NAŠ KANAT JE LIP

48. SUSRET ZBOROVA ODRŽAN U ORGANIZACIJI PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA POREČ: Izvanredni uvjeti kao temelj novih poimanja

| Autor: Priredila Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
glazbenici Neven Radaković, Alen i Nenad Sinkauz te Alex Brajković krajem listopada šest su dana istraživali nove načine upotrebe istarske ljestvice (Andi Bančić)

glazbenici Neven Radaković, Alen i Nenad Sinkauz te Alex Brajković krajem listopada šest su dana istraživali nove načine upotrebe istarske ljestvice (Andi Bančić)


Već gotovo polovicu stoljeća porečki Susret zborova "Naš kanat je lip" čuva, njeguje i promovira istarsku glazbenu ljestvicu. U okviru ove manifestacije potiče se prvenstveno amaterizam u zborskom pjevanju, ali i skladanje na istarskoj ljestvici, čiji su se opsezi odavno proširili izvan zemlje. U okviru manifestacije bijenalno se tiska i zbirka skladbi koja bilježi one napisane posebno za "Kanat" te je na taj način dosad zabilježena čak 241 nova skladba, a zahvaljujući upravo ovoj zbirci izvođenje i stvaranje na istarskoj ljestvici proširilo se mnogo dalje od naših prostora. Uz veliki se odaziv ove godine za sudjelovanje na manifestaciji prijavilo 15 zborova, no 48. izdanje Susreta bilo je nemoguće izvesti u tradicionalnom obliku. Organizatorima manifestacije iz Pučkog otvorenog učilišta Poreč to je poslužilo kao motivacija za dodatan trud i promišljanje o tome što bi ova manifestacija u budućnosti mogla donijeti.

- Osebujnu istarsku ljestvicu 1997. godine zaštitio je UNESCO kao nematerijalnu baštinu, no "Kanat" je ovu vrijednost prepoznao mnogo ranije. Od 1972. godine na godišnjim se susretima u porečkoj Istarskoj sabornici predstavljaju amaterski domaći i međunarodni zborovi s izvedbama na čakavskom dijalektu i istarskoj glazbenoj ljestvici, te se izvode djela - a nerijetko i praizvedbe - skladatelja kojima je upravo istarska ljestvica temelj stvaralaštva. Uz uvijek lijepa i raspjevana druženja, zborove i njihove dirigente na sudjelovanje na porečkom susretu privlači i težnja k izvanrednoj izvedbi što je glavna propozicija "Kanta", ističu organizatori iz Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Stoga je u aktualnoj pandemijskoj situaciji u nastojanju da se u restriktivnim okvirima pronađu nove mogućnosti za tematizaciju glavnih vrijednosti "Kanta", organizirana rezidencija umjetnika i profesionalnih glazbenika u porečkom kazalištu. Glazbenici Neven Radaković, Alen i Nenad Sinkauz te Alex Brajković krajem listopada šest su dana istraživali nove načine upotrebe istarske ljestvice.

- Kao baza stvaralaštva ove skupine umjetnika poslužio je istarski glazbeni idiom, kojemu su nastojali proniknuti u suštinu. Uz izbjegavanje tipiziranja istarske ljestvice, njihov je metodičan glazbeni eksperiment tragao za inovativnim principima kompozicije, manipulacije ritamskih obrazaca i dekonstrukcije čakavskog dijalekta. Strpljivo se čeka mogućnost za održavanje koncerta kojim bi se predstavio rezultat rezidencije, naglašavaju iz porečkog Otvorenog učilišta.

Uz to, u povodu 48. Susreta zborova "Naš kanat je lip" proteklog je petka održan okrugli stol u porečkom foajeu kazališta, dok je prigodan koncert sljedećeg dana morao biti odgođen do prve moguće prilike. Okrugli stol moderirala je dugogodišnja voditeljica "Kanta", skladateljica Đeni Dekleva-Radaković, koja je podsjetila na same početke ove manifestacije, nazvane prema skladbi Ivana Matetića Ronjgova. U inicijativi za začetak programa "Naš kanat je lip" osobit je značaj imao profesor Ante Cukrov. On se, kao sudionik okruglog stola osvrnuo na začetak "Kanta", na namjeru i ideju koje su bile vodilje na početku projekta te je ponudio i moguća rješenja daljnjeg razvoja.

Govorilo se i o temeljnim vrijednostima i zadaćama "Kanta", o važnosti amaterizma i novim tendencijama u zborskom pjevanju "na tanko i debelo" te o skladanju na istarskoj ljestvici uz postojeća pravila. Zaključeno je kako je Susret zborova "Naš kanat je lip" jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj koja njeguje specifičan glazbeni izraz, a njegova nova obaveza je da gradi put prema umjetničkoj glazbi u suvremenom tonu – uz novi pristup skladanju, nove zvučne i tehničke novine u glazbenoj teksturi te slobodniji pristup. Ove su ideje već začete netom održanom rezidencijom glazbenika, s ponosom ističu u porečkom Pučkom otvorenom učilištu, dodajući da se na tu temu nadovezao i razgovor o potrebi edukacije zborova za daljnje ispunjavanje uvjeta izvođenja novih skladbi.

U završnici okruglog stola predstavljena je XV. Zbirka "Naš kanat je lip" uz pet novih skladbi, skladanih na istarskoj glazbenoj ljestvici i za potrebe manifestacije. Prva i druga nagrada pripale su skladateljima, pedagozima i dirigentima Sanji Drakulić i Branku Starcu.

- Važno je napomenuti kako je upravo ova Zbirka snažna motivacija skladateljima za stvaranje materijala za zborove, što je vrlo zahtjevan i vrijedan rad, te je zbog nje moguće i samo održavanje "Kanta", ističu organizatori iz porečkog Pučkog otvorenog učilišta. Dodajući da je ostao neispunjen posljednji, najbogatiji planirani dio manifestacije – koncert s presjekom skladbi skladanih za "Kanat", zaključuju "uz promišljanje što je sve Kanat i koje su njegove mogućnosti razvitka, preostaje nada u skoro slobodno stvaranje i izvođenje uz nadogradnju temeljnih vrijednosti."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum