IMAMO POBJEDNICU!

Puljanka Maja Šabić nova je hrvatska masterchefica!

| Autor: Marina VUKŠIĆ
ilustracija

ilustracija


Puljanka Maja Šabić pobjednica je ovosezonskog izdanja popularnog gastro showa MasterChef! U večerašnjem velikom finalu, u napetoj završnici, bila je bolja od mlade Zagrepčanke Lore Cepetić te zasluženo osvojila titulu, pehar i novčanu nagradu "tešku" 200.000 kuna!

Maja ŠabićMaja Šabić i Lora Cepetić

 Zadatak im je bio napraviti meni od pet sljedova – hladnog predjela, juhe, toplog predjela, glavnog jela i deserta. Da bi pripremile svoja jela, u trgovini su mogle uzeti neograničenu količinu namirnica unutar 20 minuta.

Za kuhanje i posluživanje hladnog predjela imale su 120 minuta. Potom su se vratile na stanicu te imale 20 minuta za pripremu juhe. Nakon prezentacije svakog jela imale su 20 minuta za pripremu sljedećeg jela. Svaki će slijed poslužile su u tri identična tanjura koja je ocjenjivao žiri - Stjepan Vukadin, Melkior Bašić i Damir Tomljanović, mentori kandidata.

Maja je u više navrata naglasila da na svojim tanjurima želi predstaviti Istru na tanjuru, pa su se među namirnicama nasli istarski pršut, boškarin, škampi, oslić, smokve, murve....

Za hladno predjelo Maja je servirala pastertu od pršuta i suhih smokava, carpacio od tune i tartar od škampa. Na tanjuru je bio i ukiseljeni motar, kreker od nori alge i rižinog papira....

Drugi slijed bio je juha. Majina je bila od cikle sa žličnjakom od mladog kozjeg sira i bosiljkom.

Majino toplo predjelo bilo je njok od krumpira, konfitirani oslić, karamelizirani crveni luk i radić.

Za glavno jelo Maja je pripremila file od boskarina u umaku od tartufa i crnog vina, njok od rikote i špinata, glaziranu mrkvu, gljive...

Završni, peti slijed bio je desert. Pred žiri je Maja donijela mus od svježih smokava, ganashe od  čokolade s bosiljkom.

Za prva dva jela Maja je od svakog člana žirija za svaki tanjur dobila po dva boda vise od Lore. Tu je vec bilo 12 bodova razlike u korist Maje (48-36).

Žiri je oduševilo Lorino toplo predjelo s kojim je smanjila Majinu veliku prednost za čak devet bodova; Lora je dobila tri devetke, a Maja tri šestice. Tu je bilo 66-63 za Maju.

Kad je na red došlo glavno jelo, vodila s mrtva utrka. Od sva tri člana žirija dobila su identične ocjene (ukupno 84-81 za Maju) pa je o pobjednici odlucivao desert. Budući da je kroz cijeli show Maja slovila kao kraljica deserta, titulu je na koncu i potvrdila - pobjedom u MasterChefu!

Maja ŠabićMaja Šabić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter