POBJEDNICA MASTERCHEFA

Puljanka Maja Šabić: Za Novu godinu u podne sam u moru!

| Autor: Lara BAGAR
Maja Šabić

Maja Šabić


M kao Maja. M kao Masterchef. Maja kao MasterChef. Tako se sve nekako ovih dana odvijalo oko slova M te oznake najpopularnijeg napetog kulinarskog showa koje je 37-godišnja Puljanka Maja Šabić u obliku pehara osvojila zajedno s titulom najbolje kuharice ovogodišnjeg MasterChefa. Dugo toliko Istrijana nije bilo prikovano uz TV ekran kao u četvrtak navečer kada je Maja Šabić u napetom finalu pobijedila u ovogodišnjem izdanju kulinarskog showa. Jednostavna, organizirana, konkretna, na kraju je s daškom Istre na tanjurima pobijedila drugu finalisticu Loru Cepetić i osvojila istančana i zahtjevna nepca žirija.

U finalu je zadatak bio napraviti meni od pet sljedova – hladnog predjela, juhe, toplog predjela, glavnog jela i deserta. A sve je moralo biti gotovo točno u minutu. Atmosfera je bila napeta da se mogla rezati nožem kojem su finalistice pripremale svoje kulinarska remek-djela. Da bi pripremile svoja jela, u trgovini su u 20 minuta mogle uzeti neograničenu količinu namirnica. Za kuhanje i posluživanje hladnog predjela imale su 120 minuta. Potom su se vratile na stanicu te imale 20 minuta za pripremu juhe. Nakon prezentacije svakog jela imale su 20 minuta za pripremu sljedećeg jela. Svaki su slijed poslužile u tri identična tanjura koja je ocjenjivao žiri - chefovi Stjepan Vukadin, Melkior Bašić i Damir Tomljanović, mentori kandidata.

Maja je u više navrata naglasila da na svojim tanjurima želi predstaviti Istru na tanjuru, pa su se među namirnicama našli istarski pršut, boškarin, škampi, oslić, smokve, murve....I "istarska priča" postala je Majina pobjednička priča. Maja se i privatno i u showu profilirala kao majstorica za deserte, a upravo je taj, posljednji slijedi odlučio pobjednicu.

 No, put do nagrade od 200 tisuća kuna nije bio nimalo lagan. Bilo je potrebno tri mjeseca kuhanja i 60 epizoda da dođe do titule najbolje. Nije to bio lak put, jer ne samo što su kandidati za vrijeme showa bili odvojeni od svojih bližnjih, nego je i ova sezona obilovala izuzetno jakom konkurencijom. Gotovo sve do samog kraja bilo je potpuno neizvjesno tko bi mogao izvojevati pobjedu. Dobitnom formulom na kraju se pokazala smirenost i konstanta, a upravo te dvije odlike, uz odlične kulinarske kreacija, imala je Maja Šabić, ekonomistica iz Pule koja je sada postala masterchefica, druga žena, nakon Ive Pehar koja je tu titulu osvojila prije sedam godina.

- Kakve su emocije nakon završnice? U finalu si djelovala vrlo staloženo.

- Kroz cijeli sam show bila vrlo smirena. To je snimano prije dva mjeseca, a jučer nakon gledanja finala opet su se vratile iste emocije. Jako sam sretna i ponosna. Baš je super.

- I ja sam imala dojam da ćeš pobijediti kada smo prije desetak dana razgovarale, ali imala si poker face koji nije ništa odavao?

- Najteže je bilo čuvati tajnu.

- Je li itko znao?

- Znali su klinci i brat. I to je to. Klinci su uspjeli čuvati tajnu i svaka im čast, definitivno zaslužuju neki poklon.

Nije to bio lak put, jer ne samo što su kandidati za vrijeme showa bili odvojeni od svojih bližnjih, nego je i ova sezona obilovala izuzetno jakom konkurencijom. Gotovo sve do samog kraja bilo je potpuno neizvjesno tko bi mogao izvojevati pobjedu. Dobitnom formulom na kraju se pokazala smirenost i konstanta, a upravo te dvije odlike, uz odlične kulinarske kreacija, imala je Maja Šabić, ekonomistica iz Pule koja je sada postala masterchefica, druga žena, nakon Ive Pehar koja je tu titulu osvojila prije sedam godina.

- Kakve su emocije nakon završnice? U finalu si djelovala vrlo staloženo.

- Kroz cijeli sam show bila vrlo smirena. To je snimano prije dva mjeseca, a jučer nakon gledanja finala opet su se vratile iste emocije. Jako sam sretna i ponosna. Baš je super.

- I ja sam imala dojam da ćeš pobijediti kada smo prije desetak dana razgovarale, ali imala si poker face koji nije ništa odavao?

- Najteže je bilo čuvati tajnu.

- Je li itko znao?

- Znali su klinci i brat. I to je to. Klinci su uspjeli čuvati tajnu i svaka im čast, definitivno zaslužuju neki poklon.

- Jesi li očekivala taj plasman i koliko ti to sve znači?

- Moram priznati da nisam jer je ove godine konkurencija bila toliko jaka i nisam ni pomišljala da bih mogla dogurati u top pet. Prvi cilj mi je bio ući u tu kuću da ne bih došla u Zagreb i isti se dan vratila. Kasnije je bilo joj, samo da ne ispadnem prva, da se barem malo zadržim barem taj tjedan. I tako je išao izazov po izazov. O pobjedi sam počela razmišljati tek kada nas je ostalo malo, nekih pet, šest. I onda shvatiš da to i nije toliko nedostižno.

- Tko ti je bio favorit na početku?

- Moj favorit je bio Tihomir. Leo je svima bio favorit. Lora je pak bila favorit zbog znanja, ona je prava mala enciklopedija. Svi kandidati su bili jako dobri.

 

Sociološki eksperiment

 

- Osim laskave titule, osvojila si i novčanu nagradu od 200.000 kuna. Kakvi su planovi s osvojenim iznosom?

- Nemam plan za trošenje nagrade. Jedan dio ići će na dodatne edukacije, a možda ću s jednim dijelom počastiti sebe i klince da negdje otputujemo na par dana da se podružimo i napunimo baterije. Za ostalo se još moram skockati.

- Koliko te MasterChef promijenio?

- Puno. Sve nas je promijenio. Spoznaš neke stvari o sebi koje možda nisi niti znao, a to je koliko moraš biti tolerantan prema ostalima. U MasterChefu je bila 21 osoba totalno različitih karaktera, navika… tako da puno naučiš o toleranciji. S druge strane, to je sociološki eksperiment. Zatvorili su nas u kuću na dva i pol mjeseca. S ljudima koje nikada nisi vidio trebalo je živjeti i funkcionirati.

- I sama si rekla da je to svojevrsni sociološki eksperiment. Je li bilo trenutaka u kojima si pomišljala da napustiš show?

- Bilo je situacija kad ti sve ide na živce i kad želiš na jedan trenutak biti sam sa sobom. S toliko ljudi u kući vrlo je teško odvojiti se negdje gdje možeš biti sam sa sobom, pročitati knjigu. Iako nije uvijek bilo lagano, niti u jednom trenutku nisam pomislila odustati.

- Cijelo si vrijeme radila u, na neki način, ekstremnim uvjetima - raditi pred kamerama pod velikim pritiskom, i živjeti i raditi s toliko ljudi. Nakon toga, štogod budeš radila biti će ti lako, zar ne?

- Da, bit će mačji kašalj (smijeh).

- Koji trenutak u showu baš nikad nećeš zaboraviti?

- Nikad neću zaboraviti epizodu sa sifonom i prskanje espume po žiriju. Nije baš za pohvalu, ali meni je to bio simpatičan trenutak u kojem smo svi popadali od smijeha.

- Članovi žirija su poput tri mudraca u showu. Publici su intrigantni i tajanstveni, a kakvi su s druge strane, prema kandidatima?

- Imam samo riječi pohvale za žiri. Sva trojica su super, ali totalno različiti. Ne mogu reći ništa loše ni za jednoga od njih. Bili su i podrška kad je trebalo, ali i kritika kad je to bilo potrebno.

 

Večera za ekipu

 

- Koje ti je jelo bilo najizazovnije za pripremiti?

- Svih pet sljedova u finalu bilo mi je vrlo izazovno. To su jela koja sam tada po prvi puta radila i bilo je ili će uspjeti ili neće.

- Tada si prvi puta radila ta jela?

- Da, imali smo dva dana za osmisliti meni i naručiti namirnice. I to mi je bilo najizazovnije.

- Desert me podsjetio na naš božićni razgovor o kolačima u kojima me impresionirala kombinacija bosiljaka i limete koja je očito dojmila i žiri. Jedva čekamo tu kombinaciju u tvojoj slastičarni koja bi se trebala zvati "XoXo". Da li je Veruda i dalje u igri?

- Je, i dalje ciljam na Verudu.

- Što si prvo skuhala kada si se vratila kući?

- Iskreno, par dana nisam ništa skuhala. Trebalo mi je malo odmora od svega. Sada kuham klincima, ništa previše, ekipa s mora već me rezervirala za večeru s par sljedova.

- Večera je ovih dana?

- Ne, kada prođu ferije.

- Hoćeš li danas, zadnji dan ove za tebe iznimno uspješne godine koja je bila prekretnica u tvom životu, plivati u moru?  

- Danas ne, jer sam u Rijeci na dočeku u podne. No sutra, prvog dana u godini već sam u 12 sati u moru.

- Imaš li neku poruku svima koji se žele prijaviti na Masterchef?

- Tkogod ima barem malu želju da se prijavi neka to učini. Nema se što izgubiti, može se samo nešto naučiti i izaći sa puno više znanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter