ENOTEKA

MOSLAVAČKA VINA: DragoNada

Moslavina je vinska podregija koja spada u bregovitu Hrvatsku, a sastoji se od vinogorja Voloder-Ivanić Grad i Čazma. Tradicija vinogradarstva je vrlo stara i neki arheološki iskopi dokazuju da je postojala još prije dolaska Rimljana. Od sortimenta dominira autohtona sorta grožđa škrlet te, naravno, na kontinentu sveprisutna graševina. Naš domaćin je bio Nikica Katić

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Vinske aktivnosti u proljetnim mjesecima su brojne i jednostavno je nemoguće stići na sve strane. K tome, nakon dvije godine suživota s koronavirusom, mjere su konačno popustile i ljudi se mogu slobodno kretati, družiti i uživati u životu. U ovo doba godine, mlada vina polako ulaze u pravu formu i spremna su za ocjenjivanje i predstavljanje publici koja ih željno očekuje. Prošlog tjedna je održan i Pro Wine u Düsseldorfu, jedan od najznačajnijih svjetskih sajmova na kojem sam bio u sastavu Vinistre i s ostalim vinarima na hrvatskom štandu. No, i kod nas se u ovo doba godine održava dosta malih regionalnih vinskih izložbi, poput krajem svibnja festivala MoslaVINA u Kutiji. Čast mi je što su me pozvali u ocjenjivačku komisiju, no nažalost, zbog preklapanja datuma s održavanjem Vinistre, nisam se mogao odazvati.

Djed Drago i baka Nada

Ovaj lijepi kraj posjetio sam krajem ožujka i uvjerio se da su s vinima dosta napredovali. Moslavina je vinska podregija koja spada u bregovitu Hrvatsku, a sastoji se od vinogorja Voloder-Ivanić Grad i Čazma. Tradicija vinogradarstva je vrlo stara i neki arheološki iskopi dokazuju da je postojala još prije dolaska Rimljana. Od sortimenta dominira autohtona sorta grožđa škrlet te, naravno, na kontinentu sveprisutna graševina. Naš domaćin je bio Nikica Katić, mlad i svestran čovjek, sportaš, prosvjetni radnik i vinogradar.

Nikica je obiteljski vezan uz Istru i često boravi kod nas te koristi svaku prigodu za posjet vinarijama i kušanje vina kako bi širio svoja znanja i vidike. Također je aktivan u lokalnoj zajednici vinara i vinogradara preko koje se organiziraju edukativna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu. Zahvaljujući njegovom angažmanu, u malo vremena kušali smo puno toga, a prvo smo posjetili njegovu vinariju u Kutinskoj Slatini.

Ova mala garage vinarija koja je smještena odmah uz klet gdje se jedu sjajni specijaliteti bake Nade, obrađuje tri hektara vinograda. Na tržištu je prisutna sa šest etiketa vina, sve smo redom kušali a danas bih s vama podijelio svoje viđenje ponosa vinarije cuvee "DragoNada" iz berbe 2019. Kako mi kaže Nikica, to vino predstavlja najbolje što su te godine dali vinogradi, a posvećeno je djedu Dragi i baki Nadi, koji bez obzira na to što su prešli 80. i dalje svaki dan neumorno rade. Drago si ne može zamisliti dan bez vinograda, a Nada bez kuhinje.

Ovo vino je kupaža 60 posto škrleta i 40 posto graševine, kako kaže Nikica, "spojili smo kralja Moslavine i kraljicu Hrvatske". Grožđe za vino dolazi iz vlastitih nasada i bere se odvojeno, škrlet početkom rujna, graševina kasnije, početkom listopada. Vinificirane su posebno te spojene pred kraj fermentacije u bačvi kako bi zajedno odradile malolaktiku. Barrique je tri godine star, slavonski hrast.

Uz tjestenine s umacima

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Pred degustaciju sam vinu dao malo vremena u srednjoj burgundskoj čaši da se otvori. Na prvo mirisanje javlja se nota voća u obliku zrele kruške i dunje, njih prati nota bijelog livadnog cvijeća, suhih badema, livadnog meda i mala nota maslaca, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina, prisutni su blagi tanini te fina mineralnost i srednje tijelo. Vino je u dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je vrlo dobra, a kakvoća fina. Vino je harmonično, na aftertasteu javlja se nota zrele kruške, u dobroj je formi te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem 7-8 godina. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz tjestenine s umacima, a ja sam ga kušao uz fuže sa šugom od domaće kokoše.

Foto

Ime vina: Cuvee "Dragonada"

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vinarija Klet Romić

Lokacija: Kutina/ZOI Moslavina

Temperatura serviranja: 10-12°C

Gastro preporuka: Fuži sa šugom od kokoše

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant oaked chardonnay Glass

Cijena (mpc): 100 kuna

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter