CANBERRA

Zapadna Australija ograničava prodaju alkohola, stop masovnoj kupnji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Država Zapadna Australija najavila je ograničenja prodaje alkohola, kako bi preventivno spriječila porast problema vezanih uz alkohol koji bi trošili resurse policije i hitnih službi te dodatno opteretili zdravstveni sustav.

Ograničenja znače da će svaka osoba moći kupiti najviše kombinaciju dva proizvoda: karton piva, jabukovače ili miješanih alkoholnih pića, karton s tri boce vina, jednu litru žestokog alkoholnog pića ili jednu litru likera.

 To je prva država u Australiji koja je ograničila prodaju alkohola.

"Nepridržavanje ovih uvjeta može rezultirati kaznama", priopćila je u srijedu Udruga prodavaonica alkoholnih pića Zapadne Australije.

Vlasti su rekle da su ograničenja usmjerena na smanjenje velike kupnje i problema vezanih uz alkohol usred pandemije koronavirusa. Primjenjivat će se od srijede navečer dva tjedna, ali može se produljiti.

"To je razumna mjera opreza dok smo u izvanrednom stanju. Odnosi se na javnu sigurnost i osiguranje", rekao je Mark McGowan, premijer Zapadne Australije, u srijedu novinarima u Perthu.

"Znamo da je stresno vrijeme za našu zajednicu i ne želimo da ljudi kupuju zalihe. Vidjeli smo da se to događa s drugim namirnicama. Imali smo izvješća o punjenju kolica alkoholnim pićima."

McGowan je naglasio da ograničenje nije zabrana, jer stanovnici i dalje mogu praktički kupiti do 100 standardnih pića dnevno.

"Pitanja povezana s alkoholom opterećuju ogromnu količinu resursa u našem zdravstvenom sustavu. Jednostavno ne možemo dopustiti da te resurse trošimo tijekom situacije COVID-19", rekao je kasnije u izjavi.

"To su problemi koji će opteretiti našu policiju i samo će izvršiti veći pritisak na naš bolnički sustav."

U Zapadnoj Australiji, koja se prostire na gotovo polovinu kopna, a obuhvaća 2,5 milijuna ljudi,  zabilježeno je 205 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Država je zatvorila svoje granice prema drugim državama.
 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum