VELIKI USPJEH I JOŠ JEDNA POTVRDA KVALITETE

Malvazija Amfora 2015. vinarije Kabola POSLUŽENA U ZAVRŠNICI IZBORA ZA NAJBOLJEG SOMMELIERA SVIJETA

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Foto: LIGHT KOMUNIKACIJE

Foto: LIGHT KOMUNIKACIJE


Istarsko, ili uopće hrvatsko vino u završnici ovako značajnog svjetskog natjecanja rijetkost je za domaću vinsku scenu i veliko priznanje svjetskih vinskih znalaca za naša vina

 

U završnici nedavno završenog natjecanja za najboljeg sommeliera svijeta (ASI Contest for Best Sommelier of the World) održanog u Antwerpenu u Belgiji, između četiri vina koja su finalisti morali identificirati "slijepim kušanjem" našlo se i jedno vino iz Istre - Malvazija Amfora 2015. vinarije Kabola iz Momjana. Istarsko, ili uopće hrvatsko vino u završnici ovako značajnog svjetskog natjecanja rijetkost je za domaću vinsku scenu i veliko priznanje svjetskih vinskih znalaca za naša vina.

Kvaliteta vina

- Iznimno smo ponosni na ovo veliko priznanje za našu vinariju. Uvrštavanje vina Kabola Malvazija Amfora 2015. uz bok najboljim svjetskim vinima, potvrda je kvalitete naših vina, ali i našeg rada u kojem se oslanjamo na prirodu. Korištenje amfore u postupku proizvodnje vina iskonski je način pomoću kojeg se grožđe pretvara u vino, a u vinima se osjeti pravi okus sorte i terroirea", izjavio je Marino Markežić, utemeljitelj i vlasnik vinarije Kabola, smještenoj na živopisnom brdašcu u okolici Momjana.

Vino Kabola Malvazija Amfora iz odlične berbe 2015. odlikuje se slamnato-žutom bojom sa zlatnim rubovima te je kristalno bistro i gusto. U mirisu se najprije očituje notom kompota od dunje koju slijedi nota suhe paprati, nakon koje oživljavaju note zvjezdanog anisa i vanilije te aromatičnog bilja. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, blago prisutne tanine, izvrsnu mineralnost i puno tijelo. Ovo je vino vrlo uravnoteženo, okus mu traje dosta dugo, harmonično je i ukusno, a na after tasteu javlja se nota maslaca i zrele breskve te gorčina badema.

Prvi u Hrvatskoj

Vinarija Kabola je inače prva u Istri počela proizvoditi dugo macerirana vina, a od 2003. godine prva je u Hrvatskoj, i među prvima u Europi, počela s proizvodnjom malvazije iz amfore. Riječ je o masivnim amforama ukopanim u zemlju na otvorenom prostoru odmah pokraj zgrade vinarije, u kojima se maceracija odvija kroz punih šest mjeseci. Paleta vinarije Kabola inače broji 13 etiketa, a treba napomenuti i da je ova vinarija prva u Istri certificirala ekološku proizvodnju.

Uvrštavanje vina Kabola Malvazija Amfora 2015. u završnicu prestižnog svjetskog natjecanja za sommeliere veliki je uspjeh za ovu istarsku vinariju i još jedna potvrda kvalitete, ali i veliki uspjeh za hrvatska vina uopće. Pobjednik ovog natjecanja, u kome je sudjelovalo 65 sommeliera iz 62 države, je Nijemac Marc Almert, drugoplasirana je Dankinja Nina Højgaard Jensen, a treće je mjesto osvojio Latvijac Raimonds Tomsons. Na svjetskom natjecanju Hrvatsku je predstavljao Ivan Jug, iz zagrebačkog restorana Noel, i postigao je zapažen uspjeh.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter