OPERA GALA

Koncertom opernih arija završen festival Summer Classics/Ljetna klasika: ZVIJEZDE OBASJALE ARENU BEZVREMENSKIM ARIJAMA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Koncert je završen dugotrajnim ovacijama (Snimio Dejan Štifanić)

Koncert je završen dugotrajnim ovacijama (Snimio Dejan Štifanić)


Iznimna je atmosfera bila u Areni u ponedjeljak navečer, kada je nastupom zvijezda riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca priređen fantastičan spektakl.

Ovogodišnji, treći po redu festival "Summer Classics/Ljetna klasika", festival Opere riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca u pulskoj Areni završio je koncertom "Opera Gala".

Ovoga je puta uz fantastičan Riječki simfonijski orkestar nastupio i niz opernih solistica i solista koji su publici nadahnuto predstavili najljepše arije iz omiljenih opera.

Za repertoar, budući da se radi o koncertu za širu publiku, gdje su bili prisutni kako domaći posjetitelji, tako i stranci iz raznih krajeva, odabran je program satkan od najljepših partitura koje su označile neke od najljepših stranica svjetske glazbe. Skladbe su to koje se lako memoriraju, koje se pjevuše i nakon izlaska iz Arene, čija snaga jednostavno ponese.

A pjevali su ih najbolji od najboljih: solistica Stuttgartske opere, rođena Riječanka, mezzosopranistica Diana Haller i odnedavno članica riječke Opere, a ranije dugogodišnja solistica Bečke opere, kao i mezzosopranistica Mihaela Selinger.

Tu su bile i tri vrsne sopranistice; nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar, kao i Anamarija Knego i Vanja Zelčić, te isto tako vrsni tenori Domagoj Dorotić i Aljaž Farasin, baritoni Robert Kolar i Ivan Šimatović i bas Luka Ortar. Sve to pod dirigentskom palicom šarmantnog, strastvenog i nadahnutog maestra Valentina Egela, šefa-dirigenta Riječkog simfonijskog orkestra.

Kiša se, unatoč prijetećim oblacima, smilovala i dopustila da ovaj koncert bude priveden kraju na najbolji mogući način, bio je tu i bis, publika je tražila još, ovacije su trajale nekoliko minuta, no potom je zadovoljna publika ipak napustila Arenu bez dodatnih biseva.

Počelo je tematskim blokom u znaku Verdija i njegovih bezvremenskih arija. Poznato je da su njegove melodije generacijama ljubitelja klasike podarile mnoge nezaboravne trenutke.

"Rigoletto", "Moć sudbine", "Macbeth", "La Traviata" i "Don Carlo" samo su neke od opere čije su arije interpretirali vrsni solisti, uvijek vrlo nadahnuto, a u Areni te interpretacije zvuče još bolje negoli u kazalištima. Prirodna pozornica par excellance.

Drugi dio koncerta predstavio je dijelove bezvremenskih opera koje ne silaze sa svjetskih pozornica i uvijek iznova oduševljavaju publiku.

Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti, Gioacchino Rossini, Pietro Mascagni i Antonio Vivaldi ispisali su neke od najljepših partitura operne glazbe, a dakako nisu mogli s tog repertoara izostati niti francuski skladatelji Jules Massenet, Leo Delibes i Georges Bizet.

Raznoliki opus, ali sve od reda poznate melodije, što je bilo i potrebno za takav događaj.

Upravo je Bizet ostavljen za kraj, a njegova "Carmen" donosi neke od najpoznatijih opernih arija koje se izvode tijekom prigodnih koncerata klasike. Strast, snaga i moć izviru iz svake od nota ove nevjerojatne opere.

Neizostavna "Habanera", uz još neke arije ovog čuvenog skladatelja označili su kraj ove večeri u Areni, a bis je bio u znaku "Libiamo ne' lieti calici" iz Verdijeve "Traviate".

Četiri koncerata, odnosno, preciznije, tri koncerta plus opera "Tosca" u izvedbi riječkog HNK-a bila su vrlo uspješna, svaki od njih je imao svoje posebnosti, no, subjektivno možemo reći da je ovaj bio najbolji od najboljih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter