ENOTEKA

HRVATSKA VINA: Graševina "Kuvlakhe"

Za dolazak Vlade Krauthakera u srce Slavonije zaslužan je Ivan Jambrović, legendarni direktor socijalističkog giganta PPK Kutjevo. U neizvjesnim vremenima početka hrvatske samostalnosti Krauthaker je pokazao popriličnu poslovnu odvažnost te se odlučio na otvaranje privatne vinarije. Imao je viziju razvoja kvalitetne obiteljske vinarije i podizanje vrijednosti graševine na višu razinu

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Vlado Krauthaker, Međimurac kojeg je životni put kao mladog enologa sredinom sedamdesetih godina doveo u Kutjevo, postao je u međuvremenu ikona modernog hrvatskog vinarstva. Za njegov dolazak u srce Slavonije zaslužan je Ivan Jambrović, legendarni direktor socijalističkog giganta PPK Kutjevo. U neizvjesnim vremenima početka hrvatske samostalnosti Krauthaker je pokazao popriličnu poslovnu odvažnost te se odlučio na otvaranje privatne vinarije. Imao je viziju razvoja kvalitetne obiteljske vinarije i podizanje vrijednosti graševine na višu razinu. Nakon nekoliko godina rada ova obiteljska vinarija postala je, uz susjednu vinariju Enjingi, svojevrsni sinonim za dobru graševinu u Hrvatskoj, ali i u dijaspori.

Početak nije bio lak, krenuli su s jednim hektarom vinograda, ali vrijednim radom i trudom postali su respektabilna vinarija. Danas obrađuju 43 vlastita hektara vinograda te još 50 hektara u kooperaciji. Osim graševine u nekoliko varijacija, na tržište plasiraju više od 30 različitih etiketa vina. Uz Vladu na čelu vinarije je i kći Martina, ali tu je još cijeli tim vrijednih i marljivih djelatnika. Vlado je čovjek koji cijeli život uči i napreduje te eksperimentira s raznim sortama i stilovima vina.

Prije točno osam godina imao sam priliku posjetiti vinariju i ljubazni domaćin posvetio nam je čitavo popodne i dio večeri te nam prezentirao cijelu paletu svojih vina. Među degustiranim vinima isticao se novitet na koji je Vlado bio jako ponosan, a nazvao ga je "Kuvlakhe" (KU- Kutjevo, VLA- Vlado, KHE- Krauthaker). Ispričao nam je da je ideju za ova vina dobio za vrijeme posjeta Gruziji gdje su ovakva, dugo macerirana bijela vina, postala tradicija. Prvi probni Kuvlahke, koji je kasnije i međunarodno nagrađivan, dobiven je iz berbe 2009. te je danas ovo vino standardna ponuda vinarije. Kuvlahke se dobiva od četiri sorte grožđa: graševina, manzoni, zelenac i verduzzo. I to samo u godinama kad kvaliteta grožđa zadovoljava. U početku se kod prvih berbi maceracija odvijala u inox tankovima, no danas je proizvodnja unaprijeđena te se sad za taj postupak koriste glinene amfore.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje graševine Kuvlakhe iz berbe 2015. Grožđe za ovo vino brano je 19. rujna, a selekcija grozdova uzeta je s jednog od najboljih položaja u vinogradu Mitrovac, zasađenom na plodnoj ilovači. Nakon berbe grožđe je prerađeno i odrađena je maceracija od 120 dana, a onda je vino odležavalo u malim barrique bačvicama u trajanju od 14 mjeseci. Vino je pred punjenje u bocu prošlo samo grubu filtraciju, dok u tehnološkom procesu nije dodavan sumpor. Zanimljivo je da je iz iste berbe odrađena i jedna tranša s maceracijom od 180 dana, ali ta serija još nije puštena na tržište.

Vino krasi lijepa boja karamele, bistro je i djelomično gusto. Pred kušanje ga nisam dekantirao nego sam ga natočio i ostavio da se nadiše u velikoj čaši za crno vino linije "Mark Thomas". Vino se nakon pola sata potpuno otvorilo i počelo prikazivati u svom punom svjetlu. Miris je fin i ugodan. Na prvo mirisanje javlja se nota pečene dunje, a slijede je nota dubrovačkih arancina te anisa i kore zelenog oraha. Na drugo mirisanje javlja se nota meda od kestena te suhih badema, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, blago je tanično, mineralno i krasi ga srednje tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna te ima finu kakvoću. Vino je harmonično, na aftertasteu javlja se nota pečene dunje. U dobroj je kondiciji te ne treba žuriti s trošenjem. Ovo vino se enogastronomski izvrsno sljubilo s besmrtnim ugostiteljskim klasikom: škarpinom à la cartoccio.

Enoteka

Ime vina: Graševina "Kuvlakhe"

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Vinarija Krauthaker

Lokacija: Kutjevo/ZOI Slavonija

Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Škarpina à la cartoccio

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Mark Thomas - čaša za crno vino

Cijena (mpc): 150,00 kn (www.atrox-zadar.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of