkoj akademiji pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Višestruko nagrađen, pohvaljen, učestalo uspješno koncertira.

Koncert je održan zahvaljujući Upravnom odjelu za kulturu Grada Pule i Istarskoj glazbenoj sceni mladih te uz veliki trud i zalaganje pijanistice Vesne Ivanović Ocvirk u ovim za kulturu i umjetnost ne lakim vremenima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater