PULSKA KLASIČNA ZIMA

Nastupio Duo Popocatepetl: Prava glazbena ''erupcija'' puna ljepote i snage

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Nešto posve drukčije, vrlo živahno, inovativno, emotivno, strastveno, nadahnuto, sugestivno. Klasika na drukčiji način. Vidjevši dijete niti još tinejdžerske dobi kako pažljivo prati svaki pokret vrsnih glazbenika, može se reći da je drugi ovogodišnji koncert Pulske klasične zime itekako uspio. Nastupio je duo udaraljkaša Gabrielle Petrarco i Marko Jugovic, koji dolaze iz Trsta i djeluju kao duo Popocatepetl i predstavili su se večeras u Zajednici Talijana.

Naziv meksičkog vulkana pokazalo je svu snagu i ''erupciju'', eksploziju glazbe, u najpozitivnijem smislu. U trajanju od oko sat vremena – taman po mjeri, vrlo su energično, ali i pažljivo izveli razne skladbe, kako one napisane za udaraljkaške instrumente, tako i aranžirane skladbe.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Publika, sastavljena mahom od glazbenih znalaca, bila je oduševljena nastupom ovih glazbenika koji su se ukratko predstavili, i za kojima je zavidna karijera – kako izvođačka tako i pedagoška, suradnje, te obrade djela i njihovo prilagođavanje za potrebe percussion dua.

Dvije marimbe, vibrafon, djembe bili su instrumenti kojima su ovi glazbenici udahnuli život.

Počelo je djelom ''Frates'' A. Parta, koji je za tu prigodu aranžirao Marko Jugovic, i koje je karakterizirano zanimljivim kontrapunktom i dinamikom. Potom je tu bio skok u barokno razdoblje i Bach te Scarlatti. Bachov ''Preludij iz II. engleske suite'' poprimio je tako novo ruho, kao i Scarlattijeva ''Sonata K141''.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Drugi dio programa bio je u znaku skladbi široj javnosti ne toliko poznatih glazbenika, a koji stvaraju upravo za ove instrumente. Marco Molteni autor je djela ''Hot Cucumbers and beans'', koja je napisana upravo za taj duo, potom je tu ''Ultimatum II'' N. J. Živkovića i za kraj, prava poslastica, gdje je došla do izražaja velika energija, snažna izvedba. ''Desert Celebration'' M. Savagea. I potom neizostavni bis.

Uz aplauze oduševljene publike. Pulsku klasičnu ziu organizira pet udruga koje djeluju na polju klasične glazbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter