OSVAJA SVIJET

FOTO/Najstarija tvornica likera u Istri ima gotovo stoljetnu tradiciju. Najpopularnije žestice koje se i dan danas proizvode po originalnim recepturama U KALIFORNIJI SU PRAVI HIT!

| Autor: Aldo POKRAJAC


Najstarija i jedina preostala tvornica likera u Rovinju i Istri Darna obilježava ove godine 95. godišnjicu svog osnivanja. Tvornica je započela je s radom 1925. godine, te je od nekoliko destilerija i tvornica žestokih pića koje su za vrijeme Austro-ugarske i Italije djelovale u Rovinju jedina opstala do današnjih dana. Od 1996. godine prvo kao franšiza, potom kao samostalno poduzeće tvornica posluje pod nazivom Darna, tvrtke u vlasništvu mr. Katerine Latinović. Ona je diplomirala na zagrebačkom Fakultetu poljoprivrednih znanosti, gdje je i magistrirala na temi proizvodnje žestokih alkoholnih pića. Zahvaljujući vlasnici i njenoj obitelji spašene su originalne recepture i tradicija proizvodnje likera na istarskom poluotoku.

- Uvijek brižljivo čuvajući i poštujući originalnu recepturu i način proizvodnje, uspjeli smo zadržati istu kvalitetu proizvoda, što je potvrđeno mnogobrojnim priznanjima s najvećih svjetskih natjecanja. Uz jaku domaću i svjetsku konkurenciju, oduvijek smo znali da možemo uspjeti samo kvalitetom. Iako nam put nije bio nimalo lagan, uz iskustvo djelatnika koji su sa nama cijeli svoj radni vijek, ulaganje u mladi kadar te tehnološku obnovu, naši se proizvodi sada uspješno plasiraju u svijet, kaže vlasnica i prokuristica Darne Katerina Latinović, koja je Upravu tvornice prepustila svom sinu Darku Latinoviću te Milošu Ladavcu.

Od svog se osnivanja 1925. godine do danas proizvodnja likera u rovinjskoj tvornici temelji na originalnim i izvornim recepturama, sirovinama i prirodnim pripravcima za proizvodnju finalnih proizvoda. Da samo prave vrijednosti nemaju rok trajanja, pokazuje stalni uspjeh palete gorkih i unikatnih krem likera.

- Uspjeli smo sačuvati staru tehnologiju dobivanja visokovrijednih prirodnih žestokih napitaka. S ponosom o tome govorimo, ljubomorno čuvamo i poštujemo originalnost receptura. Za spravljanje proizvoda koriste se svježi i prirodni sastojci. Gorki likeri sadrže macerate i prirodne boje dobivene karamelizacijom šećera u specijalnim bakrenim kotlićima SL. Da bi se postigla vrhunska kvaliteta, gorki likeri sazrijevaju u hrastovim bačvama SL koje im daju poseban miris i aromu, objašnjava Katerina Latinović.

Paleta Darninih proizvoda plasira se preko velikih trgovačkih centara, izravno ili preko veletrgovačkih kuća opskrbljuju se hoteli, restorani i barovi. U vlastitoj trgovini u Rovinju, u zgradi tvornice, mogu se kupiti likeri u posebnoj luksuznoj ambalaži za darove i u malim pakiranjima od 0,20 i 0,10 litara, koja se kupuju kao suveniri.

Od 2014. iz godine u godinu raste izvoz likera u Sjedinjene Američke Države, gdje sin vlasnice Darko Latinović uspješno plasira Darnine proizvode u osam saveznih država na istoku, sjeveru oko Velikih jezera i na zapadu u Kaliforniji. Upravo su u toj zemlji viskija Darnini proizvodi postigli najveći uspjeh, pa ih očekuje daljnji rast izvoza.

- Nakon što su naši likeri nagrađeni u Las Vegasu, otvorilo nam se veliko američko tržište. Za naše proizvode posebno su zainteresirani vrhunskim barmeni. S obzirom na to da je trend ispijanja koktela u Americi u porastu, u suradnji s njima kreirali smo niz koktela za svaki naš proizvod ponaosob. Budući da naša koktel scena prati taj trend, sve više surađujemo s poznatim barmenima iz brojnih naših hotelskih kuća i barova. Lista koktela s recepturama dostupna je na našim web stranicama, kaže Darko Latinović, koji je u SAD-u završio studij poslovnog menadžera, a potom radio kao general manager u prodaji Pepsi Cole, da bi na kraju osnovao tvrtku koja se bavi prodajom Darninih likera u SAD-u.

Zanimljivo, glavni distributer za Kaliforniju mu je Sylvano Doddick, rodom iz Pule, vlasnik tvrtke Histria. U nostalgiji za rodnim krajem on je svoj kombi oslikao panoramom Rovinja s kutije za poklone i Darninim likerima.

Nakon SAD-a Darna najviše izvozi u Italiju. Tu su nakon dugog traženja partnera uspjeli ući u trgovačke lance, što će im osigurati stabilan izvoz. Ušli su i u Njemačku gdje od prošle godine uz pomoć partnera plasiraju cijelu paletu svojih proizvoda.

- Putem velikih trgovačkih lanaca naši proizvodi pronalaze put do kupaca, što nas jako veseli, budući da je Italija zemlja poznata po proizvodnji kvalitetnih likera. Očito su nas njihovi kupci prepoznali kao super brand iz njima dobro poznate Istre i Rovinja, čija je panorama otisnuta na pakiranju. Uz ostalo, naši se likeri mogu kupiti u nama dobro poznatim trgovačkim lancima Coop i Pam, kaže član Uprave Darne Miloš Ladavac.

Darna je tek druga tvrtka iz Istre i Hrvatske koja je ušla najveći trgovački lanac u Italiji Coop, koji ima više od 60 tisuća zaposlenih. To je pošlo za rukom jedino još Cromarisu.

- Uz osluškivanje potreba tržišta razvijamo nove proizvode koje tradiciji dodaju notu modernizma. Iz godine u godinu upotpunjavamo naš asortiman i uveseljavamo ljubitelje naših pića, pa smo nedavno lansirali Orahovac, Caffe i Teranino. Povodom naše obljetnice spremamo nove atraktivne proizvode koji će uskoro biti prezentirani i dostupni na našem tržištu. Nadamo se da će još koji naš proizvod postići svjetske uspjehe Amara, Pelinkovca i Ovo likera, kaže Katerina Latinović.

Darnu obilaze i mnogobrojni turisti.

- Turistički vodiči znaju za našu tradiciju pa smo uvršteni u gotovo svaku turističku turu. Turisti nam dolaze, odslušaju zanimljivu priču o tradiciji ove i drugih tvornica koje su u Rovinju proizvodile likere i žestoka pića, i kupuju poklon ili manja pakiranja“, zaključuje priču o tradiciji tvornice gospođa Latinović.

Darna je jedini naš proizvođač krem likera. Riječ je o dva likera na bazi žumanjka jajeta, Ovo liker i Chocolate cocktail, koji se piju uz kavu ili u kombinacijama s pojedinim gaziranim bezalkoholnim pićima, a koriste se i u slastičarstvu kao dodatak preljevima i kremama.

Najdužu tradiciju od Darninih likera ima Amaro, biljni liker koji degustatori opisuju kao žesticu umjerene slatkoće s notom gorčine, profinjenim mirisom naranče i diskretnim okusom badema. Preporuča se kao aperitiv i digestivni liker ili rashlađen sa sokom od brusnice te kao dodatak koktelima.

Uz bok Amaru je Pelinkovac, koji među brojnim sličnim likerima nazivaju i Rovinjski pelinkovac. Rađen po originalnoj recepturi odlikuje se gorkastim ukusom i snažnim mirisom pelina. U narodu je poznat kao aperitiv i digestiv, a može se degustirati s ledom i limunom ili kao sastavni dio drugih osvježavajućih pića, a posebno se lijepo sljubljuje s tonikom.

Od ostalih tradicionalnih likera za kasnu jesen i zimu najbolji je Punch liker, koji se konzumira s vrućom vodom ili kao dodatak čaju. Pogodan je i za pripremu koktela , što je karakteristika i mente, još jednog starog likera rovinjske tvornice. Od starih likera najveći postotak alkohola ima Darna domaći rum, idealan za pripremanje slastica ili kao dodatak toplom čaju u zimskim danima.

Svjetske nagrade u Las Vegasu, Londonu i Hong Kongu

Od likera koje proizvodi Darna najveće nagrade osvojili su Pelinkovac i Amaro. Na najpoznatijoj europskoj izložbi vina i žestica u Londonu Pelinkovac je 2015. osvojio prvu nagradu. Iduće, 2016. godine Pelinkovac je najbolje ocijenjen u Hong Kongu gdje je osvojio zlatnu medalju na kineskoj izložbi vina i žestica.

Amaro je 2014. osvojio zlatnu medalju na američkoj izložbi vina i žestica u Las Vegasu. Na najpoznatijoj europskoj izložbi vina i žestica u Londonu Amaro je 2015. osvojio srebrnu medalju.

Zlatnu medalju u Londonu dobio je Ovo liker 2016. Svi premium likeri Darne nose oznake Hrvatska kvaliteta od 2007. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum