Mušati

Franko Krajcar objavio novi album: Hommage Istri uz tradiciju i glazbeni iskorak

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Franko Krajcar

Franko Krajcar


"Mušati" su štetočine, krvopije, dosadni. A ipak, iza toga naziva ovoga se puta krije jedna lijepa glazbena priča, jedan novi glazbeni (is)korak poznatog pulskog glazbenika Franka Krajcara.

Ostajući dijelom vjeran svom originalnom etno izrazu, ovaj glazbenik ide i korak dalje, u miješanju žanrova, njihovome razrađivanju, s temom koja, i u metaforičkome značenju, korespondira s aktualnim trenutkom, ali u svojoj glazbenoj biti je atemporalna.

Od 14 pjesama, njih 11 je realizirano u svega par tjedana, a i sam je Krajcar kazao da su rađene bez opterećenja, spontano, da se tu vidi do njegovog tradicionalnog opusa. Prisutan je i taj specifičan etno stil, s nekim odmakom, ulazak u neke nove glazbene sfere gdje su prisutni raznoliki ritmovi, a opet se sve svodi na etno. To je i hommage zavičaju. Tradiciji. Koja ne mora biti dosadna i gdje nema ponavljanja. Naprotiv. Otvaraju se novi glazbeni vidici. Novi je to pomak. Pristup.

To je i hommage Istri, gdje nisu zastupljeni samo mušati, već i "Medežija", štrige, i to ne bilo kakve već "Lipe štrige", "Škuža", "Vrime", Ure", "Sudba", a u pjesmi "Usudi se", došlo je do prve suradnje sa suprugom Natašom Buršić Krajcar na takav način.

Za Natašu, kako nam je rekla, pisanje je velika ljubav, to nije za nju profesija nego zanat, a premda, kako kaže, ne bi voljela mistificirati pjesmu, ističe da je iza toga "usudi se" i činjenica što za neke "usuditi se" znači ustati iz kreveta, za druge zaprositi djevojku, a u ovo današnje teško doba, koje je ona anticipirala već godinama unazad - budući da je tekst nastao prije nekoliko godina, veli da to u sebi ima dozu i notu prkosa, ima tu strašnu i moćnu gradaciju, ta "poštapalica" je dosta jaka. Usuditi se dan-danas, u pozitivnom smislu, kontekstu.

"Nije moguće da je netko stalno zadovoljan sa svime, ima gorkih sati, imamo pravo na to stanje, imamo pravo biti loše, nisam htjela ući u neke klišeje, svi se mi krpamo, to je bez neke mistifikacije", ističe Nataša Buršić Krajcar.

Želja Franka Krajcara je da sa svojim bendom predstavi uživo taj CD, makar, ukoliko mjere to ne budu dopustile, i bez publike, no velika mu je želja da to dođe do čim šireg kruga slušatelja, jer je ovaj CD prepun emocija, jednostavno, slušajući ga, iz duše izvire čitav spektar emocija. Nostalgija, čežnja, uz suptilan spektar boja, osjećaja, misli, nijansa duše.

album

Minimalizam, dakako, obilježava ovaj glazbeni projekt, ima tu i elemenata etna, donekle i primjese klasike, a i tradicije, pojavljuju se tradicijski istarski instrumenti. Tu se vidi i spoj ambijentalne glazbe, ali i ponešto one filmske. Vidljivo je i svojevrsno eksperimentiranje, ali bez da se ide u neke krajnosti.

Donekle je tu prisutna i moderna verzija etno ruha, a originalnost se nalazi upravo u jednostavnosti. Najjednostavnije su stvari najjače, a ovdje, po prisustvu emocija i njihovoj gradaciji, taj je album najsnažniji.

Spoj više instrumenata, tema, stilova doprinosi fluidnosti samoga projekta, toj lirskoj, donekle i elegičnoj komponenti predstavljenih skladbi, gdje je prisutna i svojevrsna ludistička komponenta, a sve je to jedna (ne)dovršena priča poput i naziva kompozicije "Nedovršena priča" (Franko Krajcar feat. Jadranka Stojaković). Krajcar je koristio sačuvane vokalize Jadranke Stojaković, iz vremena kada su snimali pjesmu "Melankonija".

Slušajući ove njegove nove skladbe, prosječni slušatelj može imati dojam da su brojni glazbeni stilovi odredili Krajcarov glazbeni put i da je imao brojne, raznolike uzore, na što on ističe da ne bi navodio glazbene uzore, da ih je bilo puno u njegovom životu, većina ih je pokojnih, a od ljudskih uzora, tu su, za njega, prije svega, Jasna Valić i Korado Korlević.

Recimo i da je spot za pjesmu "Usudi se", prvi s novog albuma "Mušati", kojeg je Franko Krajcar nedavno objavio u izdanju Croatia Recordsa. Za pjesmu "Usudi se" glazbu potpisuje Franko Krajcar, tekst Nataša Buršić Krajcar, a aranžman Mauro Giorgi.

Spot je snimala ekipa Medvid produkcije, a u spotu osim Franka Krajcara i Nataše Buršić Krajcar, sudjeluju i članovi grupe "Indivia": Dean Trošt, Mladen Parezanović, Dean Simonelli, Martin

Glavaš i Mauro Giorgi, te u nekoliko kadrova pojavljuju se i Mario Nikolić i Marko Krajcar, sin Franka i Nataše. Korišten je i "topolino" Boška Simovića, što daje i retro štih cjelokupnom tom glazbenom projektu.

Franko Krajcar rođen je 1967. u Puli, a od 1987. godine profesionalni je glazbenik. Od 1988. do 1999. svirao je i živio u Švicarskoj, a od 1999. do 2004. surađuje s raznim glazbenicima u Italiji, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj. Autorskom glazbom

počeo se baviti 2007. godine. Do sada je objavio četiri samostalna albuma: "Pensieri" (2008.), "Indivia" (2010.), "Rožice" (2013.) i "Aleja glagoljaša" (2017.).

Dobitnik je nagrade Status Hrvatske glazbene unije u kategoriji etno glazba 2010., 2011., 2013. i 2018. godine. Od 2016. godine ima status samostalnog umjetnika (HZSU). Porina je osvojio 2014. godine.

Krajcar ističe da bi u budućnosti htio raditi filmsku glazbu, skladati za kazališne predstave te se više posvetiti multimediji. U pripremi je i projekt važan za zavičajnu baštinu Istre.

- Želio bih se zahvaliti glazbenom vizionaru Amiru Bahtijareviću na podršci, kao i Želimiru Babogredcu što su mi omogućili ponovno suradnju i izdavanje albuma za Croatia Records. Hvala i Gradu Puli koji je još prije godinu dana u dogovoru s Medvid produkcijom odlučio podržati snimanje mog glazbenog spota. Što se pjesama tiče, meni su nekako najintimnije, "Sve će pasati" i "Džaba ti bilo". Upravo bi moja poruka koja će zaokružiti sve gore navedeno biti uvodni dio pjesme "Džaba ti bilo": Moreš imati sve/Sva blaga uvega svita/Džaba ti bilo/Ku nisi čovik. 

Live album

- Posebna zahvala mome najbližem suradniku Mauru Giorgiju, s kojim sam cijeli album odsvirao uživo, a on je ujedno i aranžer i producent albuma. Također, hvala i našem Denisu Budimu iz Rovinja, koji je koproducent i zaslužan za mastering. Hvala mojim dečkima iz Indivie koji me podržavaju dugi niz godina i zajedno sa mnom muziciraju i u glazbenom smislu promoviraju ljepote naše Istre. Zbog trenutne situacije nismo bili u mogućnosti snimati svi skupa, ali veselim se zajedničkom muziciraju i predstavljanju ovoga albuma s cijelom Indivijom, uz moje obećanje njima da ćemo u dogledno vrijeme snimiti i live album, onako bendovski i još dugi niz godina uživati u zajedničkom druženju i muziciranju", kazao je Krajcar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum