FESTIVAL U ROVINJU

7 SÓIS 7 LUAS Nadahnuće u različitosti Europe i Mediterana

| Autor: Aleta BRATTONI

U Rovinju će 16. srpnja nastupiti 7 Luas Maio Band,   izvorna produkcija Festivala koju čine šestorica prestižnih glazbenika s Zelenortskog otočja. Nakon njih, pozornicu preuzimaju legendarni Gustafi. Sljedeći je dan rezerviran za Med. Arab.Jewish 7Sois Orkestra sa šest predstavnika različitih kultura i religija Mediterana i Južne Europe, iz Italije dolaze Mimmo Epifani & the Barbers, a nastupit će i zbor KUD-a "Marco Garbin"

 

Zvukovi glazbe dopirali su ovog ponedjeljka iz prostorija Zajednice Talijana Pino Budicin zahvaljujući KUD-u "Marco Garbin" i gostima iz daleke Sardinije, Gruppo Tenores di Neoneli, a sve radi predstavljanja 27. izdanja internacionalnog Festivala Sete Sóis Sete Luas kojem je i Rovinj domaćin.

Bogat program i novosti

Riječ je o festivalu koji neumorno radi na promociji umjetnosti i kulture zemalja Mediterana tako što pruža umjetnicima mogućnost mobilnosti, dajući im priliku da se predstave na internacionalnoj razini. Festival djeluje u više od trideset gradova, među kojima se od 2009. godine nalazi i Rovinj. Uz podršku Grada Rovinja, Turističke zajednice grada Rovinja, Istarske županije, a ove godine i programa Europske Unije "Kreativna Europa", Festival se ponovno vraća u ovaj istarski grad, i to s još bogatijim programom i novitetima.

Prvi koncert u Rovinju na programu je 16. srpnja kada na Trg maršala Tita dolaze 7 Luas Maio Band, inače izvorna produkcija Festivala, koja se sastoji od šestero prestižnih glazbenika s otoka Maio, jednog od najudaljenijih otoka arhipelaga Zelenortskog otočja. Njihov glazbeni opus obuhvaća tradicionalnu glazbu, izvorne skladbe i nove aranžmane nadahnute kulturom njihova malog otoka. Nakon njih, pozornicu preuzimaju legendarni Gustafi na čelu s energičnim Edijem Maružinom, koji su ujedno ambasadori Festivala u Istri.

Međunarodni dijalog

Sljedeći je dan rezerviran za Med. Arab.Jewish 7Sois Orkestra sa šest predstavnika različitih kultura i religija Mediterana i Južne Europe, a cilj im je promicanje međunarodnog dijaloga. Iz Italije zatim dolaze Mimmo Epifani & the Barbers. Ovaj je glazbenik cijenjen zbog svojih tehničkih inovacija i improvizacija koje primjenjuje na svoj instrument, mandolinu, kao i zbog tehnike mandola nazvanom "alla barbiere", jer se podučavala u brijačkom salonu u njegovom gradu.

Zahvaljujući potpori programa "Kreativna Europa", također 17. srpnja, publiku će okupiti Rovinjcima dobro znani zbor, KUD "Marco Garbin", koji će se ovoga puta predstaviti u malo drugačijem svjetlu. Naime, mjesto njihove voditeljice, Nives Giuricin, za ovu će priliku preuzeti priznati maestro Stefano Saletti, a djelić atmosfere imala je priliku doživjeti brojna publika koja je posjetila Zajednicu Talijana ovog ponedjeljka.

"Marco Garbin" su tako, nakon otpjevanih tradicionalnih rovinjskih bitinada, znatiželjnoj publici prezentirali na čemu su radili svega nekoliko dana: tri Salettijeve kompozicije na čak tri različita jezika, čime je ovaj rovinjski zbor još jednom pokazao svoju izvrsnost i profesionalnost.

Arhaičnim zvucima nekadašnjih pastirskih pjesama predstavili su se i Gruppo Tenores di Neoneli, da bi na kraju otpjevali pjesmu koja je uključila kako "Marco Garbin" tako i samu publiku koja je oduševljeno pljeskala i odlično se zabavila tijekom čitavog koncerta.

- Ovim festivalom želimo prikazati različitost Europe, odnosno Mediterana, prikazati kulturno bogatstvo i poslati poruku mira, kazao je Marco Abbondanza, direktor Festivala.

Upoznavanje drugih kultura nastavilo se u spaciu "Matika", gdje je izvorna portugalska jela, točnije jela iz gradića Pombal, marljivo spremao chef Joao Ferreira, u čemu su mu pomogli učenici Strukovne škole Eugena Kumičića sa svojom profesoricom.

- Sva jela koja ste probali tipična su za Pombal, a spravljala ih je moja nona Maria. Ovo je odlična prilika da se izmijene karakteristike različite kuhinje, rekao je Ferreira, a spomenimo kako je u ožujku naš chef Sergio Ferrara, također u sklopu ovog Festivala, Portugalce upoznao s tipičnim istarskim jelima.

Čuvanje identiteta zajednice

Jedinstveno predstavljanje programa ovogodišnjeg izdanja Sete Sóis Sete Luas kao i razmjenu iskustava kako u glazbi, tako i u kuhinji, pratili su i rovinjski dogradonačelnik Marino Budicin sa suradnicima, a Rovinj je posjetio i gradonačelnik Pombala, Diogo Alves Mateus koji je tom prilikom izjavio kako cijeni ovaj spektakl koji nanovo dokazuje trud i rad svih uključenih u stvaranje Festivala.

- Znam koliko je posla, i to volonterskog, kod zborova koji rade na očuvanju tradicije, ali je to odličan način kako sačuvati identitet određene zajednice, kazao je Alves Mateus, te zahvalio Gradu Rovinju na gostoprimstvu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum