Spoj istarske kuhinje i klasične glazbe

DOK NADA KUHA, LORA PJEVA ARIJE Majka ekonomistica i kćer mezzosopranistica otvorile konobu Santa Terra u Sovinjaku 

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Konobu Santa Terra odnedavno vodi obiteljski dvojac, ekonomistica Nada Pavletić i njena kćerka Lora, mlada mezzosopranistica koja završava solo pjevanje na konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu. Obišli smo ih i doznali da mama Nada kuha, Lora pjeva operne arije i poslužuje, a obje nasmijane dočekuju goste. Dobrodošlica je topla i ljubazna, u kombinaciji s idiličnim vidikovcem okupanim rujanskim suncem, pomalo magična

 

 Vidikovac iza mjesne crkve u Sovinjaku smješten je na točno 293 metara nadmorske visine s pogledom na mlunsku visoravan i obronke Ćićarije na sjeveru. S druge strane uspavanog istarskog gradića svega koji metar niže, s terase mjesne konobe Santa Terra pogled se pruža sve do Vrha, Senja, Sirotići, Majeri, Motovuna, Vižinade… Upravo ta vanjska terasa okružena zelenilom i savršeno pokošenim travnjakom, daje poseban šarm konobi koju odnedavno vodi obiteljski dvojac, ekonomistica Nada Pavletić i njena kćerka Lora, mlada mezzosopranistica koja završava solo pjevanje na konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu u klasi profesorice Rite Susovsky. Otkako su preuzele konobu u Sovinjaku, novim ugostiteljskim i glazbenim sadržajima nastoje unijeti živost i u mali istarski gradić i privući posjetitelje i turiste. Registrirale su firmu, uzele u zakup ugostiteljski prostor i u lipnju hrabro krenule u svoju gastro avanturu.

Najljepši pogled

U namjeri da provjerimo kako su se snašle u ugostiteljstvu obišli smo ih i doznali da mama Nada kuha, Lora pjeva operne arije i poslužuje, a obje nasmijane dočekuju goste. Dobrodošlica je topla i ljubazna, u kombinaciji s idiličnim vidikovcem okupanim rujanskim suncem, pomalo magična. Hrana domaća, a porcije izdašne. Gosti su podjednako oduševljeni hranom i prostorom. Konoba ima kamin, dekoracija su joj osvijetljeni glazbeni instrumenti na zidu, ali najveći adut joj je pozicija. Iz Sovinjaka se, samo ako se malo prošeće naseljem, doslovno pruža pogled od 360 stupnjeva. Nizozemski gosti terasu Santa Terre proglasili su jednom od najljepših u Europi.

Ekonomistica Nada povjerila nam je kako je nakon 25 godina radnog staža odlučila napustiti siguran posao knjigovođe u računovodstvu gradske uprave i posvetiti se ugostiteljstvu. Upustila se u nešto posve neizvjesno, komentiramo, a Nada potvrđuje.

- Da. Bio je to pomalo rizičan potez, ali to je moja vizija, moj san kojeg sanjam od svoje 22 godine. Oduvijek sam voljela kuhati. Kuham klasičnu hranu, ali obrađenu na moderan način. Nastojim da do izražaja dođu sve karakteristike određene namirnice. Volim reći da hrana mora biti živa, svježa. Ako je prekuhaš ili prepečeš, onda joj trebaju pojačivači okusa, vrhnje… Ja to ništa ne koristim. U mojoj kuhinji caruju samo sol, papar, začinsko bilje i najbolje ulje na svijetu, a to je maslinovo. Kod mene vrijedi ona logika - manje je više. Kod mene nema smrznute hrane, ne koristim škrinju. Većinom su sve domaći recepti, šugo koje je kuhala moja mama Valerija, nona Marijana. Svinjski file ili omoblić najbolje meso na svijetu, bolje od samog bifteka pripremim u teranu i dobijem idealan spoj nježnog mesa i oštrog umaka od crnog vina, pojašnjava Nada svoju kulinarsku viziju.

Santa Teerra steak

Plata Santa Terra jednostavna je, a obara s nogu. Domaći kravlji sir kojeg Pavletićke nabavljaju kod Draščića u Svetom Martinu. Odlično paše s domaćom marmeladom od smokava. Uz njega ravnopravno stoji ovčji sir, odličan domaći pršut, ombolo, panceta, posudica s maslinovim uljem i paprom, dinja, grožđe, chery rajčice. Sve marmelade u obitelji Pavletić rade sami, od smokava, šljiva u sezoni, od breskva i marelica. Sami pripremaju i domaći kruh.

U ponudi sovinjske konobe nekoliko je mesnih jela, svinjski file, ramstek… - Pripremamo Santa Teerra steak to je već za mlađe goste. Htjeli smo biti drugačiji i ponuditi nešto inovativno. Mladi vole meso koje je obrađeno na temperaturi od 135 stupnjeva, četiri do pet sati. Dugo se radi, a kada je zgotovljeno na njega ide poseban umak koji je sladak, više nego slan, i ima u sebi i đumbira i papra, senfa, piva, pekmeza od šljiva, ljubičastog luka. Svi se ti sastojci kuhaju, miksaju i tim se umakom prelije steak. Uz tu vratinu, uz taj steak ide pire od mrkve i majčina dušica koja je zaštitni znak konobe. Majčina dušica dodaje se gotovo svoj hrani, a posebno u pire od mrkve kojeg su gosti jako dobro prihvatili jer ima sladak okus, dok mu majčina dušica daje jednu novu dimenziju, objašnjava Nada.

Tjestenina je domaća. Fuže, njoke, raviole, u sovinjskoj konobi rade sami, od domaćih sastojaka, sve je ručni rad, prava mala manufaktura. Ravioli su s tri vrste sira. U ponudi je juneći šugo i šugo od divljači, a po narudžbi rade i kokošje šugo, žgvacet, ali to samo ako uspiju nabaviti domaću kokošku. Od početka rujna do kraja godine sezona je istarskog bijelog tartufa koje gosti najviše naručuju u kombinaciji s domaćom tjesteninom. Ili pak s svinjskim fileom u umaku od terana. Prilog je pire od mrkve s majčinom dušicom.

Preporuke se šire usmenom predajom zadovoljnih gostiju ili pak na društvenim mrežama, Instagram, Facebook, TripAdvisor, a u zadnje vrijeme Google maps, to je obiteljskom dvojcu najbolja reklama. Dolaze grupice iz Istarske, Primorsko goranske županije, putnici namjernici, strani gosti.

Spoj istarske tradicijske kuhinje i klasične glazbe, prava gastro i glazbena klasika, odlično funkcionira. Kada Lora zapjeva sve nekako živne. Valja reći da su Pavletići iz Marioni kod Svetog Ivana, dominantno glazbena obitelj, gotovo svi sviraju i pjevaju. Lorin otac Rino bio je član kultne muške klape Roč, potom je pjevao u muškoj klapi Motovun, snimio je duet sa Serđom Valićem. Lorin brat Leo gitarist je u Laguna bendu. Lora vodi žensku vokalnu skupina Ad Libitum iz Brtonigle, u Krasici ima klapu, vodi ročki zbor, nastupa na koncertima kao solistica.

Koncerti u selu

- Mama je uvijek sanjarila o otvaranju nekakvog agroturizma. Vidjela sam da je to čini sretnom i nije bilo druge nego podržati je. S druge strane, svaki dan pomaknem neku granicu u svome životu i ovaj mi je zajednički projekt bio pravi izazov. Sezona u mojoj branši traje od rujna do lipnja, dva ljetna mjeseca su slobodna tako sam srpanjske i kolovoške večeri u Sovinjaku ispunila sadržajima kulturnog ljeta, kaže Lora.

Lorin autorski projekt, ljetni ciklus koncerata "Put prijateljstva" pokazao se kao puni pogodak. Podržali su je mještani, mjesni odbor, velečasni... Ljeto u Sovinjaku ispunila je raznolikim glazbenim programom, glazbenim putovanjem kroz različite muzičke stilove te vremenska razdoblja, sa željom da publici i turistima ponudi kulturni program u srednjovjekovnom gradiću u unutrašnjosti Istre.

Glazbenu sezonu koncertom u crkvi Sv. Roka te prostoru iza crkve Sv. Jurja, otvorila je skupina Ad Libitum iz Brtonigle, čija je Lora dirigentica.

Muzikoterapija

Melotea, muzikoterapija u Sovinjak je privukla one zainteresirane da se upoznaju kako muzikoterapija, uporabom udaraljkaških instrumenata pomaže buđenju protočnosti energije. Na rasporedu se našao i koncert Techno Vikings kvarteta saksofona praćenog udaraljkama koji je s repertoarom elektronične glazbe osvojio ulice diljem Europe. Emotivan je za Lorinu obitelj bio njen koncert renesansne glazbe u crkvi Sv. Jurja, na kojem je kao mezzosopranistica nastupila s Emiliom Bezziom na lutnji, glazbenikom iz Milana s europskom karijerom. Koncert jazz dua No concept održan je na terasi konobe Santa Terra. Osim glazbenog programa, u ponudi je ljetnih mjeseci bio i Aromatic expirience, kuhanje, infuzije i eterična ulja, degustacija i tečaj.       

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter