PULSKI GLAZBENICI PULI

KLAVIRSKI TRIO DUBROVNIK: Nadahnuto i sugestivno muziciranje

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Dubrovački glazbenici u Puli

Dubrovački glazbenici u Puli


Počelo je tehnički zahtjevnom "Baladom" Rudolfa Matza, koja je skladana 1956. godine, a nastavljeno je nešto starijim repertoarom, "Trio sonatom u g-molu" Antuna Sorkočevića sa stavcima Largo, Minuetto i Rondo

Festival komorne glazbe Pulski glazbenici Puli priredio je preksinoć za zainteresiranu publiku koncert u crkvi sv. Franje gdje je nastupio Klavirski trio Dubrovnik koji čine violinistica Loris Grubišić, violončelistica Vanda Đanić i klavirist Alberto Frka.

Raskoš muziciranja

Počelo je tehnički zahtjevnom "Baladom" Rudolfa Matza, koja je skladana 1956. godine, a nastavljeno je nešto starijim repertoarom, "Trio sonatom u g-molu" Antuna Sorkočevića sa stavcima Largo, Minuetto i Rondo. Allegro. Ovdje je posebno došla do izražaja usklađenost glazbenika, glazbena odnjegovanost te tehnički vrlo precizna izvedba.

Uslijedilo je Beethovenovo djelo, ali ovoga puta "Klavirski trio u c-molu", koji je unatoč tamnijem koloritu c-mola, epskoj naglašenosti toga tonaliteta, sa stavcima Allegro con brio, Andante con variazioni, Minuetto i Prestissimo pokazao raskoš muziciranja dubrovačkih glazbenika.

I za kraj, bilo je tu djelo Ludomira Rogowskog "Chants paiens te Danses: Kujawiak, Polka i Zbojnicki.

Ovaj je trio osnovan 2008. godine kao rezultat prijateljstva troje glazbenika, koji se mogu pohvaliti brojnim uspjesima u svojim samostalnim karijerama. Kritika je definirala ovaj trio kao spoj jakih individualnosti i vrsnih glazbenika. Upravo tu naglašenu sugestivnost, taj senzibilitet, izražavaju snažnim glazbenim doživljajem, kao što su to priredili i preksinoć u crkvi sv. Franje. Radilo se zbilja o dojmljivoj glazbenoj izvedbi, što je publika nagradila ovacijama.

Zapaženi rezultati

Alberto Frka, prije nego što je završio glazbenu akademiju, diplomirao je na medicinskom fakultetu, no glazba je odredila njegov životni put. Stalno se usavršava, a radi kao profesor i korepetitor pri Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Violončelistica Vanda Đanić zapažena je po svome koncertnom, ali i pedagoškom radu, isto kao i violinistica Loris Grubišić. Klavirski trio Dubrovnik ostvaruje zapažene rezultate u zemlji i inozemstvu. Repertoar ovoga trija pokriva sva razdoblja i stilove, od baroka do suvremenih skladatelja te redovito koncertira na raznim manifestacijama i festivalima.

Organizatorica koncerta je Vesna Ivanović Ocvirk, odnosno Istarska glazbena scena mladih uz potporu Upravnog odjela za kulturu Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini