POLUSATNA ROMANTIČNA TRILER SERIJA

ZVIJEZDA SERIJE "RUN" DOMHNALL GLEESON: "U ovim neobičnim vremenima gledateljima nudimo lijepi eskapizam"

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Ruby i Billy su sedamnaest godina ranije sklopili dogovor.   Ukoliko jedno od njih pošalje poruku s riječi RUN, a drugo odgovori s istom, ostavit će sve i naći se na kolodvoru Grand Central te zajedno putovati Amerikom

Humoristična televizijska serija "Run" ("Zajednički bijeg") koja se na kanalu HBO i streaming platformi HBO GO pojavila sredinom travnja po prvim ocjenama na specijaliziranim portalima ima dobru gledanost i sjajnu budućnost. Serija je nastala pod autorskim rukopisom scenaristice i producentice Vicky Jones, s Merritt Wever i Domhnallom Gleesonom u glavnim ulogama.

"Zajednički bijeg" mješavina je romantične komedije i trilera, govori o ženi, Ruby Richardson (Wever) koja ostavi svoj svakidašnji život u predgrađu kako bi se prisjetila prošlosti sa svojim dečkom s fakulteta, Billyjem Johnsonom (Gleeson). Njih dvoje su sedamnaest godina ranije sklopili dogovor da ako jedno od njih pošalje poruku s riječi "RUN", a drugo odgovori s istom, ostavit će sve i naći se na kolodvoru Grand Central te zajedno putovati Amerikom.

Među gostujućim zvijezdama se u seriji pojavljuje i dobitnica Emmyja i Zlatnog globusa, Phoebe Waller-Bridge u ulozi Laurel, žene koju Ruby i Billy upoznaju na svom putovanju. Rich Sommer glumi Laurencea, Rubynog muža, Tamara Podemski policijsku detektivku, a Archie Panjabi je Fiona, Billyjeva bivša asistentica. Glavnu mušku ulogu u seriji igra irski glumac i pisac Domhnall Gleeson kojeg brojni fanovi Harry Potter serijala prate po ulozi Billa Weasley, ali i po ulogama u zadnjim nastavcima filmske sage "Ratovi zvijezda".

- Kako ste se uključili u seriju "Run" i što vas je na to ponukalo?

- Završio sam rad na projektu koji je bio težak i emotivno zahtjevan. Bio sam izuzetno ponosan na obavljeno, ali osjećao sam potrebu za nekom pozitivnijom ulogom. Spomenuo sam to svom agentu koji mi je rekao da su dobili scenarij za televizijsku seriju „Run”. Nisam zapravo razmišljao o TV-u jer volim filmove, volim kako se rade i volim da se priča završi za 90 minuta. Svjestan sam kako pripadam manjini, ali pročitao sam scenarij i otkrio kako je upravo nevjerojatan. Već sam bio veliki obožavatelj Phoebe Waller-Bridge i Vicky Jones, pa sam im izašao u susret. Radilo se o ljubavi i priča je imala beskrajne mogućnosti. Prilika da radim s tim sjajnim ljudima na nečem tako smiješnom, svježem i uzbudljivom bila je previše dobra da bi se mogla propustiti.

Nakon 17 godina od zadnjeg susreta oni odlaze na zajednički bijeg vlakom

- "Zajednički bijeg" je žanrovski prkos, kombinirajući komediju s elementima romantike i trilera. To vas je privuklo?

- Apsolutno. Teško je opisati, ali uživao sam koliko je to bilo neobično. Stalno vas zanima što će dođavola raditi sljedeće i kako će se njihova veza završiti. Lijepo se tako igrati.

- Je li bilo uzbudljivo igrati s glumicom Merritt Wever?

- Jako. Bio sam presretan kad je došla na brod. Znao sam ljude koji su radili s njom i znao sam da je sposobna za izvanredne stvari. Od njezinog rada koje sam vidio znao sam da bi bila sjajna na snimanju različitih scena. Ponekad radimo na različite načine, ali najvažnije je što publika na kraju vidi. Uvijek sam se osjećao na čvrstom tlu s Merritt. U scenama jedan na jedan morate reagirati jedni na druge u trenu. Merritt je apsolutno vrhunska u tome i imao sam sreću što sam se na nju mogao osloniti.

- Što nam možete reći o svom karakteru u seriji, Billy Johnsonu?

- On je uspješan životni guru, ali govori mnogo laži, kako sebi tako i drugim ljudima. Igrao sam nekoliko negativnih momaka, ali nikad nisam razmišljao o Billyju. Razumijem da postoje dijelovi njegovog lika koji su grozni, ali mislim da se pokušava poboljšati. To nije izgovor za ljude u stvarnom životu, ali u drami je! Možda se može promijeniti, a ako jeste, Ruby Richardson, lik Merritte Wever, osoba je s kojom bi trebao biti. Iako ne mislim da Ruby nije savršena. Postoje i aspekti njezine osobnosti koji su više anti-heroji nego heroji. Odlično se kombiniraju na taj način. Oboje imaju prednost, ali priča se ne ruši na tim krajnostima već ih naglašava, što sam smatrao zaista pametnom idejom.

- Jeste li istraživali motivacijske gurue ili životne trenere?

- Ne baš. Način na koji je Billy došao do te karijere bio je neobičan i neplaniran. Shvatio sam da to raste iz njegove sposobnosti da bude najšarmantnija osoba u sobi. To se stalno događalo i prostori su se samo povećavali. Usredotočio sam se više na to da budem siguran da je on osoba koja to može učiniti. Također, mislim da se mijenja ovisno o tome tko je u sobi. Jedina osoba s kojom je iskren je Ruby. Laže joj i to, ali ako je iskren s bilo kim, to će uglavnom biti s Ruby. To je dobar kontrapunkt za druge stvari koje se događaju s njim i za sve ostale laži.

- Je li to bila poslastica zadržati svoj irski naglasak i napraviti neke prilično snažne psovke?

- Jako mi se svidjelo, ali uglavnom radije radim naglaske, koliko perverzno to zvuči. Akcent je lijep put u lik, ne mijenja nikoga, ali mijenja percepciju o njemu i način na koji ga svijet prihvaća. Što se tiče psovanja - ono nije sasvim drugačije od načina na koji se inače govori. S psovkama ili bez njih, bilo je gotovo isto!

- Koji su vam bili najdraži trenuci sa snimanja filma?

- Uživao sam kada smo bili usred veze. Kad god je bilo riječi o našem odnosu i njegovoj promjenjivoj dinamici. Također mi se svidjelo kad smo izašli i upoznali nove ljude, poput lika Archieja Panjabija ili Phoebeina lika.

- Jeste li uživali u svim putovanjima vlakom?

- Oh, sigurno. Uzeo sam vlak preko Amerike kad sam bio mlađi, u vrijeme velikog buđenja i otkrića u mom životu. Kad sam pročitao scenarij, totalno me razbuktala sličnost mog vlastitog iskustva i pitanja koja sam si tada postavljao. Nije bilo baš nostalgično, ali definitivno me je postavilo na određeno mjesto, što je bilo zanimljivo.

- Postoji li izvjesna romansa oko ideje da ponovno upali stari plamen?

- Svakako. Ljubav u vašem životu koju više ne vidite, a zatim je odjednom ponovno ujedinjena - to je uvijek bila velika tema u drami i pripovijedanju. To je vrlo moćna stvar, posebno kada vam je to i prva ljubav. To dodaje cijeli dodatni sloj. Lijepo je i zanimljivo razgovarati, bez obzira na dob. Te spoznaje i razgovori o zajedničkim iskustvima između Billyja i Rubyja zaista su dragi i govore vam puno usred ove kaotične priče. Istražuje njihov odnos na vrlo kul način.

- Je li Billy u srcu romantičar?

- Billy daje sve od sebe dok to ne bude preteško. Tako je on u svakom aspektu svog života, osim kada je s Ruby. Razlog takvog odnosa je djelomično oblikovan njihovim odnosom. Iskreno je mislio da će biti zauvijek zajedno. Mislim da je proveo 15 godina razmišljajući da se vratio Ruby, život bi mu bio bolji - a onda se odjednom to, čini se, događa.

- Kako se "Run" uklapa u vaš širi dio posla?

- Sve što pokušavam učiniti je raditi s dobrim, talentiranim ljudima na projektima koji se razlikuju od onih koje sam radio prije. Bilo je sjajno napraviti još neke komedije nakon svih dramatičnih stvari. Stvarno je bilo veselo zbog toga i nadam se da je tako i to gledati.

- Serija se emitira u ovo neobično vrijeme.

- Trenutno se u svijetu očito događaju mnogo važnije stvari, ali to bi moglo ponuditi lijep eskapizam. Ono što me privuklo u Run - činjenica da je drugačija, smiješna, uzbudljiva i zaljubljena - i dalje su razlozi da se to gleda, bilo da ste u karanteni ili ne. Na njemu sam radio koliko sam mogao i ponosan sam. Nadam se samo da se to ljudima sviđa.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater