ENOTEKA

HRVATSKA VINA: Postup Antunović

Dugi niz godina nisam razumio značenje imena Postup, a shvatio sam ga tek za posjete Pelješcu. U snježnom siječnju 2012. bili smo gosti poznate pelješke vinarke Marije Mrgudić koja nas je kao pravi domaćin provela po cijelom Pelješcu. Kad sam čuo kako izgovara ime položaja: "Pod stupom", shvatio sam da je ime nastalo po brdu Stup koje se nalazi iznad vinograda. Ali negdje se izgubilo slovo "d" i tako je stvoren naziv Postup

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U svakoj vinskoj regiji vole isticati svoje najbolje vinogradarske položaje, a često ih se marketinški voli nazivati Grand cru. No, što zapravo znači Grand cru? To je francuski vinogradarski pojam kojim se označuje potencijal vinograda, odnosno terroira za uzgoj vinove loze i koristi se za klasifikaciju najboljih položaja.

Prva dva zaštićena hrvatska Grand crua nalaze se na poluotoku Pelješac. Jedan je Dingač, a drugi je njegov malo manje eksponirani "brat" Postup. Ono što je Dingaču i Postupu zajedničko zove se plavac mali, sorta grožđa koja se u potpunosti uzgaja na oba položaja. Među "braćom" je mala razlika jer je Dingač malo strmiji i veći te je na njemu zasađeno oko 80 hektara vinograda, dok je na Postupu oko 60 hektara.

Školovani enolog

Kako sam već spomenuo, oni su zaštitu dobili još šezdesetih godina prošlog stoljeća sa Zakonom o vinu tadašnje države, Dingač 1961., a Postup 1967. godine. Vina s ovih položaja su po tom zakonu nosila oznaku čuveno vino, što je danas promijenjeno u vrhunsko. Dugi niz godina nisam razumio značenje imena Postup, a shvatio sam ga tek za posjete Pelješcu. U snježnom siječnju 2012. bili smo gosti poznate pelješke vinarke Marije Mrgudić koja nas je kao pravi domaćin provela po cijelom Pelješcu. Između ostalog, Marija ima vinograd i na Postupu. Kad sam čuo kako izgovara ime položaja: "Pod stupom", shvatio sam da je ime nastalo po brdu Stup koje se nalazi iznad vinograda. Ali negdje se izgubilo slovo "d" i tako je stvoren naziv Postup.

Tad nas je Marija upoznala i s mladim pelješkim vinarom Domom Antunovićem koji uz oca Matu vodi obiteljsku vinariju. Antunovići gaje tradiciju vinarstva i vinogradarstva već generacijama, ali moderna povijest počinje 1994. godine kad se Mato ozbiljnije posvećuje poslu i plasira na tržište prve etikete. Danas posao polako preuzima Domo koji je školovani enolog s diplomom porečkog Vinarskog instituta.

Vinarija Antunović smještena je u selu Oskorušno, na cesti kojom se s južne strane Pelješca dolazi u sjevernu luku Trpanj, odakle polazi trajekt za Ploče. Antunovići danas uzgajaju oko pet hektara vlastitog vinograda i još dva imaju u stalnoj kooperaciji. Veći dio vinograda nalazi se na položaju Župa pelješka, a manji, oko jedan hektar, na Postupu. Antunovići su na tržištu prisutni sa sedam etiketa vina, a od sortimenta u vinogradu imaju bijele sorte maraština, rukatac i pošip te plavac mali.

Školovanje u boci

Danas bih s vama podijelio moje viđenje njihova postupa iz berbe 2016. za koje je grožđe brano ručno sredinom rujna. Nakon prerade odrađena je maceracija u trajanju od šest dana u inox bačvama, a potom je fermentacija i malolaktička fermentacija odrađena u drvenim posudama. Nakon toga slijedilo je odležavanje od 12 mjeseci u malim rabljenim barrique bačvicama. Poslije punjenja u boce vino je pred puštanje na tržište provelo još 12 mjeseci na školovanju u boci.

Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, pred kušanje ga nisam dekantirao nego samo natočio u veliku bordošku čašu da se nadiše. Vino se nakon sat vremena potpuno otvorilo te se na nosu javila nota divlje tamne kupine koju prati nota suhih šljiva, rogača i suhih smokvi. Na drugo mirisanje uslijedile su note pelina, lavande, zvjezdastog anisa i dima, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane malo mu ipak fali svježine, tanini su dosta fini, ali ne skroz mekani već malo rustični s plavčevom trpkošću, vino je ukusno i krasi ga jako tijelo. U solidnoj je ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna. Ima finu kakvoću, harmonično je, a na aftertasteu se javlja nota zdrinjule ili drenjule. Ovaj Antunovićev postup iz 2016. je u dobroj formi, vino je spremno za trošenje, iako u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još par godina. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz sočnu black angus fiorentinu.

Postup Antunović

Ime vina: Postup

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vinarija PG Mato Antunović

Lokacija: Oskorušno/Pelješac/ZOI Srednja i Južna Dalmacija

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Fiorentina od black angusa

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Cabernet Extreme restaurant Riedel glass

Cijena (mpc): 70,00 kn (www.vrutak.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom