održana SMOTRA RAKIJA U HUMU

FOTO/Rekordan broj uzoraka, a poznate su i najbolje komovice, travarice, biske…

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Humska smotra ove je godine postavila novi rekord, okupila je više od četrdeset proizvođača s čak 222 uzoraka rakija u osam različitih kategorija. O odličnoj kvaliteti ovosezonskih rakija dovoljno govori podatak da je 12 rakija dobilo Veliku zlatnu povelju, 64 Zlatnu povelju, 76 Srebrnu, a 37 Brončanu povelju. Kriterije za dodjelu oznake IQ-Istarska kvaliteta za jaka alkoholna pića, komovicu, bisku, rudu i medenicu, ove je godine zadovoljilo 17 uzoraka sedam proizvođača

Rakija svih ovosezonskih rakija je travarica obrta, odnosno destilerije i vinarije "Novak" Denija Novaka iz Motovuna, nagrađena Velikom poveljom za najbolju rakiju smotre domaćih rakija koja je pod sloganom "Domaća rakija je naša medižija" u svom dvadeset i drugom izdanju održana u Humu.

- Tajna dobre rakije je dobro grožđe, dobro vino, dobra komina od koje nastaje ta rakija proizvedena na tradicionalni način od grožđanog dropa u lambiku, povjerio nam je Novak. Najbolji meštar od rakij od tvrtke DES4EU dobio je kotao za rakiju.

Najmanjem gradu na svijetu, ujedno i gradu biske pripisuju cjeloviti recept za ljekovitu žesticu kojeg je svojedobno usavršio humski svećenik i poznavatelj pučke medicine Josip Vidau, pa se u Humu dodjeljuje i Velika povelja za najbolju bisku smotre, a koja je ove godine pripala OPG-u Perčić, Elvisu Perčiću iz Marči Briga kod Huma. - Za dobru bisku važna je dobra komovica, kvalitetna imela pobrana u pravo vrijeme i osušena u idealnim uvjetima, prenio je Perčić.

Popularna istarska žestica koja se u malim količinama od pamtivijeka u narodu tretira kao medižija, s godinama se pozicionirala i kao istarski brend. Ponajviše zahvaljujući i humskoj smotri domaćih rakija, jedinoj takvoj specijaliziranoj u Istri.

O odličnoj kvaliteti ovosezonskih rakija dovoljno govori podatak da je 12 rakija osvojilo Veliku zlatnu povelju. Za kategoriju biska OPG Perčić i Destilerija Rossi. Za kategoriju voćni destilat Suza - T.B. d.o.o. za barique šljiva i OPG Dragan Vivoda za šljivovicu. Za kategoriju liker OPG Zalar za teranino, Destilerija Krulčić za crni trn i OPG Jermaniš Ivan za liker od drena. Za kategoriju rakije s travama OPG Franko Blagonić za stolisnik i Destilerija Krulčić za travaricu. Za kategoriju rakije s voćem OPG Zidarić za nešpule u rakiji. Za kategoriju domaća obična rakija Istrape distillery za Trapa classic i Istarska kapljica za lozovaču Nono Eufemio.

Uz rekordan broj rakija s Velikom zlatnom poveljom, također rekordnih 64 rakija dobilo je Zlatnu povelju, 76 Srebrnu, a 37 Brončanu povelju. Program dodjele povelja na glavnom trgu vodio je Šajeta.

Žiri je u Humu zasjedao tjedan dana uoči smotre, a rakije su ocjenjivali enolozi, sommelieri i certificirani senzorni analitičari u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč. Koristili su metodu sto bodova, standardnu metodu međunarodne asocijacije za vinogradarstvo i vinarstvo iz Pariza koja se primjenjuje na natjecanjima po cijelom svijetu. Ocjenjivao se izgled rakija, bistroća i boja. Karakteristike mirisa, intenzitet, kvaliteta i tipičnost. Iste stvari su se ocjenjivale za okus, uz harmoničnost i opći dojam cijele rakije.

- Zbog rekordnog broja uzorka, komisiju smo povećali s 15 na 18 članova, dio su bili certificirani ocjenjivači, a dio osobe iz društvenog i javnog života. Kvaliteta rakija ove je godine jako dobra, svake godine sve je bolja, izjavio je predsjednik žirija Igor Lukić.

Oznaka IQ- Istarska kvaliteta

U sklopu podjele povelja najboljim rakijama smotre, po prvi puta u Humu dodijeljene su i oznake IQ za jaka alkoholna pića: bisku, medenicu, rudu i komovicu. Nakon prošlogodišnje prve dodjele oznake IQ za četiri proizvođača jakih alkoholnih pića, koja se zbog situacije nije mogla samostalno realizirati, već je bila uključena u dio ocjenjivanja na Vinistri, ove je godine Klaster IQ, kao koordinator provedbe sustava IQ-Istarska kvaliteta, organizirao samostalno ocjenjivanje i sve potrebne aktivnosti definirane Pravilnicima sustava, te su ostvarena prava za korištenje oznake IQ za proizvođače istarskih rakija. Kriterije za dodjelu oznake IQ-Istarska kvaliteta za jaka alkoholna pića: komovicu, bisku, rudu i medenicu, ove je godine zadovoljilo 17 uzoraka od ukupno sedam proizvođača. Nositelji oznake IQ za komovicu (četiri komovice) su: Destilerija Krulčić, Aura i Martesi - mala destilerija, nositelji oznake IQ za bisku su (sedam biski): Aura, Destilerija Rossi, Destilerija Krulčić, Sosich wines, OPG Frane - mala destilerija i Istarska kapljica, nositelji oznake IQ za rudu su Sosich wines i nositelji oznake IQ za medenicu su: Destilerija Rossi, Aura, Sosich wines, Istarska kapljica, Destilerija Krulčić.

Poticanje izvrsnosti u domaćoj proizvodnji, naglasio je direktor IDA-e Boris Sabatti, bio je motiv uspostave sustava dodjele oznake IQ-Istarska kvaliteta. Iskoristiti potencijale i podići postojeću razinu kvalitete istarskih proizvoda, potaknuti razvoj domaće proizvodnje, potaknuti kreativnost, stvaralaštvo, izvornost, inovacije, promociju istarske regije, te stvarati istarski identitet na nacionalnom, europskom i svjetskom tržištu bili su ciljevi sustava IQ, postavljeni prije gotovo 20 godina. Trenutno su na snazi Pravilnici za dodjelu oznake IQ-Istarska kvaliteta za vino malvazija i teran, ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaka alkoholna pića: komovica, biska, ruda i medenica, istarski češnjak, istarski pršut i med.

Turistički aspekt

Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, koja je zajedno s Dragom Orlićem, tada na mjestu direktorice buzetskog TZ-a, pokrenula humsku smotru, istaknula je da je od samih početaka cilj bio popularizirati domaće rakije koje su se u to vrijeme sve manje proizvodile i sve se manje o njima govorilo, a dio su tradicije, običaja i kulture svakog domaćinstva, svake konobe - jer svako tko je radio vino, proizvodio je i rakiju. - Svake godine podiže se kvaliteta, kako organizacije humske smotre tako i ocjenjivanja samih rakija. S turističkog aspekta važnost ovakvih manifestacija je što su motiv dolaska turista u Istru i u posezoni, rekla je Prodan Mraković.

- Smotra domaćih rakija održava se u kontinuitetu u malom istarskom gradu koji je u pravom smislu te riječi postao prijestolnica turističkih zbivanja, poručio je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Danas, rekao je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, u Istri ima određeni broj ozbiljnih, registriranih proizvođača, koji malo po malo istišću sve ono što nije "naša domaća istrijanska rakija". - To nam je cilj, to nam je prioritet, želimo da svaki gost koji dođe u Istru može piti pravu rakiju, onu koju delaju naši težaki, poručio je Pinzan.

U Humu već tradicionalno valoriziraju doprinos u popularizaciji rakije, tako je vitezom od istrijanske rakije ove godine proglašen Franjo Ferenčak, a princezom Mateja Činko. Humski župan "na leto dan" Toni Perčić dotaknuo im je mačem rame i proglasio ih vitezom, odnosno princezom od istrijanske rakije u ime Boga i Marije, ovom prigodom u ime Boga i rakije.

Hum je postao i ostao centar domaćih rakija Istre, zahvaljujući i vrsnom organizatoru smotre Udruzi Hum. Suorganizator je buzetska Turistička zajednica, a pokrovitelji Grad Buzet i Istarska županija. U ovogodišnjem izdanju humska udruga nekolicine entuzijasta i volontera nadmašila je samu sebe, najmanji grad na svijetu sa svega 28 stanovnika, ugostio je Hladno pivo, a popularan rock bend koncertom u Humu za kojeg su karte doslovno planule, završio je ovogodišnju turneju "35 za 35" kojom je obilježio 35 godina rada te odlazi na dužu koncertnu pauzu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini