Peta sezona

U kulinarskom showu MasterChef istarske predstavnice oduševile žiri koji je nastavio jesti i nakon kušanja za prolaz

Ekonomistica iz Pule Maja Šabić donedavno je radila kao administratorica, a od sada se želi baviti kuhanjem. Po pregaču je došla s rižotom od cikle s kojim je pripremila kremu od svježeg kozjeg sira i istarsku kobasicu od crne svinje * Istarski korijeni Zdenke Jakus bili su jasni čim se pojavila u kadru i izgovorila prve riječi na žminjskom dijalektu s kojim je nastavila komunicirati do kraja, zbunivši malo žiri koji nije znao što to znači "prontala". Tri "da" osvojila je pripremivši žminjske vazmene makarune

| Autor: Mladen RADIĆ
MasterChef

MasterChef


Ovogodišnja, peta sezona popularnog kuharskog showa MasterChef koji od početka tjedna emitira Nova TV prošla je svoju kvalifikacijsku fazu, a među natjecateljima i natjecateljicama bit će i dvije Istranke i to Maja Šabić iz Pule i Zdenka Jakus iz Žminja.

U žiriju su opet tri kuharska chefa Melkior Bašić, Stjepan Vukadin i Damir Tomljanović. Svi koji su željeli na sebe staviti kuhinjsku pregaču s logom emisije morali su se suočiti sa svojom tremom i zadiviti ekspertni kuharski trojac koji se u svom pristupu kandidatima trudio naći ravnotežu između strogosti i opuštenosti, shvaćajući da se uglavnom radi o amaterima, ali ljestvica je ipak postavljena visoko.

ggbxcv

Maja Šabić svojim je jelom visoko podigla ljestvicu (foto: Nova TV)

Prva je prolazak osigurala ekonomistica iz Pule Maja Šabić koja je donedavno radila u jednoj firmi kao administratorica, a od sada se želi baviti kuhanjem.

Kaže da rado pliva, čak i zimi jer se zbog toga dobro osjeća.

- Osjećaj kad se uđe u hladno more je neopisiv, prođe te neka struja od pete do glave, objasnila je Maja žiriju. Po pregaču je došla s rižotom od cikle s kojim je pripremila kremu od svježeg kozjeg sira i istarsku kobasicu od crne svinje.

Stjepan je konstatirao da je to najbolji rižoto koji su probali.

- Mislim da si svjesna da imaš tri "da". "Ovo je jelo koje postavlja standard, istaknuo je Damir. Maja je otkrila da bi, budući da joj je Melkior tijekom spravljanja jela dao dva korisna praktična savjeta, vjerojatno izabrala ući u njegov tim.

Zdenka Jakus iz Žminja kvalificirala se u emisiji koja je prikazana u srijedu navečer, a njeni istarski korijeni bili su jasni čim se pojavila u kadru i izgovorila prve riječi na žminjskom dijalektu s kojim je nastavila komunicirati do kraja, zbunivši malo žiri koji nije znao što to znači "prontala".

ggbxcv

Zdenka Jakus oduševila je žiri MasterChefa

- To sam do sada mogla videt samo na televizije, a sada uživo. Sama sebe pitam - Bože, gdje sam ja to prišla?, uzbuđeno je komentirala Jakus koja je pripremila žminjske vazmene makarune, a za one koji ne razumiju, radi se o pljukancima. Unatoč određenoj tremi, Jakus je nastavila samouvjereno kuhati i pričati na žminjskom. "Puno ljudi nas Žminjce ne kapi, ali ja držim svoje", objasnila je Jakus ispričavši žiriju da je svojevremeno ispekla najveću pincu na svijetu koja je težila ravno 36,6 kg, ostavivši vodeći kuharski trojac Masterchefa vidno šokiran i u stanju nevjerice. Priznala je i da ne pozna suvremene kuharske termine kao što su sous vide ili emulzija, dobacivši u svom stilu da nije na kvizu.

Zato nije morala puno objašnjavati što je skuhala jednom kada su kuhari iz žirija uzeli vilicu u ruke i krenuli tamaniti pljukance.

- Majke ti mile, jedeš k'o da si kopa kanale do sada, dva metra duboke, komentirala je nakon što je prvi kušao Stjepan, a Zdenka je njegovu reakciju protumačila kao dobar znak. I ostaloj dvojici žminjski makaruni probudili su apetit pa su nastavili jesti i nakon formalnog kušanja. Bilo je već tada očito da se Zdenki smiješi prolazak dalje.

ggbxcv

MasterChef žiri i ove godine čine Stjepan Vukadin, Melkior Bašić i Damir Tomljanović (foto: Nova TV)

- Nisam očekivao, ali ostao sam "paf", priznao je Melkior, a Zdenka je na koncu dobila "da" od sve trojice i tu toliko željenu pregaču. "Sretna sam i presretna", komentirala je na kraju.

Nakon što budu gotove kvalifikacije, za titulu hrvatskog MasterChefa borit će se 50-ak kandidata kroz 60 emisija, a kako nije sve u kuhanju, televizijska publika će zasigurno iz udobnosti svojih naslonjača uživati u izazovima koji budu postavljani pred kandidate kao i u njihovim međusobnim odnosima. Inače, među natjecateljicama je i Wannapa Ponyon koja ne govori hrvatski jer dolazi iz Tajlanda te je žiri oduševila pripremom jela iz svoje zemlje te nakon što je dobila tri "da", nije skrivala suze radosnice.

Tko će plakati, a tko će se smijati, još će se vidjeti. Chef Damir Tomljanović najavio je da će ove sezone izazovi biti teži i zahtjevniji, jer se traže najbolji kuhari do sada. Oni koji su propustili pogledati neku od emisija mogu ih naći na https://novatv.dnevnik.hr/zabavni/masterchef.

Hrvatski MasterChef emitira se od 2011., a baziran je na istoimenoj britanskoj televizijskoj emisiji koja je započela još 1990. te prošla kroz nekoliko obnovljenih verzija uključujući Celebrity MasterChef.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter