NOVA IZDANJA

Legendarni bubnjar objavio autobiografiju: BORIS LEINER KAŽE DA "SVE JE BIO RITAM"

| Autor: Mladen RADIĆ
Boris Leiner (Dejan ŠTIFANIĆ)

Kako je navedeno u najavi, "nezaustavljiva sila Leinerovog ritma isprepletena scenama razuzdanog rock'n'roll života otkriva dosad nepoznatu stranu najvažnijih protagonista Novog vala"

Pojavila se autobiografija legendarnog hrvatskog bubnjara Borisa Leinera koji je svoj život ukoričio pod naslovom "Sve bio je ritam", a knjigu je objavio Sandorf.

Kako je navedeno u opisu, "nezaustavljiva sila Leinerovog ritma isprepletena scenama razuzdanog rock'n'roll života otkriva dosad nepoznatu stranu najvažnijih protagonista Novog vala".

Neispričane priče

Leiner je u glazbi aktivan više od 40 godina te je konačno napisao knjigu koja sadrži dosad neispričane priče o velikanima domaćeg rocka kao što su Johnny Štulić, Darko Rundek, Josipa Lisac i mnogi drugi, ispisane autentičnim, duhovitim stilom koji otkriva naličje života celebrityja, ali i predanost umjetnosti, preskakanju barijera i pomicanju granica.

Ovaj glazbenik koji se zadnjih godina sve više bavi i kiparstvom, pa jednu njegovu izložbu mogla vidjeti i pulska publika, rođen je u Čakovcu 1957. Umjetničku karijeru je započeo kao rock bubnjar, a u povijest rock'n'rolla ušao je kao bubnjar Azre te angažmanom u nizu važnih hrvatskih glazbenih projekata poput Naturalne mistike, Vještica, Šo!Mazgoona, Aerodroma, Haustora i drugih. Za Štulića je u jednom intervjuu rekao da je "pjevao kako je govorio, a govorio kako je mislio, iskreno do boli", iako se s njim razišao u svađi, no kasnije je nastupao u projektu Pozdrav Azri zajedno s Mišom Hrnjakom.

Bit će zato zanimljivo vidjeti kako Leiner danas gleda na to razdoblje provedeno u Azri čija ostavština i dalje ne prestaje fascinirati poklonike Novog vala, ali i rocka općenito.

Prozni zapisi

"Leinerovi prozni zapisi, ponekad u formi punokrvne kratke priče, a ponekad gotovo nadrealne, frenzične crtice sjajno dočaravaju avanture popularnog rokera. Leiner se potpuno otvara svojim fanovima i publici: ova knjiga ne poznaje tabue i okolišanja. Naprotiv, pišući uz dlaku Boris Leiner će knjigom 'Sve bio je ritam' uzburkati uljuljkane glazbene i umjetničke krugove, a njegovo svjedočanstvo poželjet će pročitati sve generacije koje su od polovice sedamdesetih do danas odrastale uz Leinerov zaigrani, plesni ritam", vele u najavi.

Knjigu je ilustrirao Davor Schunk, iskusni crtač i grafički dizajner, čiji se ludički crtež i umjetnički dizajn isprepleću s Leinerovim tekstom i čine knjigu magičnom čitankom hrvatskog rocka i vodičem za nomadski život bez predrasuda.

"U pedesetak crtica, kratkih bilježaka iz života Azre, Vještica, Šomazgoona! i drugih velikih bendova koji su djelovali na ovim prostorima posljednjih četrdesetak godina, Boris Leiner vraća nas u slavne dane rock'n'rolla uz Schunkove moćne, hipnotičke ilustracije".

U jednom poglavlju Leiner tako spominje i legendarnog pjevača još legendarnijih Rolling Stonesa Micka Jaggera.

"Yes! Mick je naš čovjek, roker, on će prepoznati da je to vrhunska ploča, i pomoći će nam. Johnny mi je dao LP i naredio: "Predaj to Jaggeru, i ostavi mu kontakt adresu!" Tada, 1985., još nije bilo mobitela. "Tvoja želja – moja zapovijed!" odgovorio sam vojnički, i okrenuo se na peti put Hilversuma. Imao sam lukav plan kako doći do Micka...", piše Leiner. No, kako mu je taj plan uspio, doznat će oni koji pročitaju knjigu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater