PULSKA KLASIČNA ZIMA

Novi ciklus koncerata klasične glazbe predstavio operne zvuke uz najpoznatije svjetske arije

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Novi koncertni ciklus promicanja klasične glazbe upriličen je u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o programu "Pulska klasična zima", koji će se održavati jednom mjesečno tijekom siječnja, veljače, ožujka, listopada i studenog.

Pulska klasična zima novi je ciklus koncerata klasične glazbe nastao iz potrebe da se kvalitetnim umjetničkim programom obogate zimski mjeseci. Nastao je u suradnji pet udruga koje djeluju na polju klasične glazbe.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

U prvome programu naslovljenom Operni zvuci, nastupili su mezzosopranistica Lora Pavletić, tenor Kristian Marušić i pijanistica Vesna Ivanović Ocwirk.

Ovi poznati glazbenici - dobitnici nagrada, priznanja, koji nastupaju u raznim kombinacijama, a koje je pulska publika imala u posljednje vrijeme mogućnost čuti nekoliko puta, izveli su neke od najpoznatijih opernih arija.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Jasan i snažan tenor Marušića, mezzosopran Pavletić koji na trenutke prelazi i u sopran te uvijek usklađena, nenametljiva Ivanović Ocwirk izveli su Gluckovu "Che farò senza Euridice" (iz "Orfeo ed Euridice"), a bili su dosta zastupljeni i velikani talijanske glazbe: Puccini sa "Sole e amore", "E lucevan le stelle" (iz opere "Tosca"), Donizetti i arija "O mio Fernando" ("La favorita"), Rossini "Il vecchiotto cerca moglie" (opera "Il Barbiere di Siviglia") te neizostavni Verdi s "Questa o quella" (iz opere "Rigoletto"), "Stride la Vampa" ("Il Trovatore") i "Lunge da lei... de' miei bollenti spiriti ("La Traviata").

Lehar, skladatelj čiji je rad vezan i uz Pulu, bio je zastupljen sa skladbom "Meine Lippen, sie küssen so heiß" ("Giuditta"), a posebno je strastvene bila interpretacija Bizetove "Habanere" iz opere "Carmen", kao i De Curtisov "Torna a Surriento". Za kraj, neizostavna napitnica iz Verdijeve opere "La Traviata".

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Sve su skladbe bile itekako poznate publici koju su ovi inspirirani izvođači dobro raspoložili.

Lora Pavletić je mezzosopranistica, aktivna dirigentica nacionalnih i internacionalnih vokalnih skupina i zborova. Diplomirala je operno pjevanje s najvećom ocjenom i pohvalom dekana na konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu na kojem je pohađala i dirigiranje u klasi prof. A. Martinollija. Usavršava se na brojnim seminarima. Nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Švedskoj.

Kristian Marušić jedan je od mladih obećanja nakon velikih uspjeha na talijanskim, hrvatskim i svjetskim pozornicama. Nastupao je za talijanske TV kanale, uključujući Canale 5 i RAI1. Godine 2022. objavio je svoj prvi CD s najpoznatijim napuljskim opernim arijama i pjesmama, a bio je i na turneji u Dubaiju gdje je u sklopu EXPO-a predstavljao Italiju nastupajući sa Simfonijskim orkestrom Nacionalnih konzervatorija.

Vesna Ivanović Ocwirk maturirala je klavir u pulskoj glazbenoj školi (klasa Čedne Osip, prof. ). Sa šesnaest godina postaje jedan od najmlađih studenata Muzičke akademije u Zagrebu, gdje i diplomira 1992. na klavirskom odjelu u klasi prof. Jakše Zlatara.   Koncertirala je kao solist, te u raznim komornim sastavima, ostvarivši brojne nastupe. Od 2002. godine predsjednica je Istarske glazbene scene mladih, udruge za promicanje glazbene umjetnosti i kulture, koja posebno skrbi o mladim nadarenim glazbenicima sustavno ih prateći u njihovom školovanju organiziranjem koncerata u Puli i Istri. Umjetnička je ravnateljica nekoliko festivala komorne glazbe (Fažanski sutoni, Pulski glazbenici Puli, Poluotok radosti). Zaposlena je na Muzičkoj akademiji u Puli.

Producent ciklusa je Diego Vitasović, a umjetnički ravnatelj i izvršni producent Sandro Vešligaj. Stručni tim čine i Vesna Ivanović Ocwirk, Elena Roce i David Kumpare, a za dizajn popratnih materijala zadužena je Liberta Mišan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter