KONOBA VOLTE OBITELJI GOLOJKA U KOZARIMA

ZAMAMNI MIRISI I OKUSI TRADICIJE   Poduzetna i složna obitelj pokreće poslove, ali i cijelu zajednicu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Danas zapošljavaju četrnaest djelatnika, posjeduje vozni park od osam autobusa, tri kombi vozila, kamion i radni stroj, a postojeći smještajni kapaciteti upotpunjeni su i jednim apartmanom. Obrt je ovogodišnji dobitnik najvećeg gradskog priznanja, Zlatnog grba Grada Buzeta. Obitelj Golojka društveno je angažirana, sudjeluje u svim akcijama Mjesnog odbora Svi Sveti, rado priskoči u pomoć s mehanizacijom, prije dvadesetak godina poklonila je obiteljski teren za izgradnju Boćarske dvorane Kozari

 

 Zamaman miris kakav se od davnine širio svakom kuhinjom sjevernoistarskog seoskog domaćinstva zaštitni je znak i konobe Volte u omanjem zaseoku Kozari, čija se ponuda temelji na tradicijskoj gastronomiji i vlastitim proizvodima, od ombola do povrća iz obiteljskog vrta i ručno rađene domaće tjestenine i domaćeg kruha od brašna iz Mlina Roč, najstarijeg istarskog mlina.

Pored raskošne cvjetne dobrodošlice put vodi na terasu okruženu zelenilom, ili pak u rustikalni ambijent konobe posve u skladu s gastro ponudom, domaćim pršutom, ovčjim sirom, sirom s tartufima, kobasicama, ombolom. Hrana domaća, a porcije obilne. Gosti su podjednako zadovoljni hranom i domaćom, pomalo obiteljskom atmosferom.

Nonina kuhinja

- Upravo je to bio cilj kada smo otvarali konobu, da se kod nas osjećaju kao kod svoje kuće, kaže nam Branko Golojka, vlasnik obrta Volte i začetnik obrtničke ugostiteljske tradicije.

Brankova supruga Rita nadovezat će se i reći kako tjesteninu, njoke, fuže, rezance, pljukance, raviole od sira, rade ručno baš onako kako se nekad radila u noninoj kuhinji. Iz generacije u generaciju prenose se obiteljski recepti. Ponuda se temelji na tradicijskoj istarskoj kuhinji. Šugo se mijenja ovisno o sezoni: šparoge, gljive, šugo od domaće kokoši ili mesa divljači. Po narudžbi mogu se kušati jela ispod črepnje. Neizostavna su i jela s tartufima.

Fritaja sa šparogama, fritaja s tartufima, pohani sir, različite vrste maneštra pa i one sa stupanom trukinjom. Ulazimo u dio godine kada daleko više odgovara nego ljetni bobići pa maneštra od bijelog kukuruza obrađenog u stupi, drvenoj napravi, upravo ulazi u svoju gastro sezonu. Fuži, njoki, pljukanci s divljači, sa šugom domaće kokoške, s umakom od gljiva, s umakom od šparoga, rezanci s goveđim gulašom, ravioli s umakom od gljiva, ravioli s boškarinom, odrezak Volte. Tipičan istarski tanjur, Pijat Volte za dvije osobe: ombolo, kobasice, teletina na žaru, panceta, kiseli kupus, šampinjoni na žaru restani krumpir. Tjestenina s tartufima, biftek s tartufima, teletina pod pekom. Posebna stranica jelovnika pripada jelima od boškarina. Gulaš od boškarina s tjesteninom, s palentom, ravioli s mesom boškarina pa se čak može naručiti i pizza boškarin iz krušne peći. Među slasticama su štrukolo od jabuka, panna cotta s tartufima i medom.

Emocije kroz hranu

Konoba Volte uključila se i u Istra gourmet tour, koji u cilju promocije autentične istarske gastronomije i domaćih namirnica organizira Obrtnička komora Istarske županije, odnosno njezin Ceh ugostitelja. Kuharska ekipa predvođena kuharicama Vedranom Bakšom i Sandrom Paladin znala se malo i razigrati pa pripremiti teleće pečenje s verzotom i pečenim krumpirom u polovicama, začinjeno vlastitim domaćim maslinovim uljem, rolanu teletinu s aromatičnim travama i zapečenim ribanim krumpirom u posteljici od rokule. Gastronomija i hrana bude osjetila, emocije, a ono što je u turizmu jako važno je da se kroz njih priča gastro priča o Istri.

- Konoba je počela s radom 2002. godine kao ugostiteljski objekt s dva zaposlena, a prethodno smo imali kafić na graničnom prijelazu Požane. Kada je moja sestra prodavala zgradu u Kozarima, odlučio sam kupiti je. Nekoliko je godina bila van funkcije, a potom smo je uredili i opremili, kaže Branko. Već 2003. godine djelatnost se širi na prijevoz putnika autobusima i cestovni prijevoz robe, a godinu dana kasnije i na smještaj gostiju u objektu s tri dvokrevetne sobe. Obrt danas zapošljava četrnaest djelatnika, posjeduje vozni park od osam autobusa, tri kombi vozila, kamion i radni stroj, a postojeći smještajni kapaciteti upotpunjeni su i jednim apartmanom.

Angažirana obitelj

- Gosti su znali tražiti prijevoz do konobe pa smo krenuli polako s jednim malim autobusom. Pokazalo se da je taj autobusni prijevoz zanimljiv i mjesnim sportskim klubovima za odlazak na gostovanja. Danas imamo četiri velika autobusa, jedan srednji, tri mini busa, te još tri kombija. Prevozimo školarce na Buzeštini, sportaše, a radimo i turističke ture. Potražnja za smještajnim kapacitetima potaknula nas je da iznad konobe otvorimo tri sobe, a naknadno i jedan apartman. Supruga Rita je u mirovini, ali radi dalje, u obrtu su kao vozači zaposleni sinovi Igor i Danijel. U konobi i u smještajnim kapacitetima jako je angažirana nevjesta Nives, a zna uskočiti kćerka Elena, inače zaposlena u buzetskoj cvjećarni, priča Branko.

U planu je, kaže, izgradnja i otvaranje radionice za popravak većih vozila kojom će doprinijeti daljnjem razvoju obrta, ali i dodatnoj ponudi uslužnih djelatnosti u okruženju.

Obrt za ugostiteljstvo, prijevoz i zemljane radove Volte obitelji Golojka, ovogodišnji je dobitnik najvećeg gradskog priznanja, Zlatnog grba Grada Buzeta koji mu je za izuzetne zasluge i rezultate te doprinos razvoju i poticanju volonterskog rada, porastu zaposlenosti te razvoju i širenju gospodarske djelatnosti, turističke i gastro ponude, uručen na svečanoj sjednici buzetskog vijeća i rujanskoj Subotini.

- Dobri i vrijedni radnici idu trbuhom za kruhom u inozemstvo, a bilo bi dobro da ih zadržimo jer posla ima, poručio je Branko prilikom preuzimanja priznanja.

U djelatnost obrta, njegov stalni rast i razvoj od samih početaka pa do danas uključena je cijela obitelj Golojka. Obrt je jedan od glavnih pokretača volonterskih i drugih akcija u zajednici, ponajviše u Mjesnom odboru Svi Sveti, na čijem području djeluje i doprinio je u realizaciji različitih programa i projekata od uređenja šumskih i protupožarnih putova do uređenja društvenih prostorija. Podupire i brojna sportska i društvena događanja na buzetskom području.

Samom Branku Obrtnička komora Istarske županije pretprošle je godine dodijelila visoko obrtničko priznanje Povelju za postignuća "Istarske zlatne ruke". Kao uspješnom obrtniku koji osobnim primjerom potiče obrtničke vrijednost. Odmah po otvaranju obrta aktivno se uključio u rad Udruženja obrtnika Buzet. Kao član sekcije ugostitelja sudjelovao je na brojnim susretima: Susretu ugostitelja HOK-a u Poreču, brojnim izdanjima Gastro okusa Istre, Gastro okusima Buzeštine, Gastro manifestaciji u Velikoj Gorici, županijskoj Gastro izložbi Garešnice. Sudjelovao je i u svim humanitarnim i ostalim akcijama koje je obrtničko udruženje organiziralo. Aktivan je u Skupštini Turističke zajednice Buzet, član Zajednice sportskih udruga Buzet i angažiran u Boćarskom klubu "Istra" Kozari.

Dugogodišnji lovac i predsjednik Lovačkog društva "Mirna" Buzet, član Izvršnog odbora i dopredsjednik Lovačkog saveza Istarske županije i član Skupštine Hrvatskog lovačkog saveza, Branko Golojka dobitnik je i najvišeg lovačkog priznanja, Zlatnog lovačkog odlikovanja Svetog Huberta, kojeg mu je lani dodijelio Hrvatski lovački savez.

Zadovoljstvo radnika

Obitelj Golojka društveno je angažirana, sudjeluje u svim akcijama Mjesnog odbora Svi Sveti, rado priskoči u pomoć s mehanizacijom, prije dvadesetak godina poklonila je obiteljski teren za izgradnju Boćarske dvorane Kozari. U svom obrtu Golojke također djeluju kao složna obitelj. Doslovce svaki radni dan započinju zajedničkom kavom. Dva puta godišnje odlaze na zajednički izlet. Filozofija je jednostavna - važno je da je radnik zadovoljan kada ide na posao i kada se s njega vraća. - Za sve rezultate zaslužni su svi djelatnici obrta, uhodani smo poput švicarskog sata, reći će Branko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter