VIKEND FESTIVAL DOBRE HRANE

TUBER(FOOD)FEST: Nedeva s tartufima hit gastro piknika

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Gastronomska manifestacija spaja koncept popularnog street fooda i tradicionalne istarske kuhinje pa su posjetitelji ovog gastro piknika mogli uživati u hrani koja se jednostavno i praktično jede u hodu i prošetati Livadama

Nedeva s tartufima, festivalski hit Tuber(food)festa - festivala dobre hrane začinjene kraljem svih gljiva tartufom, koji se održao u Livadama u svom drugom izdanju, malo je koga ostavila ravnodušnim. Posebno je talijanskim gostima bila zanimljiva jer ovo su tradicionalno jelo, koje se u Livadama i okolnim selima priprema od domaćeg ribanog suhog kruha, jaja i parmezana, i oblikuje u štrucu, mogli degustirati u jednoj modernijoj verziji s dodatkom skupocjene podzemne gljive.

Palačinke s tartufima

U ponudi su, uz standardne fuže s tartufima, bile i palačinke u slanoj verziji s namazom od tartufa - za van - rekli bi "to go". Gastronomska manifestacija spaja koncept popularnog street fooda i tradicionalne istarske kuhinje pa su posjetitelji ovog gastro piknika mogli uživati u hrani koja se jednostavno i praktično jede u hodu i prošetati Livadama. Među njima bilo je i puno biciklista s obzirom je u blizini biciklistička staza Parenzane.

U Livadama su prije 26 godina pokrenuli Tuberfest, sajam tartufa u međuvremenu se organizira u režiji Zigante tartufa, pa je lani, oprtaljska Turistička zajednica u suradnji s Zajednicom Talijana Livade - Gradinje, mještanima i Općinom Oprtalj osmislila novi gastro sadržaj na bazi tartufa Tuber(food)fest, kao jednu moderniju verziju tradicionalnog Tuberfesta. Dvodnevnom manifestacijom obilježava se ujedno sajam u Livadama, vikend nakon svetkovine Svetog Ivana Kapistra, zaštitnika mjesta.

Sredstva za advent

Fuže, nedevu kao i kolače za Tuber(food)fest, pripremile su vrijedne mještanke Livada i okolice, i članice Zajednice Talijana Livade - Gradinje koje su u više navrata volontirale. Na festivalu su svojom gastro ponudom uz Zajednicu Talijana Livade - Gradinje, sudjelovali i Kampanjola koja je nudila fuže s vrganjima i lisičarkama, s dodatkom domaćeg sira i sušenih ulika, kao i kobasice s malo svježeg sira, luka, salate i verdure, dok se Food hooligans opredijelio za burgere s tartufima.

Za glazbeni štimung u subotu su se pobrinuli domaći svirači, a u nedjelju je nastupio Calegaria bend iz Kopra. Sva sredstva sakupljena na štandu Zajednice Talijana Livade - Gradinje, usmjerit će se u organizaciju Adventa u Livadama i prosinačkog posjeta Djeda Mraza najmlađima.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini