SOVINJSKA BRDA

PRVO KULINARSKO NATJECANJE U PRIPREMI NEDEVE: Gastronomski adut tradicijske kuhinje

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Prvo izdanje kulinarskog natjecanja (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Nedeva je jedno od jela koje je stvarno specifično za usko područje i žao mi je što se premalo koristi u gastronomiji jer mislim da bi to mogao biti veliki gastronomski adut u ovdašnjoj ugostiteljskoj ponudi, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić

 

Iako posve od svakidašnjih sastojaka - pripremljena je, naime, od suhog kruha, sira, jaja te začina - nedeva je sve samo ne obična. Od davnine je autohtono, domaće jelo istarskog sjevera, koje se nalazilo na svakom malo raskošnijem blagdanskom stolu. U nastojanju da unesu starinski štih u gastronomiju, u naselju Sovinjska Brda u povodu obilježavanja lokalnog sajma Sv. Jelene održali su prvo izdanje kulinarskog natjecanja u pripremi nedeve.

Najbolja ekipa "Svi Sveti"

Svoje kulinarske sposobnosti odmjerilo je sedam ekipa mjesnih odbora te pojedinih sela. Natjecatelji su dobili glavne sastojke za pripremu nedeve, a degustirali su ih i ocjenjivali svi posjetitelji. Najbolju nedevu pripremila je ekipa Mjesnog odbora Svi Sveti. Na drugo mjesto plasirala se ekipa sela Sovinjak, a na treće ekipa sela Sirotići.

Sendi Brženda iz pobjedničke ekipe MO Svi Sveti rekla je da se nedeva nekada radila samo za veće fešte jer bila je skupa, trebalo je puno sira i domaćih jaja.

Želja je Mjesnog odbora Sovinjak, organizatora nove gastro manifestacije istarskog sjevera održane pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, valorizirati ovo domaće jelo. Nina Majer iz MO-a Sovinjak kaže da svaka domaćica ima svoj recept po kojem je priprema, a omjer sastojaka obiteljska je tajna koja se prenosi iz generaciju u generaciju. Tako je i Dejana Jerman iz Sovinjskih Brda recept naslijedila od none i mame.

- Nedeva se priprema od suhog kruha. Uzme se samo sredina. Nariba se sir. Uvijek stavim nekoliko vrsta sira, dok su nekada stavljali što su imali doma, većinom samo kravlji sir. Dodam jaja koja to povežu, malo soli i papra. Umijesim smjesu poput kruha i oblikujem u štrucu. Kuham u kokošjoj juhi otprilike od pola sata do četrdeset minuta. Što se duže kuha to je bolja, prenijela nam je Dejana te rekla da se nedeva radila za samanj, Božić ili Vazan. Nedeva se reže na "fete" i poslužuje uz kuhano meso iz juhe.

Čuvanje starih običaja

Gradonačelnik Siniša Žulić zadovoljan je novom gastro manifestacijom.

- Lijepo je kada se u različitim mjestima našeg područja čuvaju stari običaji i tradicija, prvenstveno gastronomska. Nedeva je jedno od jela koje je stvarno specifično za usko područje i žao mi je osobno što se premalo koristi u gastronomiji jer mislim da bi to mogao biti veliki gastronomski adut u ovdašnjoj ugostiteljskoj ponudi. Vjerujem da će manifestacije poput ove doprinijeti da bude bolje valorizirana, izjavio je Žulić.

U Sovinjskim Brdima svojevremeno je živjelo oko sto i dvadeset stanovnika, a danas ih je svega dvadesetak. U pomalo zabačenom selu, desetak kilometara udaljenom od Buzeta, život kao da je stao, očuvane su sve značajke tradicijske arhitekture. Kulinarsko natjecanje jedan je od sadržaja kojima ga se pokušava revitalizirati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater