ENOTEKA

Portugalska vina: Quinta da Pedra Cavada

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Ljudski rod uživa u blagodatima konzumacije vina već duže od 8.000 godina, čaša vina je milijardama ljudi veoma bitan svakodnevni ritual. Statistike govore da je konzumacija vina u porastu te postoje čak i neke projekcije da bi, ako se ovako nastavi, za 15-20 godina na svjetskoj razini moglo nedostajati vina.

Danas se zbog globalnog zatopljenja loza sadi i u zemljama gdje je do jučer to bilo nezamislivo te se promoviraju neke nove sorte grožđa koje mogu uspijevati u tim novim uvjetima. Na europskom tlu, kolijevci vinogradarstva, prva kvalitetna klasifikacijska podjela vinograda napravljena je u Toskani u pokrajini Chianti 1716. godine. Njihov su primjer kasnije slijedili 1730. godine u portugalskoj vinskoj regiji Douro i potom u najznačajnijoj mađarskoj vinskoj regiji Tokaj 1757. godine.

"Novi" Douro stil

Najpoznatija svjetska klasifikacija, ona u Bordeauxu, napravljena je na zahtjev cara Napoleona III od strane vinskih trgovaca 1855. godine za potrebe vinske izložbe u Parizu. Što se tiče Bordeauxa i Chiantija, i danas gaje isti stil vina, a to su prvenstveno fina crvena vina širokog raspona kvalitete. Za razliku od njih, kroz povijest su se Tokaj i Porto proslavili slatkim vinima po kojima su poznati diljem svijeta. No, u zadnjih desetak godina ove dvije povijesne vinske regije sve se više okreću proizvodnji suhih bijelih i crvenih vina. U vinskome svijetu potražnja za slatkim vina je u padu, a sve je veća potražnja za suhim bijelim i crvenim vinima.

Prije nekoliko godina upoznao sam vas s nekim finim suhim bijelim vinima iz Tokaja, a danas idemo do Portugala, u njihovu najznačajniju vinsku regiju Douro. Rijeka Douro, ili Duero kako je nazivaju Španjolci, čini granicu između dviju država u sjeverozapadnom Portugalu, gdje je priroda neobično lijepa. Ovdje je smješten međunarodni park prirode Douro s 460 hektara poljoprivrednog zemljišta u srcu parka, od čega su 106 hektara vinogradi kojima upravlja kooperativa Colinas do Douro. Ovo je područje s posebnim tlom, s vinogradima na visokim nadmorskim visinama u kojima prevladavaju tla bogata granitom i škriljcem.

Ovaj vinogradarski projekt pripada "novom" Douro stilu koji teži tome da im vina budu svježa, voćna i napravljena s puno snage i fleksibilnosti. Ova kooperativa na tržište plasira vina pod nekoliko etiketa, a jedna od njih je Quinta da Pedro Cavada u bijeloj i crnoj verziji. Crna etiketa se dobiva od tradicionalnih sorti u DO Douro Superior, a to su Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão. Danas bih vas upoznao s njihovom bijelom inačicom Quinta da Pedra Cavada Reserva iz berbe 2020. koji se radi od tri autohtone bijele sorte grožđa: rabigato, viosinho i gouveio.

Ručna berba odrađena je početkom rujna, a nakon prerade i fermentacije slijedilo je odležavanje u drvenim bačvama veće zapremine u trajanju od šest mjeseci. Pred puštanje na tržište vino je još barem šest mjeseci provelo u boci. Krasi ga lijepa slamnatožuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu vino se relativno brzo otvara, a miris mu je fin, ugodan i elegantan.

Fini tanini

Na prvo mirisanje osjeća se nota vanilije i tostiranog kruha potom slijedi nota suhe marelice. Na drugo mirisanje javlja se nota suhih badema, zrele breskve i korica limete, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane je djelomično svježe, prisutni su fini tanini. Ukusno je i krasi ga srednje tijelo, uravnoteženo je, a intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, dok je trajnost okusa djelomično trajna do trajna. Vino je harmonično, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota zrele marelice te malo vanilije. Vino je u dobroj formi te ga treba konzumirati, a sljubio sam ga uz miješane školjke na bijelu buzaru s tjesteninom.Foto

Ime vina: Quinta da Pedra Cavada Reserva

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Colinas do Douro Sociedade Agrícola

Lokacija: Escalhão/ Douro / Portugal

Temperatura serviranja: 10-12 °C

Gastro preporuka: Tjestenina s miješanim školjkama na buzaru

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Extreme Restaurant Oaked chardonnay glass

Cijena (mpc): 10 € (www.colinasdodouro.pt)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum