BRTONIGLA

CHOCO & WINE FEST: Čokoladna haljina i druge delicije uz domaća vina

| Autor: Luka JELAVIĆ


Haljinu u prirodnoj veličini pripremile su vrsne majstorice svog zanata i odlične poznavateljice čokolade, dizajnerice čokolade Marina Prijatelj, Georgette Yvette Ponté i Klara Rabensaifner Miljević, članice Croatian Choco Concept artteama

Dva su dana posjetitelji uživali u Brtonigli po lijepom vremenu, u najslađem vikendu na manifestaciji Choco & Wine fest. U prozirnom šatoru površine 300 "kvadrata" sedamnaest izlagača ponudilo je svoje čokoladne i druge, maštovito izrađene delicije, te pet vinara s područja Brtonigle.

U veliko jaje utrošeno je 25 kilograma čokolade (Luka JELAVIĆ)

Mnogi su nakon degustacije kao slatku uspomenu ponijeli neki čokoladni uradak, a vrsni majstori i poznavatelji čokolade pokazali se što se sve može od te slatke i privlačne namirnice. Na štandovima je bilo puno slatkih kuglica, čokolade u raznim oblicima, a posebna je atrakcija bila haljina obložena čokoladnim premazom.

Dekoriranje čokoladnih kolača

Haljinu u prirodnoj veličini pripremile su vrsne majstorice svog zanata i odlične poznavateljice čokolade, dizajnerice čokolade Marina Prijatelj, Georgette Yvette Ponté i Klara Rabensaifner Miljević, članice Croatian Choco Concept artteama. Haljinu su potpuno obložile tankim slojem čokolade u četiri boje koje simboliziraju Brtoniglu i njene četiri boje tla (crna, siva, crvena, bijela) na kojoj uspijevaju vina posebnih karakteristika. Marina Prijatelj držala je zainteresiranim posjetiteljima radionicu pripremanja pralina u skladu s okusima i bojama istarske zemlje. Poznati pulski čokoladni majstor Vili Radonić (VR Choco art) pripremio je za ovu prigodu i dekorirao veliko čokoladno jaje visine 80 cm u koje je ugradio 25 kilograma čokolade. Trebalo je dosta truda i dosta vremena za sve ove majstorije, ali i veliko poznavanje čokolade i njenih svojstava.

Choco fest Brtonigla (Luka JELAVIĆ)

Naša poznata slastičarka Dragica Lukin iz umaške Ville Soši stalna je sudionica i jedna od začetnika ove manifestacije u Brtonigli. Uvijek spremna pomoći, ove je godine najmlađe poučavala dekoriranju čokoladnih kolača. Mališani su uživali u svom slastičarskom umijeću dok im je Dragica govorila o čokoladi, koja sve više ulazi i u modernu kuhinju.

Natjecanje u trčanju kroz prirodu

- Čokolada se puno koristi u kulinarstvu, ali i konzumira, i to kao zdrava namirnica. Od čokolade se rade razna jela, umaci za mesna jela, kombinira se s raznim začinima poput papra. Čokolada se odlično slaže sa voće, posebno dehidriranim ili kandiranim voćem. Od početka radim s čokoladom, svi je koristimo i ne može se više reći da to nije domaća namirnica. Sve se može od čokolade, ali treba koristiti pravu. Mi u slastičarnici od kada radimo koristimo belgijsku čokoladu i smatram je najkvalitetnijom. Ima dobrih proizvođača i u drugim zemljama, pa i kod nas je čokolada kvalitetna.

Haljina s čokoladom u četiri boje (Luka JELAVIĆ)

Ova manifestacija u Brtonigli je popularizacija čokolade, ljudi vole čokoladu pa dođu vidjeti što se novoga nudi, jer ovdje se može puno toga vidjeti i naučiti. Ovdje u Brtonigli izlažu vrhunski majstori koji znaju kako se radi s čokoladom, svaki štand odiše kreativnošću, vidi se trud ljudi i u radu i u prezentiranju čokolade i čokoladnih proizvoda. U posljednjih desetak godina kod nas se sve više rade likeri s čokoladom. Čokolada je namirnica koju svi volimo, ali to je namirnica koja traži poštovanje i dobro znanje za njeno korištenje. S njom se može puno, ali ne možete tek tako, bez priprema i ljubavi, kaže Dragica Lukin, aktualna predsjednica Saveza slastičara Hrvatske, te članica međunarodnog žirija i nadzornog odbora Svjetske kulinarske organizacije.

Odlično se slaže s našim vinima

- Drago mi je da se odazvalo veći broj izlagača iz Hrvatske i inozemstva, što govori da smo postali prepoznatljivi i izvan naših granica. Čokoladne atrakcije privlače posjetitelje, prvi put su naše suradnice pokazale čokoladnu haljinu u prirodnoj veličini od četiri vrste čokolade, što se odlično slaže s našim vinima s četiri zemlje. Potrudili smo se ponuditi nešto novo i zanimljivo, čokolada i vino su uvijek privlačni, što potvrđuje i velik broj posjetitelja – zadovoljna je direktorica Ureda TZ Brtonigla Michelle Pilat.

Čokolade na sve načine – Vili Radonić iz Pule (Luka JELAVIĆ)

Dio čokoladnog spektakla bilo je natjecanje u trčanju kroz prirodu Brtonigla Adventure trek u kojemu je sudjelovalo oko 300 ljubitelja trčanja u tri kategorije.

Choco fest Brtonigla (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater