Enoteka

ISTARSKA VINA: Šampion iz Markovca

Zanimljivost je da mala vinarija Denisa Bernobića ove godine po prvi puta poslala svoja vina na ocjenjivanje te su, osim za šampionski uzorak, dobili zlato i za još jedan uzorak mlade malvazije. Osobno me jako razveseli dobar rezultat malih i nepoznatih vinara jer upravo to daje draž ovakvim vinskih natjecanjima

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Ovih dana su objelodanjeni konačni rezultati ovogodišnjeg ocjenjivanja vina za Vinistru 2021., gdje su se osim vina ocjenjivala i jaka alkoholna pića. Održavanje ovog uvodnog dijela Vinistre uvijek razveseljava vinare, ali i vinoljupce jer se dijele medalje i priznanja, a to bude jako zanimljivo. Svake je godine najveće zanimanje publike za pobjednike u kategorijama "Najbolja vina autohtonih sorata Istre". Nagrade se dodjeljuju u pet kategorija i to za mladu i zrelu malvaziju istarsku, mladi i zreli teran te zreli refošk. Kod zrelog refoška već dugi niz godina dominiraju vinarije iz slovenske Istre, a ove godine je nagradu odnio Vinakoper za refošk "Capo d'Istria" iz berbe 2013. Iako se nagrada za najbolji mladi refošk više ne dodjeljuje, i u ovoj kategoriji najbolji je bio Vinakoper sa svojim refoškom „"Rex fuscus" iz berbe 2020.

Stari Rimljani

Kod terana je bilo vrlo zanimljivo jer su se u kategoriji mladi teran borili prvi susjedi - motovunske vinarije Tomaz i Fakin - no za nekoliko bodova ipak je pobjedu odnijela vinarija Tomaz. Kod zrelih pak terana opet je vinarija Tomaz bila u borbi za prvo mjesto, ali na koncu su morali čestitati vinariji Kozlović koja je ipak dobila više glasova članova komisije. A u kategoriji zrela malvazija istarska vinarija Cattunar još je jednom pokazala svoju kvalitetu jer je s malvazijom "Collina" iz berbe 2017 odnijela prvo mjesto.

Najveće iznenađenje je pobjednik u kategoriji najbolja mlada malvazija, ujedno i pobjednik natjecanja Svijet malvazija za 2020 godinu. Nagrada je otišla u Markovac, u vinariju Denisa Bernobića. Markovac je najveće selo u općini Višnjan udaljeno oko jedan kilometar zračne linije od općinskog središta. Danas u Markovcu živi dvjestotinjak stanovnika, a tradicija vinarstva i vinogradarstva gaji se još od doba starih Rimljana koji su mjesto i osnovali.

Zanimljivost je da ova mala vinarija ove godine po prvi puta poslala svoja vina na ocjenjivanje te su, osim za šampionski uzorak, dobili zlato i za još jedan uzorak mlade malvazije. Osobno me jako razveseli dobar rezultat malih i nepoznatih vinara jer upravo to daje draž ovakvim vinskih natjecanjima.

Obitelj Bernobić baštini tradiciju vinarstva i vinogradarstva već četiri generacije. Obrađuju četiri hektara vinograda, a od sortimenta imaju malvaziju istarsku, borgonju i teran. Do sada su uglavnom prodavali vina u rinfuzi te u litrenim bocama. Zadnje tri godine rade iskorak kroz plasman vina u buteljama. U poslu je angažirana cijela obitelj, a stručnu enološku pomoć daje im mlada enologinja Katarina Primorac.

Duboka crvenica

Danas bih s vama podijelio moje viđenje šampionske malvazije istarske. Grožđe za ovo vino u raste u vinogradu na toponimu Pajuhi u blizini Markovca, na dubokoj istarskoj crvenici, a nasadi su stari oko sedamdeset godina. Berba je bila ručna sredinom rujna. Nakon prerade vino je odležavalo isključivo u bačvama od inoxa te je u bocu punjeno pred mjesec dana.

Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Miris je fin, ugodan, šarmantan i razigran, tipičan za mlade malvazije istarske u ovome stadiju razvoja. Vino se vrlo brzo otvara u čaši te se javljaju note breskve, koju prati nota agruma, a očituje se kroz malo narančine korice i malo kumquata. Na drugo mirisanje javljaju se note mente i bazge te malo cvijeta akacije, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima jako dobre svježine, ukusno je, čak mogu reći mineralno i krasi ga srednje tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost u ustima sasvim solidna. Harmonično je, fine kakvoće, na after tasteu javlja se fina nota sočne nektarine. Vino je u usponu i treba mu još malo vremena u boci, ali može se piti i odmah, no ne treba žuriti. Enogastronomski sam ga sljubio uz pljukance s divljim šparugama i špaletom.

Malvazija Istarska

Ime vina: Malvazija istarska

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Vina Denis Bernobić

Lokacija: Markovac/hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Pljukanci s divljim šparugama i špaletom

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Malvazija istarska Riedel glass

Cijena (mpc): 65,00 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini