"DRAGA PRIČA" Božidara Kunca u INK-u

Pravi glazbeni školski sat

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula studenti Studija Glazbene pedagogije Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule iz klase mr. art. Elde Krajcar Percan, uz podršku u prezentaciji projekta izv. prof. dr. sc. Lade Duraković priredili su, u trajanju od jednog školskog sata predstavljanje projekta "Draga priča" Božidara Kunca.

Taj se događaj upriličio u povodu 120. obljetnice rođenja skladatelja Božidara Kunca, predstavnika hrvatskog impresionizma

(1903. Zagreb – 1964. Detroit, Michigan, SAD)

Svaki od studenata najprije je predstavio, a potom i izveo po jednu od klavirskih kompozicija iz albuma "Mlado lišće" op. 20, priredivši tako multimedijalan projekt.

"Tako je nekoć bilo" skladba je koju je izvela Petra Turčić, a "Mlada radost" Mateja Turčić. Dorja Sabolobić odsvirala je "Ples u šumi", Ana Glasnović "Maštanje o sreći", Nina Španjol "Poslije škole", Martina Kurelić "Draga priča", a Emanuel Čukljaš "Mala vojska".

Bila je to zanimljiva, ali jednostavna, kreativna prezentacija, uz najosnovije podatke o autoru i potom bi uslijedila izvedba djela za što su se studenti silno potrudili.

Gošća koncerta bila je iznimno talentirana mlada pulska violinistica Letizia Ulika Roce.

Klavirski ciklus "Mlado lišće" (op.20) komponirao je Božidar Kunc 1933. godine i posvetio ga je svojoj majci. Riječ je o kratkim uspomenama iz djetinjstva, pisanim pristupačnim stilom, koji obiluje duhovitim karakterizacijama pojedinih raspoloženja.

"Mlado lišće" se ubrzo uvrstilo u najpopularnija domaća djela literature za mlade pijaniste.

- Didaktička važnost tih sedam kompozicija sastoji se u tome što je Kunc namjernim unošenjem disonanca želio mlade glazbenike pripremiti za zadatke, koji ih čekaju kod izvođenja i slušanja suvremenih muzičkih ostvarenja, mogla je saznati publika u vrlo emotivno atmosferi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter