PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Pinot crni "Vučjak"

Tradicija vinarstva u obitelji Šember je stoljetna, kao i kod mnogih drugih obitelji na Plešivici. No, ozbiljnija priča počinje 1991. godine kada su punili prvo vino u butelju pod vlastitom etiketom

Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U ovo nesretno vrijeme najteže mi pada što ne mogu putovati i posjećivati neke destinacije koje sam planirao obići, ali u svakom zlu treba pronaći i nešto dobro. Neki su pametni ljudi davno rekli da je ponavljanje majka mudrosti pa sam tako odlučio još bolje upoznati domovinu. Kad sam malo bolje razmislio, shvatio sam da i na domaćem terenu imam još neke neostvarene planove, a prva na toj listi bila je Plešivica. Ova je mala vinska regija odličan odabir za kratki izlet, nije daleko, a ima mnogo toga za ponuditi.

Prva točka posjeta bila je vinarija Šember u kojoj još nikada nisam bio. Više su me puta pozvali ljubazni domaćini, ali uvijek se nešto ispriječilo. Posebno mi je žao da nisam bio na otvaranju novog podruma u kasno proljeće 2018. godine.

foto

Ova obiteljska vinarija smještena je u selu Pavlovčani u blizini Jastrebarskog ili Jaske, kako se popularno naziva ovaj gradić na pola puta između Zagreba i Karlovca. Zdenko i Ivanka Šember su nositelji posla, no tu su još uvijek vitalni Zdenkovi roditelji Ružica i Stjepan te nadolazeća mlada garda. Sve veću ulogu u vinariji preuzima sin Nikola, koji je uz novopečenu suprugu Martinu školovani kadar jer su oboje nositelji titule magistra agronomije sa Zagrebačkog sveučilišta. Sestra Lucija je magistrica ekonomije i zadužena je u vinariji za marketing i društvene mreže, a tu je i najmlađa Klara koja je upisala Ekonomski fakultet i polako se uhodava u posao.

Tradicija vinarstva u obitelji Šember je stoljetna, kao i kod mnogih drugih obitelji na Plešivici. No, ozbiljnija priča počinje 1991. godine kada su punili prvo vino u butelju pod vlastitom etiketom. S pjenušcima su krenuli sramežljivo 1997. godine kada su napravili prvih 300 boca. Tada još nisu ni slutili da će dostići današnje brojke. Šemberi danas obrađuju 6,5 hektara vlastitih vinograda, a jedan dio grožđa otkupljuju i od kooperanata. Godišnja proizvodnja kreće im se oko 60.000 boca, od čega 60 posto otpada na pjenušac, a 40 posto na mirna vina. Od pjenušaca su na tržištu prisutni s četiri etikete: pet nat Duck, brut i brut rosé te sjajni pjenušac Pavel koji se kvalitetom ozbiljno približio dobrim šampanjcima, cavama i franciacortama. Od mirnih vina imaju tri varijante rieslinga, od čega je jedan iz amfore, te chardonnay. Od crvenih vina na tržištu su prisutni s crnim pinotom, iz berbe 2018. po prvi puta s dvije etikete ove poznate sorte.

Moju pažnju privukao je crni pinot "Vučjak" koji je ime dobio po istoimenom položaju. Danas bih s vama podijelio moje viđenje ovoga vina iz berbe 2018. Vinogradi su na ovom položaju stari oko 20 godina te se dio koristi kao baza za pjenušac, a dio ide za mirna vina. Grožđe za ovo vino brano je ručno sredinom rujna jer je godina bila dosta topla pa je i ranija berba bila logičan izbor. Nakon prerade, vino je išlo na maceraciju koja je trajala 15 dana, a potom je bilo na jednogodišnjem odležavanju u 500-litarskim bačvama od francuskog hrasta, u kombinaciji rabljenih i novih bačvi. Nakon punjenja u bocu, vino je još šest mjeseci provelo u boci pred puštanje na tržište.

Vino krasi lijepa elegantna rubin crvena boja, bistro je i gusto, u čaši se dosta brzo otvara i postaje vrlo dopadljivo. Na prvo mirisanje javlja se nota višnje koju prati nota maline i suhe šljive, na drugo mirisanje javlja se nota cimeta, klinčića i nota dima te nota tamne čokolade, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima ugodnu svježinu, fine tanine, sitne granulacije i ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna te dosta dugo traje u ustima, a kakvoća okusa je veoma fina. Vino je harmonično, a na aftertasteu se javlja nota višnje. Ovaj Šemberov crni pinot "Vučjak" je još uvijek u usponu te ne treba žuriti s trošenjem. U dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem desetak godina. Enogastronomski sam ga sljubio uz pačja prsa s umakom od naranče.

Ime vina: Pinot crni "Vučjak"

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vinarija Šember

Lokacija: Pavlovčani/ZOI Plešivica

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Pačja prsa u umaku od naranče

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Pinot Noir-Restaurant Extreme Riedel glass

Cijena (mpc): 144,00 kn (www.miva.com.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater