24. ožujka

U zagrebačkoj Ciboni Bruce Dickinson i prijatelji izvodit će orkestralne verzije hard rock klasika

| Autor: Mladen RADIĆ
Bruce Dickinson (foto: Duje Klarić / CROPIX)

Bruce Dickinson (foto: Duje Klarić / CROPIX)


U Košarkaškom centru Dražen Petrović, 24. ožujka ove godine, uz Jon Lordov Concerto For Group & Orchestra i najveće hitove Deep Purplea, zagrebačka publika moći će uživati i u pjesmama pjevača Iron Maidena Brucea Dickinsona koje će se na aktualnoj turneji prvi put izvoditi u potpunom orkestralnom aranžmanu u izvedbi Zagrebačke filharmonije i banda sastavljenog od vrhunskih svjetskih glazbenika.

Spoj klasike i rocka

Zagrebačka publika će tako uz Dickinsona i Paula Manna, koji je uz Deep Purple i Londonski simfonijski orkestar dirigirao filharmonijama diljem svijeta, na pozornici zagrebačke Cibone vidjeti i čuti 74 člana poznate i cijenjene Zagrebačke filharmonije uz još četiri glazbenika svjetskog kalibra.

"Tears Of The Dragon" i "Jerusalem" Dickinsonovi su hitovi za koje je orkestralne aranžman napisao Richard Whilds, britanski skladatelj i dirigent koji je zaslužan i za aranžman "Smoke On The Water" verzije koja se također izvodi na ovoj turneji. Dirigent projekta, Paul Mann aranžirao je skladbe "When A Blind Man Cries", "Hush" i "Perfect Strangers", a aranžmane ostalih Deep Purpleovih hitova, sva tri stavka "Concerto For Group & Orchestra" i dijelova "Sarabande" koji se izvode ovom prigodom, potpisuje pokojni Jon Lord, klavijaturist i jedan od osnivača Deep Purplea.

Dickinson i Mann bili su bliski prijatelji i suradnici pokojnog skladatelja i klavijaturista Deep Purplea. Upravo su oni inicirali da se izvođenjem ovog jedinstvenog klasičnog djela, koje je krajem 60-ih među prvima uspješno spojilo klasiku i rock, oda počast jednom od najvećih glazbenih inovatora prošlog stoljeća, sedam godina nakon njegove smrti, na 50. godišnjicu premijerne londonske izvedbe. Nakon dva senzacionalna koncerta 2019. u Quebecu i 2021. u Györu, 15. ožujka iz Bukurešta će krenuti na europsku i južnoameričku turneju u pratnji cijenjenih filharmonijskih orkestara te all stars banda sastavljenog od članova Jon Lordovog banda i članova čuvenih rock sastava Jethro Tull i Whitesnake.

Impresivni glazbenici

Klavijature će tako svirati John O'Hara, koji je posljednjih 20 godina član progressive rock grupe Jethro Tull. Na bas gitari je Tanya O'Callaghan, aktualna članica legendarne grupe Whitesnake i etablirana irska glazbenica s impresivnom karijerom. Gitaru svira Kaitner Z Doka, gitarski virtuoz, glazbeni skladatelj i producent, porijeklom iz Dubrovnika, član posljednje postave Jon Lordovog banda. Za bubnjevima je Bernhard Welz, cijenjeni austrijski bubnjar, skladatelj i producent, također član posljednje postave Jon Lordovog banda.

Koncert organizira tvrtka Music Time predvođena producentom Tomislavom Kašljevićem, a ulaznice su dostupne u sustavu Eventim. Osim u Zagrebu, u okviru europske turneje i također u organizaciji Music Timea, koncert će biti održan i 22. ožujka u Sarajevu u Dvorani Mirza Delibašić i 25. ožujka u Cankarjevom domu u Ljubljani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom