OBITELJSKA GASTRO TRADICIJA

MALI OBITELJSKI HOTEL U ZAMBRATIJI: Doručak kod Rosette može se doživjeti svim čulima

Postoji jedna izreka koja kaže, doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah. Recimo da je to maksima kojom se vodim kod pripreme namirnica i serviranja doručka našim gostima, otkriva poznata kuharica Rosetta Zancola Martinčić, suvlasnica hotela Villa Rosetta

| Autor: Sanja BOSNIĆ
U Villi Rosetta rukovode se onom "doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah"

U Villi Rosetta rukovode se onom "doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah"


Film "Doručak kod Tiffanyja" starije će generacije uvijek rado pogledati. Klasik je to koji je lansirao talentiranu Audrey Hepburn u filmske ikone. Bilo je to 1961. godine. A doručak kod Rosette, je aktualna, slatka gastro priča koju možete doživjeti svim čulima, uz umirujući pogled na more, na terasi ekskluzivnog, malog obiteljskog hotela Villa Rosetta u Zambratiji. Njezin obilat i raznovrstan doručak je već etabliranu umašku kulinarsku ikonu ribljih specijaliteta lansirao u multitask chefa.

Naime, priznata kuharica Rosetta Zancola Martinčić suvlasnica je navedenog hotela i prekogranično je desetljećima poznata po pripremi svojih ribljih delicija, a svoj zavidan uspjeh duguje pokojnoj majci Maruzzi po kojoj se i zvao riblji restoran u kojem je Rosetta uz majku kuhala i ispekla taj svoj slavni kuharski zanat.

Knjižica recepata

Majci u čast tiskala je Rosetta 2009. knjižicu "Sogliola squisita sogliola" (List, taj slasni list) u kojoj navodi niz recepata na bazi lista korištenjem zdravih, lokalnih namirnica spravljenima na istančan način, prema aktualnim gastro modnim trendovima. Međutim, prava se tajna svih ukusa, okusa i mirisa Rosettinih jela krije u njezinim zlatnim rukama gdje u zanosnoj maniri priprema svoje kreativne morske delicije koje izviru iz istarske tradicije.

No vratimo se doručku kod Rosette i njezinim prije svega neodoljivim slasticama koje se svakodnevno nude u hotelu na jutarnjem meniju. Po jutru se dan poznaje, a kod Rosette počinje izdašno i zaslađeno. Upravo je prekidamo u dovršenju jedne od torti, pa se ne libimo kušati malu fetu torte od bresaka kako bi razgovor protekao ukusnije.

- Postoji jedna izreka koja kaže, doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah. Recimo da je to maksima kojom se vodim kod pripreme namirnica i serviranja doručka našim gostima. Ujutro je najvažnije da nam je hrana najbogatija ugljikohidratima jer pred nama je dan u kojem ćemo utrošiti puno energije. Osobito turisti na moru. Osim toga, kod pripreme doručka se vodim prehrambenim navikama naših gostiju, od kojih su najbrojniji Talijani, Nijemci, Austrijanci. Talijani za doručak preferiraju naše francuske croissante, zatim neki od kolača i kavu, dok su ostali gosti "mesni" tipovi, tj. startaju na doručku s mesnim i sirnim narescima, jajima, a finiširaju s nekim desertom, veli Rosetta.

Kraljevski stol

Nabraja što se sve može izabrati na njezinom kraljevskom stolu.

- Jaja pripremana na sve načine i to na licu mjesta, domaće kobasice, panceta, sirevi - najmanje četiri vrste, pršut, salama, kuhana šunka, mortadela, mnogobrojni sirni namazi, namazi od čokolade, marmelade, razni jogurti…U zdjelama na stolu ih čeka i široki asortiman sezonskog voća te voćnih salata pripremljenih od najboljeg svježeg voća. Sve namirnice su vrhunske, uglavnom od lokalnih proizvođača ili provjerenih trgovačkih marki. Kruh je domaći koji zamijesim i pečem sama, crni i bijeli s raznim sjemenkama, ističe Rosetta.

Međutim, ono što goste najviše fascinira i privlači su Rosettine svježe pečene torte i kolači kojih zna, poredanih kao slatki orkestar, na stolu ponekad biti i po 12 vrsta, a svaka od njih je aromatski najmelodičnija.

- Budu tu cantuccini, ružice s orasima, potica, mirisni keksi s komadićima čokolade, štrudel od jabuka, torta od jabuka, torta od čokolade, torta od šljiva, torta od breskvi, torta Camilla (gluten free) i druge torte koje sada već priprema moja unuka Sara te polako preuzima ulogu glavne slastičarke, ponosno će nona Rosetta.

Dakle, gastro povijest se nastavlja u familiji Zancola.

- Kao što vidite, ideja ima pregršt. Jedino što treba učiniti je prepustiti se mašti i dobro izmiješati s ljubavlju sve sastojke kako bi stvorili nešto ukusno i neodoljivo. A pohlepnih gostiju i oduševljenih našim kolačima ima napretek. Najradije biraju tortu i štrudel od jabuka te tortu od čokolade. Smatram da ne treba čekati posebne prigode da se počastimo slatkim zalogajima u nekoliko minuta, jer život je prekratak, a godišnji odmor još kraći, pa volim svojim gostima omogućiti uživanje u domaćim slasticama jednostavne pripreme, kazuje svestrana kuharica i slastičarka, ponosna što svakodnevno netko od gostiju zatraži njezine recepte za pojedine kolače i torte. To samo potvrđuje da su savršeni za doručak ili kao međuobrok.

Inspirativno i jednostavno

U slatkom smo razgovoru prikupili mnogo informacija i uputa te prijedloga izrade zdravih slastica spremnih u trenu, a tako perfektnih za pripremu kad neočekivani gosti pokucaju na vrata. Rosetta ne krije tajne svojih recepata, pa se čak i meni, koja nisam stručnjakinja za spravljanje kolača i torti, čine inspirativnima i jednostavnima. Naime, dvije su torte bile gotove kad i naš razgovor i Rosetta je opet zapasala pregaču za pripremu treće torte. Sutra će uz sunčanu budnicu i pogled na plavo prostranstvo Rosettine slasne torte i ukusni kolači na gozbenom stolu ispuniti goste užitkom koji će im podići adrenalin i hormon sreće.

I ponavlja se svakoga jutra ta igra nevidljivih ljubavnih niti međusobno isprepletenih između gostiju hotela i ljubazne domaćice, na doručku kod Rosette. I traje, traje dugo pamtljiva eksplozija okusa za svačije nepce!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter