PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Neodoljiva palenta iz pajola

| Autor: Larisa RADIN
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Kod palente nema kompromisa, mnogi je obožavaju i mogli bi je jesti svaki dan, dok drugi zaziru i ne vide ništa posebno uzbudljivog u toj kukuruznoj kaši. U Istri su, kao i u bliskoj nam Friuliji, generacije odrasle na palenti, onoj pravoj od brašna, žutoj ili bijeloj. Takva se palenta dugo kuhala, strpljivo miješala nad ognjišćem ili štednjakom.

Često je bila samo lagano zabijeljena s malčice pofrigane pancete, u kombinaciji s verzotom ili broskvom na padelu ili zalivena mlijekom. U blagdanskom izdanju pratila su je raskošnija mesna šuga ili pak skromnija izdanja obiteljskih ili težačkih trpeza sa slanim sardonima ili mišancijom.

Danas se sve rjeđe kuha na tradicionalan način. Znam samo za nekolicinu ozbiljnih obožavatelja koji pravo brašno za palentu kupuju u svega par preostalih malih mlinova na području Istre i kuhaju je doma za svoj gušt vrlo često. Restorane, odnosno konobe s varijacijom na temu prave palente možete doslovce nabrojati na prste. U našoj se kući palenta također kuhala od pravog brašna. Nona je strpljivo miješala u prosjeku oko sat vremena, ovisno o količini. Gotovu i vruću palentu izvrnula bi na dasku i rezala je koncem.

Kao djeca najviše smo voljeli palentu s brodetom ili bakalarom ili pak pancetom i ribanim odležanim, lagano pikantnim ovčjim sirom. Takav doživljaj nam sada svako toliko priušti prijateljica Ana u svom restoranu. Moram priznati da ni ja nemam vremena za ovaj luksuz, tek ponekad petkom navečer otkad sam nabavila pravi bakreni pajolo u kojem se najbolje kuha takva prava palenta. Tih nekoliko pravih lokala koji spravljaju tradicionalnu palentu imaju bakreni pajolo, a kod Sirka u Cormonsu je tijekom jeseni i zimskih mjeseci pravi doživljaj gledati kako se čitav dan u kaminu usred restorana uz pomoć mehaničke poluge u ogromnom pajolu nad vatrom miješa palenta.

Svatko tko je palentoman sigurno će se složiti da je prava palenta iz pajola naprosto neodoljiva kako okusom tako i kremoznom, ali rahlom teksturom koja se doslovce lijepi za šugo i nepce.

Ukoliko Vas je zaintrigirala ova priča o palenti valja napomenuti da nije lako nabaviti pravi pajolo, jer postoji svega nekoliko proizvođača na području Italije i Francuske. Valja se potruditi te se uglavnom mogu kupiti ili naručiti u specijaliziranim trgovinama. Isto vrijedi i za pravo brašno iz mlina. Ima nekoliko dobrih adresa u neposrednoj blizini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter