SUŽIVOT UZ KORONU

Harmonikaši zasvirali uz hrvatsko-slovensku granicu: ZAGODEMO ZA GUŠT, NAJ SE ŠIŠKA POLKA, VALCER, POLI SVETI DUH

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Jedinstven je to susret kojega organiziraju članovi jedne facebook grupe i to Fan club frajtonerca, među kojima je i Damir Ugrin, samouki glazbenik slijep od rođenja

Proteklih je mjeseci nekoliko tradicijskih glazbenih manifestacija u pograničnom području odgođeno pa ne čudi da su mnogi iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre, željni druženja i živahnih ritmova polki i valcera, nakon podužeg korona zatišja jedva dočekali jedan glazbeni susret i okupili se u Svetom Duhu kod Buzeta uz samu granicu sa Slovenijom, na šestom izdanju međunarodnog susreta harmonikaša i pratećih instrumenata "Zagodemo za gušt".

Novo normalno

Organizatori susreta, zaljubljenici u harmoniku, članovi Facebook grupe Fan club frajtonerca, dvoumili su se oko njegovog održavanja no, kako su rekli, protuepidemijske mjere su sredinom svibnja počele popuštati pa su se okuražili i organizirali ga oprezno, pridržavajući se preventive i tako podržali novo normalno - suživot uz koronu. Nitko sretniji od 43-godišnjeg Damira Ugrina iz Fan cluba frajtonerca, samoukog glazbenika slijepog od rođenja.

Jožef Lampe iz Lupoglava (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)Stefan Černeka iz Sovinjaka (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

- Vrijeme tijekom korona zatišja kratio sam meteorologijom kojom se bavim amaterski. Nije mi bilo dosadno no falilo je žive svirke. Dočekao sam je s nestrpljenjem, a naročito ovaj susret u Svetom Duhu jer za mene je ovo događaj godine. Moj životni glazbeni projekt, povjerio nam je zadovoljno Damir. Zahvaljujući govornom programu već je sedam godina aktivan na računalu i društvenim mrežama, gdje samostalno objavljuje vremensku prognozu za područje istarskog sjevera i jedan je od promotora glazbenog susreta u Svetom Duhu. Damir često sudjeluje na susretima svirača tradicijski glazbenika, a najčešće nastupa sa Triom Kunfin: Valentinom Carpenetti i svojim rođakom Silvijom Ugrinom, također članovima Facebook grupe Fun club frajtonerca i suorganizatorima susreta harmonikaša.

Supertalent

"Zagodemo za gušt, naj se šiška polka, valcer, poli Sveti Duh", zasvirali su uvodno i zapjevali Domaći mužikanti Kodolja, pjesmu susreta koju je napisao Sandi Ugrin. Puno je mladih svirača nastupilo u Svetom Duhu poput Alexa Hrvatina iz Roča, Stefana Černeke iz Sovinjaka, Teje Vižintin iz Šalara, Martina Juriševiča iz Kopra, Mateja Caha iz Črnog Kala, Leona Buršića i Davida Kosa iz Lupoglava, Sebastijana Flega iz Požana i Stefana Sinčića iz Krbavčići… Zasvirala je i mlada harmonikašica Vanessa Jakac iz Cunja koja je nacionalnu slavu stekla kao finalistica šeste sezone Supertalenta, popularnog televizijskog formata Nove TV.

Supertalent: Vanessa Jakac (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)Glazbeni susret uz granicu (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Glazbenih veterana bilo je nešto manje nego inače, među njima nastupili su harmonikaš Jožef Lampe iz Lupoglava i Josip Počekaj iz Svetog Martina na usnoj harmonici.

Službeni dio programa vodile su dvojezično, na hrvatskom i slovenskom jeziku, Ivana Ugrin iz Buzeta i Marina Ugrin iz Lucije. Nastupilo je tridesetak izvođača koji su potom izveli i jedan zajednički set pjesama. Već se tradicionalno druženje na popularnom izletištu nedaleko od Buzeta, nastavilo svirkom za gušt do kasno u noć, uz vesele ritmove tradicijskih poskočica i ugostiteljsku ponudu, još jedan dokaz da glazba ne poznaje granice!

Bilo je i svirke na usnoj harmonici (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini