PRIKUPLJENO 75.000 KUNA ZA DJEČJI ODJEL PULSKE OPĆE BOLNICE

HUMANITARNA AKCIJA "GLAZBA ZA DJEČJI OSMIJEH" U VINARIJI KOZLOVIĆ: Uspješna premijera novog modela zbližavanja umjetnosti, vina i ljudi

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ


O uspjehu prvog u nas ikada organiziranog događanja iz ciklusa nazvanog Koncerti u vinogradima, koji je ovom prigodom integriran s humanitarnom akcijom "Glazba za dječji osmijeh" svjedoči prikupljenih 75.000 kuna što je dostatno za nabavu dječjeg krevetića za intenzivnu njegu te 12-kanalnog EKG aparata za potrebe pedijatrijskog odjela i rodilišta pulske Opće bolnice Ovaj je iznos prikupljen isključivo od prodaje ulaznica za ovaj događaj, čija je cijena iznosila 700 kuna, a rasprodane su u rekordnom roku

Da umjetnost doista "može pružiti priliku malim životima", kako se u ime Pučkog otvorenog učilišta iz Buja kao jednog od suorganizatora izrazila ravnateljica ove ustanove Rosanna Bubola, pokazao je uspjeh prvog u nas ikada organiziranog događanja iz ciklusa nazvanog Koncerti u vinogradima, koji je ovom prigodom integriran s humanitarnom akcijom "Glazba za dječji osmijeh": prikupljenih 75.000 kuna dostatno je za nabavu dječjeg krevetića za intenzivnu njegu te 12-kanalnog EKG aparata za potrebe pedijatrijskog odjela i rodilišta pulske Opće bolnice. Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić rekla je prigodom svečanog otvorenja koncerta u vinariji Kozlović: "Što je planirano, to je i ostvareno", a privremeni račun humanitarne akcije "Glazba za dječji osmijeh" ostaje otvoren do listopada pa se prilozi za nabavu drugih potrebnih medicinskih uređaja mogu i dalje uplaćivati. Spomenuti iznos prikupljen je isključivo od prodaje ulaznica za ovaj događaj, čija je cijena iznosila 700 kuna, a rasprodane su u rekordnom roku.

Planiran je i nastavak događanja

Projekt Koncerti u vinogradima osmislila je agencija Lifestyle po uzoru na dugogodišnju tradiciju takvih događanja u kalifornijskim, toskanskim i bordoškim vinarijama, rekla je direktorica ove agencije Vedrana Koceić. Pučko otvoreno učilište u Bujama zdušno je prihvatilo zamisao o ovom projektu i pomoglo u njegovoj realizaciji, a nakon ovogodišnjeg uspješnog pilot-projekta u vinariji Kozlović sljedećeg ljeta se takvi koncerti uz prateće humanitarne akcije planiraju u više istarskih vinarija. Vinarije Coronica i Meneghetti već su izrazile interes za udomljavanje ovakvih koncerata, a projekt je zdušno podržala i udruga Vinistra, čiji je predsjednik Nikola Benvenuti rekao kako se zamišljena niska ovakvih koncerata u vinogradima savršeno uklapa u Strategiju razvoja istarskog vinarstva kojoj je glavni cilj brendirati Istru kao vinsku regiju.

I županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica podržao je ovakva događanja i njihovu humanitarnu notu, a domaćin Gianfranco Kozlović zahvalio se svim inicijatorima, organizatorima i gostima na doprinosu ovom "novom modelu zbližavanja umjetnosti, vina i ljudi".

Iznimna glazbeni događaj

Prvi događaj u projektu Koncerti u vinogradima sastojao se od kulturnog odnosno koncertnog, te vinskog i gastronomskog dijela. Tijekom okupljanja gostiju atmosferskom glazbom ambijent je obogatio gudački Quartetto Kozlović, a pred početak središnjeg dijela programa počela je sipiti kiša, pa je nakon brze ali efikasne reorganizacije prostora nastupio slovenski slovenski sastav Mascara Quartet s programom fado glazbe i tanga. Pjevačica Polona Udovič, od milja zvana "a primeira fadista eslovena", koju su pratili Vojko Vešligaj i Timi Kranjc na gitarama te Mitja Režman na bas gitari, pružili su publici izuzetan glazbeni doživljaj, stvorivši od terase vinarije Kozlović mjesto odakle se zvuci zasićeni emocijama razlijevaju povrh zelenih vinograda sve do susjednog tornja momjanskog kaštela i vraćaju natrag u srca slušatelja prepuštenih kontemplaciji i užitku. Zanimljivo je kako se tijekom koncerta od početne bistrine moćni glas pjevačice Polone Udovič razvijao prema sve hrapavijim i emocijama nabijenijim bojama, a virtuozni instrumentalisti svojim su intervencijama vodstvo vokala vješto nadopunjavali, podcrtavali i dramatskim pauzama pripremali za nove nalete.

Dojmljiv plesni performans

Jednako kao što je glazbeni dio ovog programa bio naprosto fenomenalan, tako je i plesni program oduševio publiku. Solistica baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca Marta Voinea Čavrak nastupila je koreografijom Rossini Cards, izvevši veoma dojmljiv plesni performans kojim je ispričana priča o prevladavanju okvira ljudskog tijela, o nelinearnoj životnoj borbi za opstanak i o pobjedi ljudskog duha nad preprekama što stoje na putu do ostvarenja ljubavi i duševnog mira.

Umjetnost glazbe i plesa upotpunjena je umjetnošću hrane i vina: izvrsna "mala jela" tijekom večeri su pripremali chefovi Mira Zrnić iz restorana Konoba stari podrum, Marko Morgan iz konobe Morgan, te začetnik slow fooda u Hrvatskoj Zdravko Tomšić, a vinarija Kozlović ponudila je izbor svojih najboljih vina.

Buduća događanja iz ciklusa Koncerti u vinogradima predstavit će ne samo ugledne i afirmirane izvođače već i mlade talente, a pozivom na suradnju skladateljima očekuje se i nastajanje nove glazbe nadahnute umjetnošću vina, najavila je Vedrana Koceić iz agencije Lifestyle, a humanitarni aspekt ovog projekta kani se institucionalizirati kroz osnivanje zaklade Glazba za dječji osmjeh.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater