SOLISTIČKI KONCERT PULSKE VIOLINISTICE

LUCIA LYON: Uigrani i nadahnuti nastup mlade umjetnice

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Lucia Lyon u crkvi sv. Franje (Branislav Danevski)

Lucia Lyon u crkvi sv. Franje (Branislav Danevski)


Lucia Lyon je završila, netom maturirala violinu u pulskoj Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, a na koncertu u crkvi svetog Franje pokazala je svoje umijeće, zahtjevnim i vrlo zanimljivim programom

Od kada je počela još kao malena djevojčica svirati violinu, Lucia Lyon je oduvijek bila vrlo talentirana, i pokazivala je vrlo dobru tehniku. Kako je rasla, tako je i napredovala, uz sve odnjegovaniji nastup, razvijeniju tehniku i bolji scenski pristup.

Sada je završila, netom maturirala violinu u pulskoj Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, a u crkvi svetog Franje u ponedjeljak navečer pokazala je svoje umijeće, zahtjevnim i vrlo zanimljivim programom.

Tehničko umijeće i strast

Počelo je Danclaovom "Etudom br. 8 op. 73", da bi nastavila Rodeovim "Capriceom br. 24 op. 22 u d-molu", pokazavši vrlo dobre tehničke mogućnosti, uigranost, odnjegovani pristup i strastveni nastup. Njezina tehnička umijeća posebno su došla do izražaja prilikom izvedbe Bachove "Partite za solo violinu u d-molu: Allemande i Gigue", gdje je zahtjevna melodijska linija itekako izazovna za mladu violinisticu.

Nakon toga bio je na rasporedu Bruchov "Koncert za violinu i orkestar br.1 op. 26 u g-molu" sa stavcima Allegro moderato, Adagio i Finale - Allegro energico, gdje je također došla do izražaja uigranost i uvježbanost ove mlade violinistice, koja je u stanju vrlo dobro odsvirati i najteže glazbene dionice, uvijek vrlo nadahnuto, uigrano i uvježbano, s posebnim osjećajem za dinamiku, kadence, zahtjevan kontrapunkt i melodijsku liniju.

Potom je odsvirala Krežmov "Scherzino za violinu i klavir", što je još jednom potvrdilo da je riječ o vrlo talentiranoj mladoj violinistici, pred kojom je sjajna glazbena budućnost. Imajući u vidu da joj je tek 17 godina, da ima puno mogućnosti za napredak i glazbeni rast, zasigurno ćemo još puno čuti o njoj.

Talentirana mlada glazbenica

Lucia Lyon rođena je 2003. u Puli. Talijansku osnovnu školu "Giuseppina Martinuzzi" i Osnovnu glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova pohađala je u Puli te obje škole završila odličnim uspjehom s pohvalnicama. Paralelno uz Glazbenu školu svira violinu kod prof. Nataše Goranovć Ranković i klavir kod Tatiane Šverko u Centro studi di musica classica Luigi Dallapiccola u kontinuitetu od 2007. godine. Nakon drugog razreda opće gimnazije srednje Talijanske škole "Dante Alighieri" u Puli primljena je na međunarodni koledž United world college of Duino gdje nastavlja program sviranja violine i klavira, a u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli pohađa četvrti razred.

Sudjelovala je u radu Europskog orkestra mladih European spirit of youth orchestra – ESYO kao prva violina (www.esyo.eu) pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta i pod vodstvom maestra Igora Corettija. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu.

Tijekom preksinoćnjeg koncerta, glasovirska pratnja bila je povjerena poznatom pulskom pijanistu Sandru Vešligaju, djelatniku Muzičke akademije u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini