ENOTEKA

VINA CALABRIJE: Ciro Bianco

Vlasnik male obiteljske vinarije Vumbaca u Calabriji je Christian Vumbaca, bivši odvjetnik, a pokrenuli su je Christianova majka i njezin brat 1984. godine. Danas obrađuju šest hektara vinograda zasađenih autohtonim sortama grožđa isključivo u organskom uzgoju. Na tržištu su prisutni sa četiri etikete vina. Bijelo „Ciro DOC bianco“ dobiva se od autohtone sorte grožđa Greco bianco. Od crvene sorte grožđa Gaglioppo dobivaju se rose „Ciro DOC rosato“ i dva crvena: „Ciro DOC roso classico superiore“ i „Ciro DOC roso classico superiore riserva“

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Prošle nedjelje u Veroni započela je 54. po redu Vinitaly, međunarodna izložba vina i alkoholnih pića. Od davne 1967. godine Vinitaly predstavlja nezaobilaznu manifestaciju za vinoljupce iz cijelog svijeta. Ovogodišnji Vinitaly posjetio sam u odličnom društvu vinara, članova udruge Vinistra koja je organizirala ovo vrlo zanimljivo putovanje. U okviru izleta na koji smo krenuli rano u subotu, prvo smo u Coneglianu posjetili „Cantina di Conegliano e Vittorio Veneto“, zadružnu tvrtku koja godišnje proizvodi milijune butelja prosecca. Nakon toga smo produžili u Valdobbiadene gdje smo posjetili obiteljsku vinariji Gemin te kušali sjajna vina.

Vinska izložba

Na kraju su nas ugostili u povijesnom sjedištu bratovštine proizvođača prosecca „Confraternita del Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG“ gdje smo saznali mnoge povijesne činjenice vezane uz nastanak prosecca. Prenoćili smo u Vicenzi te se u nedjelju ujutro zaputili u Veronu na Vinitaly. Mnogi iz ove grupe po prvi puta su posjetili ovako veliku vinsku izložbu te su bili zbunjeni odakle krenuti. Italija je vinorodna zemlja gdje svaka od dvadeset regija proizvodi vino i mnogo je toga za obići. Naravno da je u jednom danu nemoguće sve posjetiti pa zbog toga treba ići ciljano na pojedine regije. Većini je naravno primamljiva Toscana kao najpoznatija vinska regija ili pak Piemonte, Veneto i Sicilija. Osobno uvijek startam od Lombardije gdje prvo krenem s izvrsnim pjenušcima iz Franciacorte ili pak finim vinima iz Valteline te okolice Pavie. Kasnije obavezno probam maslinova ulja i ostale delicije, a potom se posvetim manje razvikanim vinskim regijama poput Marche, Molise, Valle d'Aosta, Basilicata i Calabria. U ovim vinskim regijama možete naići na male obiteljske vinarije slične našima pa mi to predstavlja zadovoljstvo. Tako sam u dijelu gdje se predstavljala Calabria naišao na malu obiteljski vinariju Vumbaca iz mjesta Ciro u provinciji Crotone. Na štandu je osobno bio vlasnik Christian Vumbaca, inače odvjetnik po struci, koji je živio u Rimu, ali se vratio u rodni kraj te posvetio vinarstvu i kaže da je sretan čovjek.

Obiteljski posao

Ovu obiteljsku vinariju pokrenuli su Christianova majka i njezin brat 1984. godine, a danas obrađuju šest hektara vinograda zasađenih autohtonim sortama grožđa isključivo u organskom uzgoju. Na tržištu su prisutni sa četiri etikete vina. Bijelo „Ciro DOC bianco“ dobiva se od autohtone sorte grožđa Greco bianco. Od crvene sorte grožđa Gaglioppo dobivaju se rose „Ciro DOC rosato“ i dva crvena: „Ciro DOC roso classico superiore“ i „Ciro DOC roso classico superiore riserva“. Vina su izuzetno zanimljiva, detaljno sam ih kušao te bih s vama podijelio moje viđenje „Ciro DOC bianco“. Grožđe za ovo vino raste u vinogradu Piana di Franze koji je star dvadesetak godina. Vinograd je zasađen na glineno-pjeskovitom tlu na 70 metara nadmorske visine. Ručna berba odrađena je sredinom rujna, a nakon berbe vino je odležavalo na vlastitim kvascima u kombinaciji inoxa i drva, u periodu od osam mjeseci te je pred puštanje na tržište provelo šest mjeseci u boci. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, bistro je i djelomično gusto. Vino se na nosu vrlo brzo otvara te ga krasi fin, nježan i elegantan miris gdje prevladava zrela breskva, suha narančina korica te aromatično bilje, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, tanine u tragu te dobru mineralnost i srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa dosta dugačka. Vino ima finu kakvoću, harmonično je, na aftertasteu javlja se nota breskve u bijelom vinu. Vino je u dobroj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem dvije godine. Enogastronomski izvrsno paše uz morske plodove, preporučujem ga uz buzaru od miješanih školjki.

Foto

Ime vina: Cirò Bianco

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Vigneti Vumbaca

Lokacija: Ciro / Kalabrija

Temperatura serviranja: 10 - 12 °C

Gastro preporuka: Buzara od miješanih školjki

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Mark Thomas All Round glass.

Cijena (mpc): 12,00 € (Calabriagourmet.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini