ENOTEKA

FRANCUSKA VINA: Sauvignon bijeli iz Loire

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Mnogi vinski stručnjaci danas smatraju upravo Francusku najznačajnijom i najutjecajnijom svjetskom vinskom zemljom. Francuska ima 16 vinskih regija te mnogi hrvatski vinoljupci dobro poznaju one najpopularnije. Bordeaux je uzor vinarima iz cijelog svijeta u proizvodnji crvenih vina, kao i Šampanja onima koji rade pjenušce tradicionalnom metodom. Provansa je stvorila strašan brend kroz rose vina, Burgundija je glasovita po chardonnayima i crnim pinotima, Elzas radi izvrsne rizlinge, pinote sive i tramince dok se u dolini rijeke Rhone proizvode moćna crna vina.

Smatram da je kod nas zapostavljena i zapravo malo poznata vinska regija - dolina rijeke Loire. Ova regija ima burnu povijest, glavni grad je Nantes, a krase je njezine prirodne i kulturne ljepote. Dolina rijeke Loire nositeljica je titule "vrt Francuske" zbog brojnih vinograda, voćnjaka i polja uz obale ove 1.020 kilometara dugačke rijeke. Ona je ujedno i najrazličitija vinska regija Francuske, ima široki raspon raznog tla, klime i zemljopisnih utjecaja. Danas Loire ima 57.200 hektara vinove loze, najveći je francuski proizvođač bijelog vina i druga po proizvodnji rosea.

Stogodišnjaci

Loire se sastoji od pet podregija: Pays Nantais, Anjou, Samur, Centre-Loire i Touraine. Za razliku od drugih francuskih vinskih regija gdje je većina vina dobiveno kao blend ili kupaža, u ovoj regiji većina je vina monosortna. U regiji se koriste 24 sorte grožđa, a najzastupljenije su sauvignon blanc, chenin blanc i melon de bourgogne od bijelih te cabernet franc i pinot noir od crvenih sorti. Osim jako dobrih mirnih vina, Loire je poznata i po izvrsnim pjenušcima koji mogu stati uz bok baznim šampanjcima, a zovu se Cr?mant-de-Loire i Saumur Brut. Danas bih se zadržao u podregiji Centrale Loire te bih vas upoznao s poznatom vinarijom Domaine Famille Bourgeois koja ima tradiciju vinarstva i vinogradarstva kroz deset generacija. Sjedište vinarije nalazi se u mjestu Chavignol, u srcu najboljih terroira Sancerrea, a dominantne sorte grožđa su im Sauvignon Blanc i Pinot Noir. Ova obiteljska vinarija započela je s radom pred stotinjak godina s dva hektara vinograda, a danas u ancerreu i susjednom Pouilly-Fumeu imaju 80 hektara te još 45 hektara u vinariji Clos Henri na Novom Zelandu u regiji Marlborough. Ovaj vinski brend na tržištu je prisutan s ukupno devet linija vina, raznih stilova, od svježih do odležanih.

Miris korice grejpa

Za kušanje sam odabrao iz bazne linije svježih vina "Petit Bourgeois", fini elegantni sauvignon blanc iz berbe 2020. Inače, ova vina već godinama u Hrvatskoj distribuira zagrebačka tvrtka Vivat fina vina. Grožđe za ovo vino raste u mladim nasadima koji su zasađeni na tlu u kojem prevladavaju glina i vapnenac. Nakon berbe grožđe se preradi te se fermentacija odrađuje u inox bačvama u kontroliranim uvjetima, da bi se sačuvale intenzivne sortne arome. Potom vino odležava tri mjeseca na finim talozima te se onda puni u boce u kojima ostaje još nekoliko mjeseci pred puštanje na tržište.

Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu vino se veoma brzo otvara i miris je fin i ugodan. Na mirisu se javljaju note bijele vinogradarske breskve, ogrozda te marakuje, zelene jabuke i korice grejpa i nota zelene trave, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima finu svježinu, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Vino je u dobroj ravnoteži, mada ipak malo prevladava desna tvrda strana sa svježinom, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je trajna. Kakvoća vina je fina, vino je harmonično, ukusno i lijepo se pije, na aftertasteu javlja se nota svježe marelice. U dobrim uvjetima čuvanja ovaj Petit Bourgeois Sauvignon Blanc može trajati barem dvije godine, no ovo je slična priča kao i kod naše svježe malvazije iz kvalitetne linije, vino treba trošiti odmah.

Enogastronomski ovakav tip vina paše uz lagana riblja jela, a ja sam ga kušao uz sardele sa žara.

Foto

Ime vina: Petit Bourgeois Sauvignon Blanc

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Domaine Famille Bourgeois

Lokacija: Sancere / Loire / Francuska

Temperatura serviranja: 8-10 C

Gastro preporuka: Sardele sa žara

Ocjena: 9,2 / 10

Čaša: Riedel Extreme Restaurant Sauvignon blanc glass

Cijena (mpc): 85 kuna ( www.vivatfinavina.hr )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter