ENOTEKA

ISTARSKA VINA: Teran Rezerva Marijan Arman

Grožđe za ovo vino raste u vinogradu u neposrednoj blizini podruma u Nardućima, a berba je bila ručna, krajem rujna. Nakon prerade odrađena je maceracija od desetak dana te je potom vino odležavalo 18 mjeseci u kombinaciji novih i rabljenih barrique bačvica. Pred kušanje vino sam dekantirao da se može otvoriti te ostavio pola sata u dekanteru, a nakon toga sam ga natočio u veću bordošku čašu

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Tužno je kad odlaze dobri i veliki ljudi s kojima sam se na vinskom polju družio niz godina, ali nažalost, život je takav, okrutan i nemilosrdan, mi na takve stvari ne možemo utjecati. Prošli tjedan nas je prerano napustio Marijan Arman, legendarni istarski vinar iz mjesta Nardući. Marijan i ja smo se upoznali krajem prošlog stoljeća, na nekoj od prvih Vinistri koje su se tada održavale u staroj porečkoj Sportskoj dvorani "Veli Jože". Oboje smo, na neki način, bili početnici u svijetu vina, ja kao sommelier a on kao vinar koji je iz hobista prelazio u profesionalca.

Nagrade Studec i Corona

Od tada smo se redovito viđali barem svakih nekoliko mjeseci na raznim vinskih događajima. Marijan je bio veoma specifičan i zanimljiv lik, šarmantan i druželjubiv te vrlo predan svome poslu i cilju stvaranja kvalitetnih vina. Zadnji put vidjeli smo se sredinom prošlog listopada u njegovom podrumu, nisam ni mogao slutiti da će nam to, nažalost, biti posljednji susret. Lijepo smo se napričali i prisjetili uspomena na neke njegove stare etikete poput legendarne malvazije sa zelenom etiketom iz berbe 1999. koja je milenijske 2000. godine bila apsolutni hit na tržištu. Sjetili smo se i tada najznačajnije nagrade u Hrvata koja se zvala Studec, a dodjeljivala se na zagrebačkom sajmu Vinovita. Marijan ju je osvojio 2000. za malvaziju istarsku i 2003. za teran.

Osim njegovanja autohtonih sorti, Marijan je na tržište puštao i sjajna vina dobivena od internacionalnih sorti grožđa. Sjećam se njegovih kremastih i masnih chardonnaya burgundskog stila - "Zlatne vale" iz nekoliko fenomenalnih berbi, a bio je i pionir sadnje sauvignona bijeloga u Istri. Naravno, kao i svaki pravi Istrijan, bio je ponosan na teran i jako ga je pogađala saga koju su nam susjedi Slovenci nametnuli u borbi za ovu sortu grožđa. Marijan Arman je na hrvatskoj vinskoj sceni ostavio dubok trag i siguran sam da će njegove kćeri Ines i Nina znati nastaviti putem koji je njihov otac jasno zacrtao.

U čast dragome Marijanu danas bih s vama podijelio moje viđenje njegova sjajnog "Terana Rezerve" iz berbe 2015. koji mi je poklonio na našem zadnjem susretu. Ovo vino je 2020. u talijanskom vodiču Vinibuoni d'Italia dobio najznačajniju nagradu koja se zove Corona ili Kruna. Želim istaknuti da je berba 2015. u vinariji Marijan Arman bila izvrsna jer sam iz iste berbe kušao i sjajan Cabernet Sauvignon Rezervu te Cuvee Superior.

Grožđe za Teran Rezervu raste u vinogradu u neposrednoj blizini podruma u Nardućima, a berba je bila ručna, krajem rujna. Nakon prerade odrađena je maceracija od desetak dana te je potom vino odležavalo 18 mjeseci u kombinaciji novih i rabljenih barrique bačvica. Pred kušanje vino sam dekantirao da se može otvoriti te ostavio pola sata u dekanteru, a nakon toga sam ga natočio u veću bordošku čašu. Vino krasi lijepa rubin crvena boja sa svjetlijim tonovima, bistro je i gusto. Vino se na mirisu otvorilo te na prvo mirisanje dominira nota tamnog ukuhanog bobičastog voća u kojem razaznajem borovnicu i višnju dok se kasnije nadovezuje nota čokolade i cimeta.

Mineralnost i puno tijelo

Na drugo mirisanje javlja se nota duhana i griotte, tipičnog mirisa za teran, te malo suhe šljive, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, fine i mekane tanine, jako dobru mineralnost te puno tijelo. Vino ima odličnu ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa u ustima je dosta dugačka. Kakvoća okusa je fina, vino je harmonično, lijepo se pije, dok se na aftertasteu javlja zrela višnja. Vino je u odličnoj formi i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem još desetak godina. Enogastronomski sljubio sam ga uz fini odrezak od jadranske tune.

Foto

Ime vina: Teran Rezerva

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Vina Marijan Arman

Lokacija: Nardući / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 16-18°C

Gastro preporuka: Odrezak tune sa žara

Ocjena: 9,5 / 10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Cabernet Glass

Cijena (mpc): 141 kuna (www.istra.wine)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum