GOSTOVANJE U PULI

JUŽNOČEŠKA FILHARMONIJA NASTUPILA U INK-u: Čuveni orkestar uz žminjsko-malteški par Božac predstavio raznoliki repertoar

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Južnočeška filharmonija već je nekoliko godina rado viđeni gost u Puli i okolici. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg koncerta u INK-u i mini turneje po Istri tijekom proteklih dana, u subotu navečer gostovala je ponovno u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Specifičnost ovoga koncerta, osim vrsnog orkestra pod vodstvom dirigenta Mirana Vaupotića bili su i solisti: harmonikaš Franko Božac iz Žminja, poznati glazbenik i glazbeni pedagog zaposlen na pulskoj Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile i njegova supruga, malteško-žminjska pijanistica Charlene Farrugia Božac, također umjetnica s međunarodnom karijerom i poznata glazbena pedagoginja, također zaposlena na pulskoj Muzičkoj akademiji.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Na repertoaru su bila djela Felixa Mendelssohna, njegova dojmljiva koncertna uvertira u h-molu, op. 26 "Hebridi", Edvard Grieg "Koncert za klavir i orkestar u a-molu, Op 16": Allegro molto moderato, Adagio, Allegro moderato molto e marcato – Quasi presto – Andante maestoso, gdje se predstavila Charlene Farrugia Božac, još jednom potvrdivši sve pohvale i nagrade, a nakon toga se isto tako izvrsni Franko Božac predstavio djelom Roberta Di Marina, a radilo se o "Koncertu za harmoniku i gudački orkestar": Adagio – Allegro, potom Adagio i Presto, a za kraj je tu bila Rossinijeva Uvertira operi "Talijanka u Alžiru".

Sve su to bila vrlo dojmljiva djela, bogate polifonije, pogodna za orkestar i za dočaravanje izvedbene snage tih iznimnih glazbenika, koji su za bis izveli "Ples iz Istre" Slavka Zlatića i Dvorakov "Humoresque".

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Južnočeška filharmonija sa sjedištem u Českim Budejovicama (České Budějovice) osnovana je 1981. godine. Početak djelovanja orkestra povezan je s češkim dirigentom Jaroslavom Vodnanskim. Osim interpretacije glazbe klasičnih skladatelja i djela prikladnih za chambre orkestre i manje koncertne dvorane, Filharmonija posvećuje sve veću pažnju suvremenom trendu međusobnog povezivanja žanrova i otkrivanju novih perspektiva interpretacije i prezentacije glazbe. Većina članova su mladi, ambiciozni, vješti i perspektivni glazbenici, koji cijene svaku priliku za suradnju s drugim vodećim dirigentima i solistima.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Miran Vaupotić dirigirao je uglednim orkestrima u SAD-u, Južnoj Americi i Aziji, na Bliskom Istoku, te u Europi, poput Londonskog simfonijskog orkestra, Kraljevskog škotskog nacionalnog orkestra, Berlinskog simfonijskog orkestra, Ruskog nacionalnog orkestra, Nacionalnog orkestra Argentine, Budimpeštanskog simfonijskog orkestra itd., nastupajući u eminentnim dvoranama.

Charlene Farrugia Božac je već u ranoj dobi prepoznata kao posebno nadareno dijete, te je od glazbenih kritičara nazvana "enfant terrible" malteškog pijanizma. Spada među najistaknutije i najuspješnije malteške glazbenike. Dobitnica je prestižne nacionalne nagrade u kategoriji koja se dodjeljuje za iznimna postignuće na polju međunarodne umjetničke karijere, a koju dodjeljuje Arts Council of Malta. Jedna je od ambasadorica neprofitne globalne krovne organizacije za glazbenu kulturu i kulturnu diplomaciju EMMA for Peace pod patronatom UNESCO-a i pokroviteljstvom glavnog tajnika Vijeća Europe te počasnim predsjednikom, proslavljenim talijanskim dirigentom Riccardom Mutijem. Nastupala je s orkestrima poput: Lisabonski metropolitanski orkestar, komorni orkestar Europske unije, Kalinjingradska filharmonija, Rotterdam Ensemble, Karlovy Vary simfonijski orkestar, Zagreb Festival Orchestra, Južnočeškom filharmonijom, Kyiv Virtuosi Orchestra, Blackheath Hall Orchestra... Snimala je za značajne diskografske kuće. Bavi se i pedagoškim radom - trenutno predaje kao docentica na Odsjeku studija klavira Muzičke akademije u Puli.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Franko Božac jedan je od međunarodnih umjetnika ambasadora neprofitne globalne krovne organizacije za glazbenu kulturu i kulturnu diplomaciju Euro Mediterranean Music Academy (EMMA for Peace) pod patronatom UNESCO-a i pokroviteljstvom glavnog tajnika Vijeća Europe, te počasnim predsjedanjem proslavljenog talijanskog dirigenta Riccarda Mutija.         Potom, 2017. godine odbor za posebne zasluge Londonske Kraljevske glazbene akademije dodijelio mu je nagradu kojom je postao pridruženi član Londonske Kraljevske akademije (ARAM), a 2012. godine uvršten je u Hübnersovu enciklopediju "Who is Who" koja sadrži popis značajnih ljudi iz područja ekonomije, politike, znanosti, kulture, umjetnosti i sporta. Diplomirao je klasičnu harmoniku na Pedagoškom fakultetu u Puli (Muzička akademija u Puli), magistrirao je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu dok je u Londonu na Royal Academy of Music okončao poslijediplomski studij klasične harmonike (PGDip). Trenutno predaje na Muzičkoj akademiji u Puli na Odsjeku za Klasičnu harmoniku u zvanju izvanrednog profesora, gdje također obnaša dužnost predstojnika.

Nastupao je s prestižnim glazbenicima, orkestrima i u najpoznatijim koncertnim dvoranama na svijetu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum