NADMUDRIVANJE GLADI

Pazite na prehranu, ali stalno ste gladni? Nadmudrite organizam ovim namirnicama

| Autor: Sanda Milinković
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kad ljudi odluče početi mršavjeti, često se bore s osjećajem gladi, osobito kada počnu s dijetom i vježbanjem. Ako unatoč racionalnoj i zdravoj prehrani povremeno osjetite nekontroliranu žudnju, vrijedi se naoružati strategijama za rješavanje tog osjećaja, piše Wprost.

Nadmudrivanje gladi

Proces mršavljenja složen je put koji zahtijeva odlučnost i dosljednost. Uključuje promjene u prehrani, redovitu tjelesnu aktivnost i održavanje zdravog načina života, pri čemu je uravnotežena prehrana ključna.

Bitno je usredotočiti se ne samo na količinu unesenih kalorija, već i na kvalitetu obroka. Prejedanje, čest problem težine, može potrajati čak i nakon obilnog obroka.

Hrana bogata vlaknima

Jedan od načina da nadmudrite glad je da u svoj dnevni jelovnik uvrstite namirnice koje pune želudac i pružaju osjećaj sitosti. Proizvodi bogati vlaknima ispunjavaju ovaj zadatak.

Izvori dijetalnih vlakana uključuju proizvode od cjelovitog zrna kao što su tamna tjestenina, smeđa riža, krupni griz, mekinje i zob. Također je korisno konzumirati voće s malo sjemenki poput jabuka, krušaka, banana, agruma i suhog voća.

U osiguravanju adekvatne prehrane, pomoći će vam:

  • brokula
  • kupus
  • patlidžani
  • bundeva
  • mrkva
  • peršin
  • krumpir
  • crveni kupus

Vlakna se također nalaze u sjemenkama mahunarki poput graha, slanutka, leće i graška, kao i u sjemenkama lana, maka, sezama, suncokreta i bundeve.

Ostali trikovi za nadmudrivanje tijela

Da biste smanjili osjećaj gladi i napunili želudac, preporučljivo je piti značajnu količinu vode. Ovo je pravilo osobito važno prije jela, jer pomaže smanjiti veličinu porcija koje konzumirate. Metoda djeluje i u slučaju iznenadne gladi.

Također je važno pažljivo gristi i žvakati hranu. Jedenje sporim tempom štiti od brzog konzumiranja dodatne porcije. Na taj način dajete svom tijelu dovoljno vremena da se osjeća sitim.

Ako osjetite blagu glad, pokušajte pripremiti čaj. Ako žudite za nečim slatkim, odlučite se za voće.

Zanimljiv, ali učinkovit trik je jesti iz manjih tanjura. Porcije hrane vizualno će izgledati veće, iako su zapravo manje.

Za smanjenje osjećaja gladi također je bitno redovito jesti obroke. Ne zaboravite da se ne prejedate, jer prevelike porcije otežavaju kontrolu gladi s manjim količinama hrane.

Tijekom mršavljenja poželjno je izbjegavati omiljene slastičarne i kafiće. Tako se lakše odupirete konzumaciji raznih slatkiša.

Uključivanje povrća u  prehranu također pomaže nadmudriti glad. Niskokalorično je i može se konzumirati u raznim oblicima.

Uobičajene pogreške koje dovode do gladi

Da biste spriječili osjećaj gladi i kasnije nezdrave grickalice bogate kalorijama, bitno je izbjegavati uobičajene pogreške.

To može uključivati ??pogrešne izbore u prehrani, kao što je konzumacija hrane s visokim glikemijskim indeksom koja uzrokuje nagle skokove razine glukoze u krvi.

Neuravnotežena prehrana koja ne osigurava potrebne hranjive tvari također je faktor koji doprinosi.

Ostale zamke koje treba izbjegavati kada težite mršavljenju uključuju pretjerani stres i emocionalno jedenje kada se osjećate tužno ili dosadno. Jelo u žurbi ili dok ste uključeni u druge aktivnosti, kao što je gledanje televizije, može pridonijeti debljanju.

Uzrok tome može biti i nedovoljan unos hrane tijekom dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter