ENOTEKA

ARGENTINSKA VINA: Hermanos Torrontés

Po zadnjim statistikama, Čile više izvozi dok se u Argentini više vina konzumira kod kuće i to 27,6 litara po osobi. Ovaj podatak Argentinu svrstava u top 10 potrošača u svijetu, uz mahom bogate europske zemlje i Australiju. Argentina ima osam vinskih regija, najpoznatija je Mendoza, no ja bih se danas dotaknuo sjeverne vinske regije Salta

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Proizvodnja vina u svijetu je vrlo ozbiljan posao, na godišnjoj razini u prosjeku iznosi između 260 i 270 milijuna hektolitara (mhl). U ovom stoljeću su najjače godine bile 2004. s 295 mhl i 2018. s 294 mhl, a najlošije 2002. s 255 mhl i 2017. s 248 mhl, dok je zadnja berba 2021. bila prosječna te je iznosila 260 mhl. U 2021. godini podbacila je proizvodnja u sjevernoj hemisferi. U Europi najviše zbog kasnog mraza u Italiji, Španjolskoj i posebno Francuskoj, koje zajedno proizvode otprilike polovicu svjetskog vina. U SAD-u su problem stvarali šumski požari u Kaliforniji, gdje se proizvodi 85 posto vina te zemlje. No, sve je nadoknađeno dobrim berbama u južnoj hemisferi gdje je berba šest mjeseci ranije pa tako postoji dobar globalni balans.

Više od 300 sunčanih dana

U Južnoj Americi je proizvodnja vina stoljetna tradicija koju su donijeli brojni europski doseljenici. Danas u tom dijelu svijeta u proizvodnji vina dominiraju Čile s 13,4 milijuna hektolitara te Argentina s 12,5 mhl. Po zadnjim statistikama, Čile više izvozi dok se u Argentini više vina konzumira kod kuće i to 27,6 litara po osobi. Ovaj podatak Argentinu svrstava u top 10 potrošača u svijetu, uz mahom bogate europske zemlje i Australiju. Argentina ima osam vinskih regija, najpoznatija je Mendoza, no ja bih se danas dotaknuo sjeverne vinske regije Salta.

Na sajmu ProWine u Düsseldorfu posjetio sam štand s argentinskim vinima, a neki tamošnji izlagači posjetili su i hrvatski štand. Među njima bio je i jedan gospodin čija je obitelj davno emigrirala u Argentinu iz okolice Rijeke. On radi za vinariju Domingo Molina iz Cafayate u pokrajini Salta. Ovu vinariju je osnovala obitelj Domingo, a vode je braća Osvaldo, Gabriel i Rafael. Na tržištu su prisutni s dvije osnovne linije vina: Hermanos i Domingo Molina te u svakoj imaju po osam etiketa, a imaju još i sedam etiketa drugih linija.

Dominantne sorte grožđa su im torrontés i sauvignon bijeli od bijelih, dok su od crvenih malbec, tanat, cabernet sauvignon i merlot. Šezdeset hektara vinograda rasprostranjeno je u tri doline: Cafayate, Rupestre i Yacochuja, na nadmorskim visinama u rasponu od 1.600 do 2.300 metara. Padaline su ovdje oskudne, ali ima dosta vode s Anda za navodnjavanje. Vinarija Domingo Molina može se pohvaliti s više od 300 sunčanih dana, no razlike u temperaturi na razini dana i noći su velike, što pogoduje kvalitetnom uzgoju grožđa.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje njihova vina torrontés linije Hermanos iz berbe 2019. Grožđe dolazi iz doline Cafayate s pjeskovito-ilovastog tla, a ručna berba odrađena je sredinom ožujka. U Južnoj Americi postoje tri vrste torrontésa, ovaj spada u torrontés Riojano od kojeg se dobivaju vrlo aromatična vina.

Za trošiti, nije za čuvanje

Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Vino se u čaši brzo otvara, a na prvo mirisanje vino me jako podsjeća na jedno poznato hrvatsko vino. Gotovo sam siguran kako bih, da mi netko ponudi ovaj torrontés na slijepo kušanje, automatski rekao da je iločki traminac, upravo zbog jako sličnog aromatskog profila. Na prvo mirisanje dominira mi nota ružinih latica i livadnog meda te poznatog turskog slatkiša rahat lokuma. Na drugo mirisanje javlja se nota lavande, geranija, ananasa, suhog badema te ušećerene narančine korice, dakle kompleksnost mirisa je bogata.

Vino je na granici suhog i polusuhog, djelomično je toplo i djelomično mekano, a s druge strane djelomično je svježe, ukusno te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa je djelomično trajna. Kakvoća okusa mu je fina, vino je harmonično, a na aftertasteu javlja mi se nota suhih badema i lavande. Vino treba trošiti, a ne čuvati. Enogastronomski ovakva vina odlično pašu uz aromatičnu hranu, a ja sam ga kušao uz pljukance s domaćom pikantnom šalšom i kozicama.

Foto

Ime vina: Hermanos Torrontés

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Domingo Molina

Lokacija: Salta / Argentina

Temperatura serviranja: 8 - 10°C

Gastro preporuka: Pljukanci sa šalšom i kozicama

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riedel malvazija istarska glass

Cijena (mpc): 12 € (www.decantalo.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini