TRIP-HOP

Britanski trio Morcheeba dolazi u Opatiju 19. srpnja: "U Hrvatskoj smo svirali 10-tak puta, volim vašu obalu i gradove"

| Autor: Claudia Bošković
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Poznati britanski trip-hop trio Morcheeba i ove godine nastupit će u Hrvatskoj. Nakon što su prošle godine hrvatsku publiku oduševili koncertom u Malom rimskom kazalištu u Puli, ove godine Morcheeba nastupa na MusicFestu u organizaciji Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici 19. srpnja.

Izvorno sastavljen od vokalistice Skye Edwards i braće pisaca producenata Paula i Rossa Godfreyja, britanski trio davne 1996. predstavio se sjajnim albumom »Who Can You Trust?«, koji mu je priskrbio žanrovsku etiketu trip-hopa.

Vrijeme je pokazalo da Morcheeba vlada puno širim glazbenim vokabularom, spajajući elemente trip-hopa, alternativnog rocka, R&B-a i downtempa.

Morcheeba je svojom glazbenom pričom kroz žanrove devedesetih do danas postao jedan od najpoznatijih svjetskih bendova, a s objavljenih deset albuma od kojih je najnoviji »Blackest Blue« potvrdili su da i dalje drže vrhunski standard u glazbenoj industriji. U nastavku teksta donosimo intervju s Rossom Godfreyjem.

Lijepa distrakcija

Nekolicina kritičara kaže da najnoviji album »Blackest Blue« označava melankoličan povratak u vašu glazbu. Kako to komentirate i što vas je najviše inspiriralo u stvaranju ovog albuma?

– Album je nastao tijekom lockdowna kada je naša europska turneja bila odgođena, a mi smo bili kod kuće godinu dana. Pisanje i snimanje albuma bila je lijepa distrakcija od školovanja naše djece kod kuće i gledanja mračnih vijesti.

Odrastao sam slušajući blues glazbu kao dječak, koju većina ljudi smatra melankoličnom, ali uvijek sam je smatrao uzdižućom i katarzičnom, posebno kad sam je naučio svirati na gitari.

Skye je u mladosti slušala puno stare country glazbe. Zbog tih utjecaja, Skye i ja pišemo prilično mirnu, introspektivnu glazbu i možda su to kritičari koje ste spomenuli vidjeli u »Blackest Blue«.

Kako izgleda kreativni proces unutar benda?

– Većinu vremena započnem s nekakvim ritmom i sviram gitaru dok ne dobijem dobar riff ili progresiju akorda, zatim to pošaljem Skye i ona napiše melodiju i pjeva je nazad meni.

Na kraju dovedem produkciju do radne verzije, a Skye piše tekstove prije nego što sve spojimo i miksamo s našim prijateljem Darrenom Heelisom.

Godine 1996. Morcheeba je debitirala s albumom »Who Can You Trust?«. Trip-hop scena počela se razvijati početkom 1990-ih, kako se vi sjećate scene iz vremena kada je Morcheeba započela karijeru?

– Prvi put kada se sjećam da je trip-hop postao stvar bila je s izlaskom albuma »Dummy« od Portisheada 1994. Moja generacija glazbenika u UK-u bila je jako pod utjecajem stare škole New York hip-hopa.

Posebno smo voljeli psihodelične grupe poput New Kingdoma, Wu-Tang Clana i MF Dooma. Britanski reperi tada su zvučali prilično loše, pa su mnogi bendovi koristili iste vrste ritmova kao Amerikanci i usporavali ih kako bi zvučali stoned i pisali pjesme preko toga, često s pjevačicom.

Moj brat Paul i ja upoznali smo Skye na zabavi 1994. i ubrzo smo snimili naš prvi singl »Trigger Hippy« koji je izdan kao singl 1995.

Nismo baš voljeli oznaku trip-hop tada jer nam se činila previše ograničavajućom, a do trenutka kada smo snimili naš drugi album »Big Calm« izdan 1998. prerasli smo oznaku trip-hop i istraživali sve vrste glazbenih smjerova, ali još uvijek smo imali stoned ritmove u pozadini većinu vremena.

Sada, gledajući unazad, volimo oznaku trip-hop. Simpatična je.

Često u Hrvatskoj

Može se reći da imate poseban odnos s Hrvatskom: osim što ste deset puta nastupali u našoj zemlji, čak ste obradili pjesmu »The Moon« kantautorice Irene Žilić. Kako ste došli na tu ideju?

– Mislim da smo u Hrvatskoj svirali više od deset puta! Također sam putovao uzduž i poprijeko zemlje sam jer volim obalu i gradove poput Splita te otoke poput Korčule.

Skye i ja smo također snimali spot za našu pjesmu »Light of Gold« u Šibeniku. Prvi put smo vidjeli Irenu Žilić kako nastupa u Tvornici kulture u Zagrebu, svidio nam se njezin nastup i njezina pjesma »The Moon«.

Krenuli smo zajedno na turneju po UK-u i drugim dijelovima Europe i postali dobri prijatelji. Odlučili smo obraditi »The Moon« na »Blackest Blue« i Skye je napisala dodatni stih, odakle smo dobili naslov albuma »Blackest Blue«.

Prošlo je nekoliko godina od posljednjeg albuma. Radite li trenutno na novim glazbenim materijalima?

– Da, imamo novi album, trenutno ga završavamo i miksamo za izdanje iduće godine. Turneju ćemo promovirati širom svijeta i nadamo se da će uključivati više nastupa u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom