AMADEUS U PULI

Iznimno sugestivna besprijekorna izvedba Riječkog simfonijskog orkestra u Istarskom narodnom kazalištu

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Riječki simfonijski orkestar čest je gost u pulskoj kazališnoj kući. Pod vodstvom karizmatičnog dirigenta Valentina Egela izveo je u četvrtak navečer u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula koncert naslovljen "Amadeus u Puli", a repertoar je u cijelosti bio posvećen Mozartovom stvaralaštvu.

Vječne skladbe ovoga velikana jednostavno uvode slušatelje u neko posebno stanje, svojom snagom i emocijama, tako da je to bio pravi glazbeni užitak.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Počelo je uvertirom iz opere "Don Giovanni", a nastavljeno "Simfonijom br. 40 u g-molu, K. 550" i stavcima Molto allegro, Andante, Menuetto. Allegretto – Trio i Finale. Allegro assai, gdje je orkestar prikazao svu raskoš besprijekorne izvedbe iznimno sugestivno i gdje je vladala svojevrsna glazbena čarolija. I u publici su komentirali da, iako svaka čast svim skladateljima, Mozart i njegova djela su ipak nešto posebno.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Nije on bez razloga, prema ocjeni mnogih, jedan od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe. Mozart je, kao što je to dobro znano, bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo pisati jednostavne pjesmice. Sve je to uvjetovalo nastanak tog glazbenog genija čije su skladbe bez temporalnih granica i univerzalne.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Vrsni orkestar uz dirigenta koji iz koncerta u koncert ostvaruje karizmatičan nastup, vjerno je interpretirao glazbene partiture ovoga skladatelja.

U drugom dijelu koncerta na rasporedu je bila" Simfonija br. 41 u C-duru, Jupiter, K. 551" i stavci Allegro vivace, Andante cantabile, Menuetto: Allegretto – Trio i Molto allegro, a koncert-majstor bio je uvijek izvanredan Anton Kyrylov.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter