ENOTEKA

TALIJANSKA VINA: Etna Rosso

Marco de Grazia na Siciliji je pokrenuo vinariju Tenuta delle Terre Nere čiji se vinogradi nalaze na sjevernim padinama Etne, unutar brežuljkastog pojasa između gradića Solicchiate i Randazza u kojem je i sjedište vinarije. Vinarija danas obrađuje 45 hektara vinove loze, a rade i jako dobro maslinovo ulje i med

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka perdec, ova opcija bi trebala biti boljaOVA JE VERZIJA BOLJA JER RUBRIKA NE PREKRIVAaperdec

Enoteka perdec, ova opcija bi trebala biti boljaOVA JE VERZIJA BOLJA JER RUBRIKA NE PREKRIVAaperdec


Vino se na Siciliji proizvodilo još prije nego što su Grci kolonizirali ovaj povijesni otok, davne 750. godine prije Krista. U novijoj povijesti u vinskome svijetu Siciliju se prepoznavalo kroz marsalu i masovna jeftina bijela vina koja su se prodavala diljem Italije i svijeta, a većinom su se dobivala od sorti trebbiano i catarratto. Međutim, devedesetih godina prošlog stoljeća stvari su se počele mijenjati na bolje te je pokrenuta sicilijanska vinska renesansa.

Otac Sassicaije

S dotadašnje masovne proizvodnje vina napravljen je zaokret prema kvaliteti, smanjeni su prinosi i zasađeno je više međunarodnih crvenih sorti poput syraha, cabernet sauvignona, merlota i chardonnaya. Revitalizirane su i brojne autohtone sorte grožđa kao što su nero d’avola, nerello mascalese, grillo i mnoge druge. Pojavili su se investitori u moderne vinarije koji su angažirali vrhunske leteće enologe kao konzultante, a među najpoznatijima bio je Giacomo Tachis, poznat u svijetu vina kao "otac Sassicaije".

Stvoreni su novi snažni brendovi poput Tasca d’Almerita, Donnafugata i Planeta, u čijoj je priči naglasak prebačen na obitelj, teritorij i grožđe. Jedan od novih investitora je i Marco de Grazia, čovjek koji je imetak i ugled u vinskom svijetu stekao kroz svoj vinski brend "Marc de Grazia Selections" preko kojeg je distribuirao talijanska vina diljem svijeta. Na Siciliji je pokrenuo vinariju Tenuta delle Terre Nere čiji se vinogradi nalaze na sjevernim padinama Etne, unutar brežuljkastog pojasa između gradića Solicchiate i Randazza u kojem je i sjedište vinarije. Vinarija danas obrađuje 45 hektara vinove loze, a rade i jako dobro maslinovo ulje i med.

Vinogradi su podijeljeni na 29 parcela različite veličine na nadmorskoj visini od 600 do 1.000 metara. Manji dio vinograda koji je nedavno zasađen spada u mlađe nasade, a veći dio je star između 50 i 100 godina, jedan manji vinograd čak 140 godina, preživio je i filokseru. Na tržištu su prisutni s petnaestak etiketa vina podijeljenih u tri kategorije te bih danas s vama podijelio moje viđenje njihova vina iz linije Premier Cru "Feudo di Mezzo Etna Rosso DOC" iz berbe 2015.

Grožđe za ovo vino raste u malom vinogradu od 1,5 hektara na dubokom miješanom vulkanskom tlu gdje prevladava pepeo. Vinogradi su u prosjeku stari od 40 do 80 godina, a ručna berba je bila početkom listopada. Vino je sastavljeno od 98 posto sorte nerello mascalese koja je i glavna sorta grožđa u ovome kraju te dva posto nerello cappuccino. Nakon prerade, vina prolaze maceraciju kroz dva tjedna i potom odvojeno odležavaju 18 mjeseci u kombinaciji velikih i malih bačvi od francuskog hrasta, gdje je uvijek 20 posto novih bačvi. Na kraju se vina spajaju u inox bačvama te pred puštanje na tržište još šest mjeseci provedu u boci. Vino krasi elegantna transparentna rubin crvena boja sa smećkastim nijansama.

Može još 5-6 godina

Pred kušanje vino sam dekantirao te ga ostavio sat vremena da bi se nadisalo i bilo spremno za kušanje. Vino se polako počelo otvarati, a na prvo mirisanje javlja se nota ukuhanog bobičastog voća u kojem dominira nota borovnice a prati je nota čokolade i kože. Na drugo mirisanje javlja se nota marmelade od trešnje, dima te malo crnog papra, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane solidne svježine, finih svilenkastih tanina, mineralno je i ukusno i krasi ga puno tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa trajna, a kakvoća okusa je fina. Vino je harmonično, lijepo se pije, dok se na aftertasteu javlja nota griotte.

Vino je u dobroj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još pet-šest godina. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz široku paletu mesnih jela, a ja sam ga kušao uz raviole punjene sirom sa šugom od boškarina.

Foto

Ime vina: Feudo di Mezzo Etna Rosso

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Tenuta delle Terre Nere

Lokacija: Sicilija / Italija

Temperatura serviranja: 16-18°C

Gastro preporuka: Ravioli punjeni sirom u šugu od boškarina

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Bordeaux Glass

Cijena (mpc): 300 kuna (Cicibela, Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater