ROCK GALERIJA

Deseta godišnjica smrti legendarnog Branka Črnca Tuste: Frontmen i mentor s osjećajem za pravdu

Nenad Marjanović Dr Fric koji je u Idijotima svirao bas, a danas vodi ovu galeriju, Tustu pamti ne kao lidera benda, već kao frontmena koji je prenosio nekakve zajedničke ideje i, kako je bio stariji i iskusniji, bio im dugo vremena mentor u običnim ljudskim životnim problemima

| Autor: Mladen RADIĆ
Brojna publika (Snimio Danilo Memedović)

Brojna publika (Snimio Danilo Memedović)


Prošlo je deset godina od smrti pulske legende Branka Črnca Tuste, frontmena KUD Idijota i sindikalnog aktivista, pa je tim povodom u Rock galeriji u petak navečer, upravo na godišnjicu Tustine smrti, održano druženje nazvano "Runda za Tustu" na kojem su se njegovi prijatelji i poštovatelji družili te slušali glazbu KUD Idijota.

Frontmen

Nenad Marjanović Dr Fric koji je u Idijotima svirao bas, a danas vodi ovu galeriju, Tustu pamti ne kao lidera benda već kao frontmena koji je prenosio nekakve zajedničke ideje i, kako je bio stariji i iskusniji, bio im dugo vremena mentor u običnim ljudskim životnim problemima.

- On je imao osjećaj za pravdu, pogotovo za radništvo i manjinske tipove ljudi, npr. homoseksualce. Imao je feeling da tim ljudima treba u najmanju ruku pomoći ili prema njima biti dobar i pažljiv. Za života, koliko znam, nije stvorio nijednog neprijatelja. Znao je s najgorim i najekstremnijim ljudima izaći vrlo fino i kulturno, to je bila njegova veličina. Solidan pjevač, ali jako dobar frontmen. Spasio je stotine naših koncerata, kada je zvuk loš, kada ne kontroliraš koncert, kaže Fric.

(Snimio Danilo Memedović)Sjećanje na prijatelja (Snimio Danilo Memedović)

Radio je i u TESU, gdje je vodio cijeli pogon i bio silno vezan za to brodogradilište, cijeli svoj život živio je pored Uljanika.

- Imam osjećaj da je njegovim odlaskom puno tih vrijednosti nestalo. Nema brodogradilišta Uljanik, nema rock kluba Uljanik, kao da se počelo urušavati, kao da je to povezano, razmišlja Fric.

Najavio je i otvorenje spomen-sobe posvećenu važnim pulskim muzičarima kojih više nema, poput Tuste, Đosera, Johnnyja Montezara i drugih, a nalazi se na katu iznad trenutnog glavnog prostora Rock galerije. Riječka udruga donirala je za potrebe uređenje spomenute sobe deset tisuća kuna.

(Snimio Danilo Memedović)Župan Boris Miletić i Nenad Marjanović Fric (Snimio Danilo Memedović)

Iako je iz Rijeke, gdje je postojala jaka punk scena uz Termite, koji su se brzo ugasili i Paraf, novinar Ernest Marinković kaže da su KUD Idijoti za njih bili "kamen temeljac punka i to angažiranog punka".

Vjerna sljedba

- Mi smo odrastali uz njih. Imali su jako vjernu sljedbu koja ih je pratila gdjegod se moglo doći, kaže Marinković.

Što se tiče donacije koja će stići, kaže da su to odlučili spontano, tu na licu mjesta jer je s Marinkovićem u Pulu stigao i čovjek koji je potpredsjednik upravnog odbora jedne male riječke humanitarne udruge koja se zove Koga briga.

- Pomažemo bolesnoj i siromašnoj djeci. Zadnjih šest, sedam godina imamo redovite akcije, skupljamo novac uglavnom za takve svrhe. Međutim, proradio je i u nama crv kada smo čuli da ustvari Grad Pula pod vodstvom novog gradonačelnika ne "ferma" ovaj prostor, a čuo sam da je odbio dati novac udruzi koja čuva spomen na pulske velikane, pa je naša udruga odlučila donirati za uređenje ovog prostora deset tisuća kuna. Obvezali smo se na proljeće napraviti radnu akciju radnog naziva "Rijeka u Puli". Kuhat ćemo, svirat ćemo, a sve s ciljem da sva sredstva koja skupimo idu upravo u ovaj prostor za koji mislim da je hvalevrijedan. Rock 'n' roll je i u Puli i u Rijeci postao muzejski raritet i upravo mu zato treba pokloniti pažnju, smatra Marinković.

(Snimio Danilo Memedović)Fric: Tusta je imao osjećaj za pravdu, pogotovo za radništvo i manjinske tipove ljudi (Snimio Danilo Memedović)

Fric je ljut što ih Grad Pula ignorira i ne pokazuje razumijevanje za to što rade, a za gradonačelnika Zoričića kaže da je "operiran od bilo kojeg urbanog senzibiliteta".

- On dođe ovdje, zaplješće, pogleda i ode. Katastrofa, komentira Fric kojem smeta što se od Rojca radi "geto" u kojem će se sva kulturna događanja, kako kaže, dešavati između desetero ljudi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum