KLASIČNO LJETO U UMAGU

LOVRO POGORELIĆ: Jednostavno, majstor za klavirom

| Autor: Larisa GAŠPERINI

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira širom svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti

Renomirani hrvatski pijanist Lovro Pogorelić krajem prošlog tjedna je u Župnoj crkvi Umag otvorio manifestaciju Umag-o classica 2020. Umaška publika i gosti uživali su u izvrsnim izvedbama djela Josipa Štolcera Slavenskog i "Transcendentalnim etidama, S. 139" Franza Liszta.

Unutarnja refleksija

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira širom svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Među recentnim nastupima izdvaja turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Šangaj, Tianjin, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi koji je kritičar lista Cultura&Societa' opisao kao "Pijanističku meditaciju" i istaknuo: "... istančanost zvuka koji zadire u meditativnu unutarnju refleksiju kojoj se suprotstavljaju dinamične eksplozije što slijede jednu vrlo osobnu logiku. To se u mantovanskom recitalu vidjelo i u djelima romantičara Schuberta (Sonata D 960) i Schumanna (Kreisleriana op. 16), kao i kod ekstatičnog i mističnog 'simbolista' Skrjabina (5. Sonata)".

Prilikom nedavnog nastupa u Danskoj na festivalu Schubertiaden najavljen je sljedećim riječima: "Majstor za klavirom... Sve što karakterizira jednog majstora, Lovro Pogorelić ima u izobilju: svoj vlastiti neprikosnoveni pristup svemu što svira, tehniku koja mu dopušta da ispuni prostor zvučnim bojama, a da ne pravi kompromis s poteškoćama koje većina izvođača doživljava u svojim nastupima, sposobnost da se koncentrira i fokusira na način koji opčinjava slušatelja; slušatelj je uvjeren da je ono što se događa u danom trenutku upravo najvažnije". (Bent-Erik Rasmussen).

Ingeniozni umjetnik

"Lovri Pogoreliću u Hrvatskoj, a i izvan nje nije potrebno pokazivanje i/ili dokazivanje: ovaj ingeniozni umjetnik od formata posjeduje zavidnu nutarnju puninu koju sa sobom donose zrele godine, a koje su u sretnom suglasju sa superiornom tehničkom spremom. Kao ni njegov životopis, niti tehničku spremu Lovre Pogorelića nije potrebno opisivati – ona se podrazumijeva. Njegov položaj na našem sve razgranatijem pijanističkom obzorju ne može ugroziti niti jedan novi, blistavi talent. Prije bi se reklo da je Lovro Pogorelić jedna od referentnih točki suvremenog hrvatskog pijanizma. Takvog je umjetnika užitak slušati, bez obzira kojem se repertoaru okreće: Brahmsu, Lisztu, Chopinu ili, kako na ovom koncertu, ruskim autorima... ", naglasio je H. Novak Penga, za KLASIKA.hr, 2017.

Francuska diskografska kuća Intrada (Pariz) prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića, te je 2006. izdala njegov CD Euvres pour piano de Franz Liszt koji je izazvao divljenje kritike. U prosincu 2008. Intrada izdaje novi CD Lovre Pogorelića, s djelima Musorgskog i Rahmanjinova. Pianobleu odabire ovaj CD kao CD siječnja 2009. Hrvatski izdavač je Dancing Bear.

Lovro Pogorelić izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Koncert je financiran sredstvima Ustanove FESTUM, Grada Umaga i Ministarstva kulture RH.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini